Voetballers en koninklijke onderscheidingen, vijf bijzondere weetjes

Het is weer bijna zover, in het oranje gekleed de straten op. Dit jaar zal er wederom een nieuwe lintjesregen plaatsvinden op 26 april. Hierbij ontvangen mensen een koninklijke onderscheiding voor bijzondere verdiensten. Deze eer kwam ook grote namen uit de voetballerij toe.

Wie was de eerste voetballer met een koninklijke onderscheiding? Abe Lenstra

Voor 1962 was er nog geen enkele Nederlandse voetballer met een lintje op zijn naam. Een paar jaar daarvoor werd in de Eerste Kamer al de vraag gesteld waarom zo weinig sporters deze onderscheiding krijgen. Voetballers horen hier niet voor in aanmerking te komen, zo stelde de Harlinger Courant destijds. De regionale krant van de Friese stad Harlingen schreef het volgende: ‘We vinden het levenslang gezwoeg van vele huismoeders eerder een onderscheiding waard dan alle doelpunten, die Lenstra in zijn loopbaan heeft gescoord.’ Maar uitgerekend hij werd als eerste Nederlandse voetballer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Welke voetballers zijn Ridder in de Orde van Oranje-Nassau?

Na een succesvolle campagne op een eindtoernooi komen standaard de trainer én aanvoerder in aanmerking voor een lintje. Om deze reden werden in 1988 Rinus Michels en Ruud Gullit benoemd tot Ridder. En in 2010 was dit het geval voor Bert van Marwijk en Giovanni van Bronckhorst, ondanks dat het Nederlands elftal niet won maar wel knap tweede werd. Er zijn ook voetballers die tot Ridder benoemd zijn buiten deze reden om. Zo behoren bijvoorbeeld ook Wesley Sneijder, Clarence Seedorf en Peter Houtman tot de Orde van Oranje-Nassau als Ridder.

Welke voetballers zijn Officier in de Orde van Oranje-Nassau?

De onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau kent zes rangen: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en lid. Normaal gesproken wordt een voetballer de vijfde graad toegekend, Ridder. Toch zijn er ook een aantal Nederlandse (ex) voetballers die de vierde graad in ontvangst mochten nemen. Voorbeelden hiervan zijn: Rinus Michels, Willem van Hanegem, Louis van Gaal, Johan Cruijff en Edwin van der Sar. Personen die benoemd worden tot Officier hebben met hun bijzondere verdiensten vaak een landelijke of zelfs internationale uitstraling of betekenis. Vooralsnog is er geen Nederlandse voetballer benoemd tot Commandeur. De enige twee sporters die deze titel tot op heden in ontvangst hebben mogen nemen zijn voormalig schaker Max Euwe en schaatsster Ireen Wüst.

Welke bekende Nederlandse voetballer kreeg nooit een lintje?

Als men gevraagd wordt wie tot de beste Nederlandse voetballers aller tijden behoren dan zal de naam ‘Marco van Basten’ zeker wel eens vallen. Toch is hij momenteel misschien wel de grootste naam uit de Nederlandse voetbalwereld die géén koninklijke onderscheiding heeft. Ondanks zijn prestaties op bijvoorbeeld het EK van ’88, hiervoor ging de eer zoals eerdergenoemd naar trainer Michels en aanvoerder Gullit.

Welke bekende voetballers kregen een koninklijke onderscheiding in 2024?

Ook voor Koningsdag 2024 werden de lintjes uitgereikt. Wie echter benieuwd was naar de bekende voetballers die een lintje kregen kon lang zoeken. Er werden namelijk voor zover bekend geen koninklijke onderscheidingen aan bekende ex-voetballers uitgereikt. De enige link met voetbal lag in de koninklijke onderscheiding voor Marcel Boekhoorn, de geldschieter van NEC.

Fotocredit: Luud de Brouwer