'Vier trainers kandidaat voor opvolging Van 't Schip'; wie zijn dat?

Het is nog onbekend wie aankomend seizoen aan het roer staat bij Ajax. John van 't Schip heeft openbaar gemaakt dat hij en Ajax met elkaar zijn over een andere rol met ingang van seizoen 2024-2025. Voetbalflitsen zet de opties voor Ajax op een rijtje. 

Transferexpert Fabrizio Romano heeft trainersnieuws uit Amsterdam

Volgens Fabrizio Romano is er een shortlist opgemaakt in de Johan Cruijff ArenA en deze telt in totaal vier mogelijke kandidaten. Eerder bracht de transfergoeroe dat Pepijn Lijnders, assistent-trainer bij Liverpool, een kandidaat is om hoofdverantwoordelijke te worden bij Ajax. De namen noemt hij vooralsnog niet en laat Romano volledig in het midden.

John van ‘t Schip 

Voor de huidige oefenmeester houdt het na dit seizoen definitief op, zo is inmiddels duidelijk. "Het is de bedoeling dat ik een rol krijg voor meerdere jaren, maar de specifieke rol is nog niet vastgesteld. Ik zal echter niet meer als hoofdtrainer fungeren. Op dit moment ligt mijn focus op de resterende acht wedstrijden van dit seizoen. Daarna is er voldoende tijd om verder te praten", benadrukte John van 't Schip.

Ron Jans 

De naam van Ron Jans werd door René van der Gijp in één adem met Ajax genoemd bij Vandaag Inside. De analist ziet in de trainer van FC Utrecht de perfecte man om Ajax te helpen. “Dan ga je een buitenlandse coach halen. Die komt met een voedingsdeskundige, die neemt zes of zeven man mee. Dan denk ik: zet lekker Ron Jans voor die groep. Die zet het goed neer, die zet het duidelijk neer. Die maakt duidelijke afspraken. Hij is leraar, hij kan het tien keer aan iemand vertellen. Die moet het opbouwen.” Jans ligt momenteel nog tot medio 2025 vast bij FC Utrecht. 

Graham Potter 

Graham Potter zette zijn naam op de kaart nadat hij het Zweede Östersund in de periode van 2011 tot 2018 vanaf de vierde, naar de eerste divisie te loodsen, kampioen te worden en Europees voetbal te spelen. Bij Swansea City zette hij zich in de kijker van Brighton & Hove Albion. Bij Brighton liet Potter goed voetbal zien en behaalde hij goede resultaten. Chelsea trok de trainer in de zomer van 2022 aan, maar zijn avontuur bij de Londense club eindigde in april 2023. Sindsdien zit de Engelsman nog altijd zonder club. Het Engelse The Telegraph linkt de trainer aan een nieuw avontuur bij Ajax. 

Pascal Jansen 

Pascal Jansen werd afgelopen seizoen al door Ajax benaderd, zo werd bekend. De trainer was volgens zijn zaakwaarnemer kandidaat nummer één om hoofdtrainer te worden bij Ajax. Hij was destijds nog actief bij AZ en bleef bij de club uit Alkmaar. Sinds december 2020 deed AZ goed mee in de Eredivisie, maar ook in Europa. Dit seizoen vielen de resultaten tegen, waardoor de trainer ontslagen werd. Het is niet bekend of Ajax nog steeds interesse heeft, maar nu de trainer gemakkelijk op te halen is, blijkt hij zeker een interessante optie. Eerder wees Jansen interesse van het Griekse Olympiakos Piraeus af. 

Kjetil Knutsen 

Kjetil Knutsen was volgens het AD topfavoriet om de nieuwe trainer van Ajax te worden. Volgens de krant stond de trainer van Bødo Glimt bovenaan de lijst van Sven Mislintat. In mei vorig jaar sprak Mislintat met de trainer van de club uit Noorwegen. Knutsen zag echter af van een overstap, mede vanwege het feit dat hij halverwege het seizoen was met Bødo Glimt in de Noorse competitie. Johan Inan van het AD ziet de trainer nog steeds als een goede optie voor de Amsterdammers. "Hij manifesteert als de perfecte coach voor Ajax." 

Pepijn Lijnders

Het Engelse HITC heeft uitgepakt met een zeer opvallend gerucht. Het medium meldt namelijk dat Pepijn Lijnders, voormalig hoofdtrainer NEC en momenteel assistent-trainer bij Liverpool, met ingang van volgend seizoen een goede kans maakt op de vacature in de Johan Cruijff ArenA. Naar verluidt zijn er al gesprekken gevoerd tussen de Nederlander en Ajax en zijn er vooralsnog geen obstakels. Inmiddels is gebleken dat Lijnders misschien wel hoofdkandidaat is. Niet Dave Vos, die op dit moment bij Jong Ajax aan het roer staat.