Zo scoor je als voetbalfan op de vrijmarkt op Koningsdag... 5 tips

Het is weer Koningsdag, dus ook voor voetbalfans tijd om naar de vrijmarkt, rommelmarkt of kleedjesmarkt te gaan. Voor de oplettende voetbalfans bieden deze markten een schat aan verborgen parels. Van gesigneerde shirts naar de wedstrijdbal van het EK 2004, Voetbalflitsen tipt jou welke voetbal-memorablia jij moet opsporen om met Koningsdag flink te verdienen. Welk niet voor de hand liggend voetbal-item gaat jou rijk maken?

1. Scoor voetbalshirts op de vrijmarkt, ook als ze niet gesigneerd zijn

Dat gesigneerde voetbalshirts van de bekendste voetballers je veel geld opleveren staat tegenwoordig buiten kijf. Verzamelaars geven een fortuin uit om gesigneerde tricots van hun favoriete spelers te verkrijgen. De bekendste tenues, zoals die van het EK-winnende Nederlands elftal in 1988, verkopen voor zo’n honderd euro op bekende veilingsites. Deze shirts worden hoogstwaarschijnlijk ook niet gemakkelijk van de hand gedaan, maar andere retroshirts misschien wel.

Zo kunnen voetbalsupporters uit Groningen moeten hun ogen open houden tijdens de kleedjesmarkten. Een replica van het thuishemd van Piet Fransen uit 1971 springt in het oog en kost zelfs meer dan het shirt waar De Trots van het Noorden momenteel mee kan promoveren. Prijzen lopen op veilingsites op tot zo’n zestig euro en er kan zelfs nog op geboden worden. Wees dus waakzaam voor oude tenues van jouw lokale profclub. Retro-voetbalshirts kunnen een fortuin waard zijn!

Overigens zijn er ook hele andere manieren beter te worden van gesigneerde shirts. Vraag dat maar aan Dani Alves!

2. Scoor als voetbalfan op de kleedjesmarkt met vintage voetbalplaatjes

Voetbalplaatjes, welke liefhebber van het spelletje is er niet mee opgegroeid? Voor de nostalgische verzamelaar is het zoeken naar een speld in een hooiberg, maar dan heb je ook wat. Voor de oplettende marktganger is het een goed advies om voornamelijk te speuren naar Panini albums. De stickerboeken verkopen online nog steeds bijzonder goed en zijn soms voor een prikkie op te halen op jouw lokale vrijmarkt. Panini-albums van het WK ’94 gaan voor grof geld weg op veilingsites. Landelijke stickeralbums verkopen ook zeer goed op het internet en zijn waarschijnlijk makkelijker te vinden bij de Nederlandse kleedjesmarkten. De naam Vanderhout Voetbalsterren is een overduidelijke ‘one to watch’. Een compleet Vanderhout Voetbalsterrenalbum uit 1968/69 levert je op dit moment al minimaal 36 euro op en is het dus meer dan waard om naar te zoeken op Koningsdag.       

3. Onverwacht cashen voor voetbalfans met MarbleMania!

Het volgende item op onze lijst is niet het eerste waar je aan denkt bij het woord voetbal, maar mag je zeker niet over het hoofd zien! Je zou namelijk kunnen stuiten op luxe knikkersetjes van eerdere voetbalkampioenschappen, zoals het WK van 2014 bijvoorbeeld. De editie, waarin Spanje met een historische 5-1 werd geklopt door het team van Louis van Gaal, brengt blijkbaar extra waardevolle herinneringen met zich mee. Een knikkerset wordt op het Nederlandse deel van een internationale veilingsite voor minimaal 65 euro aangeboden en toont zo aan dat het niet alleen de welbekende shirts, handtekeningen en voetbalplaatjes zijn, die de voetbalverzamelaar een flink zakcentje opleveren. Wees alert voor deze voetbaljuweeltjes, die voor weinig geld gekocht kunnen worden bij de marktkraampjes op Koningsdag.

4. Als voetbalfan wil je voetballen tijdens Koningsdag

De lijst van waardevolle voetbalprullaria wordt getopt door niets minder dan de voetbal zelf. Ballen die gebruikt werden bij vroegere wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen leveren astronomische bedragen op via de online veilingwebsites. Het absolute hoogtepunt in prijs wordt bereikt door Questra, toebehorend aan het wereldkampioenschap van 1994. Dit kroonjuweeltje wordt op minimaal 310 euro geschat door de bieders bij gerenommeerde voetbalveilingen. Om de cirkel ten slotte weer rond te maken met het EK dat zich aankomende zomer gaat afspelen in Duitsland, nemen we de bal op de korrel van hetzelfde toernooi in 2004. Deze editie werd ook gehouden bij onze Oosterburen en de bijbehorende wedstrijdbal levert een behoorlijk bedrag op. Op een actuele veiling heeft iemand zelfs een openingsbod neergelegd van zo’n 125 euro. Vind jij zo’n bal op je lokale kleedjesmarkt voor een klein bedrag? Dan haal jij de kleedjesmarkt-jackpot in huis!

5. Liggen er op de vrijmarkt spullen van bekende voetballers?

Natuurlijk doen spullen van voetballers en mensen in de voetballerij het altijd goed. Zo was er een seksshop en zoals verwacht is men in zo'n omgeving niet vies van een fluit meer of minder. Dat de fluit van scheidsrechter Bas Nijhuis 10.000 euro op zou leveren verwacht je dan misschien weer niet...