Dit is waarom we Ryan Babel gaan missen op het EK

Vrijdag 14 mei maakte bondscoach Frank de Boer de voorlopige Oranje-selectie voor het EK bekend. Een opvallende afwezige in deze selectie was routinier Ryan Babel. Opvallend wegens het feit dat de aanvaller van Galatasaray de vorige selecties wel werd opgeroepen. Menig voetbalsupporter had er ook niet op gehoopt dat Babel mee zou gaan naar het toernooi. Echter zijn er wel wat redenen te bedenken waarom we Ryan Babel wel degelijk gaan missen op het EK.

1. Ryan Babel makkelijk mikpunt van kritiek

Bij voormalig bondscoach Ronald Koeman fronsten men al de wenkbrauwen als Babel werd opgeroepen voor wedstrijden van het Nederlands elftal. Echter bleef ook Frank de Boer de aanvaller nog selecteren. De huidig bondscoach kreeg daarop vanuit de media ook de nodige vragen waarom hij Babel steeds maar weer selecteerde: "Je moet ze niet onderschatten", aldus De Boer over Babel en Strootman eerder dit jaar tegenover Voetbal International. Dit onderwerp zorgde ervoor dat de andere opgeroepen spelers niet of minder werden besproken in de media. Zo konden zij bij Oranje eerst een beetje de kat uit de boom kijken, omdat er toch bijna altijd kritisch werd gesproken over Babel.

2. Minder reden om op Frank de Boer te mopperen

Het selecteren van Babel vond men zoals gezegd opvallend. De ervaren aanvaller was immers al de dertig gepasseerd en ook bij zijn club speelde Babel niet de pannen van het dak. Dat Babel steevast bij Oranje zat werd De Boer niet altijd in dank afgenomen. Een reden minder dus om kritiek op Frank de Boer te hebben.

Ryan Babel in het shirt van de Turkse topclub Galatasaray.

3. Oranje gaat sfeermaker missen?

"Over Ryan krijg ik veel vragen, of dat nog wel kan en zo, maar die jongen is ervaren, belangrijk, zeurt nooit en werkt hard. Ze zíjn belangrijk in een kleedkamer. Hij bepaalt mede de sfeer en de intensiteit van trainingen", aldus de Boer in december tegenover Voetbal International. Als we de bondscoach moeten geloven zal Babel vooral gemist worden in de kleedkamer en op het trainingsveld.

4. Het kapsel van Babel

De voormalig Ajacied had de afgelopen jaren verschillende opvallende kapsels. Zo verfde Babel zijn haar wel eens roze en rood. We zullen nooit weten welke kleur het kapsel van Babel geweest zou zijn op het EK.

Ryan Babel met rood haar, toen nog met Ronald Koeman als bondscoach.

5. Babel was finalist op het WK in 2010

Doelman Maarten Stekelenburg is de enige speler in de voorlopige selectie van het EK die actief was op het WK in 2010. Ryan Babel was met Oranje overigens ook mee naar Zuid-Afrika. De afloop van dit toernooi is bekend en nog steeds voor vele pijnlijk. Echter weet de aanvaller dus wel wat het is om ver te komen op een toernooi met Oranje. Gaat de selectie van De Boer deze ervaring missen?

Foto's: De wisselende kapsels van Ryan Babel, van rose tot paars