Deze vier Nederlanders spelen in La Liga

De Spaanse competitie staat op plek twee in de UEFA-coëfficiënten ranglijst. Met grote clubs als FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid is het een sterke competitie. Momenteel spelen er vier Nederlanders op het hoogste niveau van Spanje.

Frenkie de Jong

De inmiddels 26-jarige middenvelder tekende in 2019 voor de Spaanse grootmacht FC Barcelona. Na een fantastische periode bij Ajax werd hij voor €86 miljoen gekocht. Er waren direct hoge verwachtingen van het jonge talent, toch moest De Jong vechten voor een plek in de basis.

FC Barcelona heeft een rijke geschiedenis aan succesvolle middenvelders, denk aan Iniesta, Xavi en Busquets. Laatstgenoemde speelde nog door tot en met 2022/2023. Daarnaast had De Jong ook competitie van talenten uit de eigen jeugd ‘La Masía.’ Ondanks dit wist de Nederlander een belangrijke rol te vervullen voor de club. Hij speelde op dit seizoen na elk jaar meer dan 25 competitiewedstrijden en wordt doorgaans beschouwd als een basisspeler.

In de media gaf De Jong al meermaals aan dat hij bij de club van zijn dromen speelt, vaak kwam dit naar voren als er over zijn toekomst bij de club werd getwijfeld. Dit jaar nog haalde Frenkie de Jong uit naar de Spaanse media: "schaam je voor alle leugens".

Ook deze zomer is het weer de vraag waar de middenvelder volgend seizoen speelt. FC Barcelona kampt nog altijd met financiële moeilijkheden en Spaanse media suggereerde al vaker dat De Jong met zijn ‘hoge salaris’ dichter bij de uitgang zou staan.

De speler heeft een huidige marktwaarde van €70 miljoen euro en er zouden meerdere clubs geïnteresseerd zijn mocht de Nederlander niet bijtekenen. Voorheen werden Manchester United, FC Bayern München en FC Paris Saint-Germain al genoemd. Zijn contract loopt tot en met 30 juni 2026.

Memphis Depay

De 30-jarige aanvaller verruilde in 2023 FC Barcelona voor zijn huidige werkgever Atlético Madrid tijdens de wintertransferperiode. Depay dacht zelfs aan een terugkeer bij PSV. Depay was net name erg succesvol tijdens zijn periode in Frankrijk bij Olympique Lyonnais. Zijn carrière in de Spaanse competitie is minder succesvol tot op heden. Hij wist geen onbetwiste basisplaats voor zichzelf te winnen bij FC Barcelona. Ondanks dat de Nederlander geteisterd wordt met veel blessureleed speelde hij dit seizoen vooralsnog twintig wedstrijden in La Liga. Alleen collega-aanvallers Griezmann, Morata, Correa en Riquelme speelden allemaal meer wedstrijden tot dusver.

Ook qua rendement met goals en assists opgeteld staat de Nederlander onderaan ten opzichte van bovengenoemde heren. Depay heeft nog een contract lopen tot en met 30 juni 2025. De vraag is dus of hij een nieuw aanbod gaat krijgen deze zomer. Zo niet, dan is een transfer het meest waarschijnlijke vervolg.

Daley Blind

De 34-jarige centrale verdediger kwam afgelopen zomer transfervrij over van FC Bayern München naar Girona FC. Gezien zijn leeftijd werd gesteld dat Blind wellicht op zijn retour is. Toch kent de Nederlander een geweldig seizoen in Spanje. Girona staat momenteel derde in de competitie, terwijl het in 2021/2022 nog op het tweede Spaanse niveau speelde in de Segunda División A.

Blind speelde tot dusver bij Girona 28 keer van de 32 in de competitie en is nagenoeg altijd een basisspeler die de 90 minuten volmaakt. Zijn contract loopt tot en met 30 juni 2025 en het ziet er naar uit dat Blind volgend jaar gewoon bij Girona zal spelen, met het vooruitzicht op Champions League voetbal.

Girona staat momenteel met 68 punten tien punten boven vijfde plek Athletic Bilbao. De top vier uit Spanje plaatst zich voor de Champions League, het ziet er dus naar uit met nog zes wedstrijden te gaan dat Blind dat met zijn club gaat behalen.

Daley Sinkgraven

De 28-jarige linkervleugelverdediger speelt bij UD Las Palmas en kwam afgelopen zomer over van inmiddels Duits kampioen Bayer Leverkusen. Sinkgraven is geen basisplaats toebedeeld bij de nummer dertien uit La Liga. Hij speelde dit seizoen slechts acht keer in de competitie van de mogelijk 32 keer dat er gespeeld werd tot dusver. Naast een plek op de bank moet de Nederlander genoegen nemen met af en toe een invalbeurt. Sinkgraven heeft net als Depay en Blind een contract lopen tot en met 30 juni 2025. Er zijn momenteel geen geruchten rondom de speler met een huidige marktwaarde van €1,2 miljoen euro. Hoe anders was dat jaren geleden nog. Hoe blessures een gouden toekomst van Sinkgraven in de weg stonden

Feyenoord-doelman vertrekt