Dit staat er nog op het spel in de laatste Eredivisie-speelronde

In de voorlaatste speelronde werden een aantal spanningen uitgesloten voor de 34e speelronde, maar desondanks staan er op 19 mei nog een aantal dingen op het programma. Van topscorer tot de strijd om miniaal één jaar Eredivisie. Wie speelt er voor welke belangen?

Ajax besliste strijd om vijfde plek definitief tegen Almere City FC

Ondanks een matige wedstrijd van Ajax wisten de Amsterdammers overtuigend te winnen van Almere City. Met een razendsnelle hattrick van Steven Bergwijn, die na een blessure weer in de basis startte voor Ajax, wist hij de wedstrijd voor rust al te beslissen. Door de overwinning en de verloren wedstrijden van NEC en FC Utrecht is plek vijf nu zeker voor Ajax. Dit leek voor de Amsterdammers toch het hoogst haalbare na de slechte start van het seizoen. Dat verandert sowieso niet meer op de laatste speeldag.

RKC Waalwijk en Excelsior kijken naar elkaar in speelronde 34

Tijdens een spannende wedstrijd in Waalwijk weet RKC in de slotfase van de wedstrijd toch nog een gelijkspel uit het vuur te slepen tegen PEC Zwolle. Aan kansen geen gebrek bij de Waalwijkers, alleen bleef een doelpunt tot de 91ste minuut uit. Door de gelijkmaker van Richonell Margaret blijft de ploeg van trainer Henk Fraser op gelijke hoogte met Excelsior.

Door een beter doelsaldo van Waalwijkers blijven zij boven Excelsior staan. In de laatste speelronde wordt beslist welke ploeg definitief gehandhaafd is en wie er via play-offs om lijfsbehoud moet strijden. Beide teams treffen in speelronde 34 een lastige tegenstander. Feyenoord krijgt Excelsior op bezoek en RKC Waalwijk moet naar Eindhoven om daar tegen landskampioen PSV te spelen. De Brabanders vertrokken naar Ibiza voor een feestweek, terwijl men in Waalwijk vreest voor een Rotterdams onderonsje. Excelsior heeft een beter resultaat nodig dan RKC om de play-offs om promotie/degradatie te onlopen.

Strijd om plek drie pas in laatste speelronde beslist

Zowel FC Twente als AZ hadden in de één na laatste speelronde geen moeite met hun tegenstander. De Tukkers leken het in het begin moeilijk te krijgen met degradant FC Volendam, nadat zij binnen vijf minuten al de 0-1 scoorde. Al snel wist FC Twente de wedstrijd om te draaien. Een hattrick van Sem Steijn bracht hen een mooie 7-2 overwinning.

AZ ging op bezoek bij Go Ahead Eagles en wisten daar gemakkelijk met 3-0 te winnen. Op dit moment is het verschil tussen AZ, dat op plek vier staat, en FC Twente op plek drie slechts twee punten. In speelronde 34 neemt FC Twente het op tegen PEC Zwolle en AZ ontvangt FC Utrecht. De Alkmaarders staan twee punten achter en hebben een minder doelsaldo, dat scheelt namelijk één goal. 

Strijd om topscorer van seizoen 2023/2024 

Ook de strijd om de Willy van der Kuijlen-trofee wordt beslist in de laatste speelronde. Het gaat dan natuurlijk om de topscorer van de Eredivisie. Bovenaan de ranglijst staat momenteel Vangelis Pavlidis, spits van AZ, met 28 doelpunten. PSV-spits Luuk de Jong hijgt hem in de nek met één doelpunt minder dan de Griek. Op de derde plek staat Santiago Giménez, de spits van Feyenoord. Giménez heeft echter een wonder nodig om nog bovenaan te eindigen, die heeft namelijk 23 doelpunten op zijn naam staan. Vorig seizoen gingen Xavi Simons en Anastasios Douvikas met de prijs aan de haal.

Dit zijn de deelnemers van de play-offs om Europees voetbal

Met nog één speelronde te gaan, zijn de deelnemers van de play-offs om Europees voetbal al bekend. Doordat zowel NEC als FC Utrecht niet wisten te winnen, kunnen zij plek vijf niet meer bemachtigen en ook sc Heerenveen wist niet te winnen. Daardoor is Go Ahead Eagles ook zeker van een plekje in de play-offs. In de laatste speelronde kunnen nog een aantal verschuivingen plaatsvinden, maar dit zijn de deelnemers

Feyenoord-doelman vertrekt