Financieel rapport; Ajax (nog wel) uitblinker op vlak van geldzaken

In het Nederlandse voetballandschap blijft Ajax een dominante kracht, niet alleen in financiële termen, maar ook met hun voetbalprestaties in de jaren voor dit rampseizoen van de Amsterdammers. De huidige nummer vijf werd zelfs eerder vergeleken met Bayern München.

Financieel rapport; Ajax uitblinker op vlak van geldzaken

Ondanks recente tegenslagen op het veld behield Ajax zijn reputatie als Eredivisie-grootmacht, met indrukwekkende prestaties op het gebied van bankzaken. Volgens een nieuw financieel rapport van de HAN, dat onderzoek heeft gedaan naar het seizoen 2022/23, is Ajax nog steeds in de Eredivisie de absolute uitblinker op vlak van geldzaken.

Dit zijn de inkomstenbronnennen van Ajax

De Godenzonen presteren het beste op gebied van omzet en eigen vermogen met een indrukwekkende inkomstenbron van zo’n 196,3 miljoen euro. Dit is niet relatief veel meer dan in het seizoen 2021/22, want er heeft een kleine stijging van zo’n 3,64% plaatsgevonden. Toch schuilen er gevaren voor de club uit de hoofdstad en daar speelt het controversiële transferbeleid een grote rol in.

Ajax maakte meeste kosten in seizoen 2022/2023

Ajax BV is de koploper op gebied van kosten en kocht in 2022/23 behoorlijk wat in. Voor Calvin Bassey en Steven Bergwijn werden de hoogste bedragen neergelegd. Voor de Engelsman werd 23 miljoen euro betaald, terwijl de oud- PSV’er voor 31,25 miljoen euro naar de Amsterdammers verkaste. In totaal werd er voor 113 miljoen euro ingekocht door Ajax.

Uitgaande transfers

Dankzij de astronomisch hoge inkomsten voor uitgaande transfers Antony, Lisandro Martínez en Sébastien Haller werd het uitgegeven geld dubbel en dwars terugverdiend. Ajax verdiende 216,62 miljoen aan deze transfers.  Ondanks deze successen vertonen de stille reserves van Ajax een opmerkelijke dalende trend, die zelfs negatief werd begin 2024.

Toch rapporteerde Ajax een positief transferresultaat voor het seizoen 2022/23. Deze bevindingen tonen de financiële kracht en stabiliteit van Ajax aan, ondanks de uitdagingen die de club momenteel ondervindt. De toekomst ziet er ook niet rooskleurig uit.

Marktwaardes Ajax-spelers

In het huidige seizoen weet Ajax weer geen Champions League-ticket te pakken, waardoor het veel geld misloopt. Concurrenten PSV en Feyenoord lopen verder uit. De selectie van de Amsterdammers is in marktwaarde op een enkeling na, ook niet veel waard. Hoe gaat Ajax het lek weer boven krijgen?