Vijf redenen waarom Arjen Robben nog niet moet stoppen

In de wedstrijd tegen FC Emmen liet Arjen Robben na lange tijd afwezigheid zien dat hij het nog kan. FC Groningen won, mede door twee assists van de routinier, met 0-4 van de degradatiekandidaat. Na de wedstrijd van Robben werd er meteen gesproken over een mogelijke terugkeer in Oranje. Het is als voetballiefhebber dan ook niet te hopen dat de rechtsbuiten na dit seizoen zijn schoenen aan de wilgen hangt.

Hieronder vijf redenen waarom Arjen Robben nog niet mag stoppen als profvoetballer.

1. Voetbalfans willen hem zien spelen in de Eredivisie

De succesvolle loopbaan van de in Bedum geboren Robben is reden genoeg om hem te willen zien schitteren in de Eredivisie. In plaats dat Robben tegen backs van Barcelona en Borussia Dortmund staat, moet hij het in de Nederlandse competitie opnemen tegen veel minder goede tegenstanders. Iedere voetbalfan hoopt dat Robben zo veel mogelijk zijn kunsten laat zien, ook al is dat op De Adelaarshorst bij Go Ahead Eagles. Iedere keer dat FC Groningen speelt kijk je toch even naar de opstelling of Robben van de partij is. Dat willen we toch niet missen?

Arjen Robben tijdens de warming-up voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Emmen.

2. FC Groningen kan Robben goed gebruiken deze tijd

Zeer verrassend was het toen FC Groningen de terugkeer van Arjen Robben bekend maakte afglopen zomer. Het werd na deze bekendmaking een complete chaos in het Hoge Noorden. Zo ook qua media-aandacht: "Toen ik zaterdagavond vanwege mijn enthousiasme weer niet zo goed kon slapen en alle binnengekomen berichten zat te bekijken, zag ik dat ze uit zo'n beetje ieder land kwamen. Landen waarvan ik van het bestaan soms amper wist", vertelde marketingmanager Edwin Froma destijds aan NU.nl. 

Door de komst van Robben kreeg de club financieel gezien een enorme boost. Zo was de run op seizoenkaarten na het nieuws zo groot, dat de website van de club even overbelast was. Afgelopen jaren verkocht de club zo'n 9.700 seizoenkaarten. Dit seizoen zat de club ver boven de 11.000. "De collega's van de ticketing zitten non-stop aan de telefoon", aldus Froma destijds. De komst van Robben kwam op een goed moment voor de club, halverwege mei moest de club als gevolg van de coronacrisis namelijk nog medewerkers ontslaan. Dit seizoen is FC Groningen, zoals meerdere clubs, ook een hoop inkomsten misgelopen. Het zou qua onder andere shirtverkoop en seizoenkaartverkoop de club goed uitkomen als de aanvaller nog een jaar doorgaat als voetballer.

3. Goed voor het aanzien van de Eredivisie

"Ik had gehoopt op een jaartje in Nederland, bij FC Groningen of PSV. Dat soort spelers heeft nog zo veel te bieden", aldus Rafael van der Vaart toen Robben destijds besloot zijn schoenen aan de wilgen te hangen. Misschien was zijn oud-ploegenoot wel doorslaggevend voor zijn komst naar Nederland. De terugkeer van een speler van zo'n kaliber gaf de Eredivisie een extra dimensie. Het aantal successen dat Robben in zijn loopbaan boekte is namelijk ongekend. Zo werd de aanvaller twee keer landskampioen met Chelsea, werd hij voetballer van het jaar van Duitsland in 2010 en werd hij onder andere acht keer landskampioen met Bayern München met wie hij ook de Champions League won. Ook schitterde hij vele wedstrijden in het shirt van Oranje, onder andere op de WK's in 2010 en 2014.

Na zijn zoveelste prijs te hebben gepakt met Bayern München.

4. Dit seizoen nauwelijks in actie gekomen

'De Man van Glas' heeft zoals bekend zijn gehele carrière te maken gehad met vele blessures. Zo ook na zijn terugkeer bij FC Groningen. Robben kwam dit seizoen in maar zes wedstrijden binnen de lijnen, waarin hij goed was voor 2 assists, die tegen Emmen. Vooral een kuitblessure hield de buitenspeler dit seizoen lang aan de kant, maarliefst 23 competitiewedstrijd achterelkaar. Ook al was men al bang voor dit scenario, toch wordt er gehoopt dat de routinier volgend seizoen meer minuten kan maken.

Arjen Robben dit seizoen in actie tegen FC Emmen (2 assists).

5. Wat gaat Robben anders doen in zijn vrije tijd?

Nadat hij bij Bayern München in juli 2019 afscheid had genomen als profvoetballer, ging de 35-jarige Robben in september 2019 het water in voor het goede doel. Door acht kilometer te zwemmen in open water haalde Robben 210.000 euro op als ambassadeur van de Swim Challenge. De opbrengst van het goede doel ging naar kankeronderzoek. Na 2 uur en 40 minuten kwam de voetballer over de finish: "Het ging volgens mij sneller dan verwacht, maar ik heb natuurlijk ook goed getraind. Kennelijk heeft het zijn vruchten afgeworpen", aldus Robben tegenover de NOS.

Hoewel zijn inzet voor het goede doel natuurlijk te prijzen is, hopen we toch dat Robben blijft trainen voor wedstrijden in de Eredivisie in plaats van trainen voor zwemtochten. 

Play-offs om Europees voetbal

De 37-jarige aanvaller focust zich momenteel op de play-offs om een Europees ticket met FC Groningen. De club uit het Hoge Noorden zal het in de eerste ronde opnemen tegen FC Utrecht. Mochten Robben en consorten de play-offs winnen dan zullen zij Europa in gaan. Hoe leuk zou het zijn als Robben zijn carrière dan af kan sluiten op Europees niveau bij de club waar hij zijn debuut maakte in het betaalde voetbal?

Mocht het de ploeg van Danny Buijs niet lukken, dan zal dat niks afdoen aan de succesvolle loopbaan van de voormalig sterspeler.

Programma, speelschema Speelronde 34 in de Eredivisie

Feyenoord-doelman vertrekt