Tactische analyse: de beste opvolgers van Arne Slot bij Feyenoord
Inhoudsopgave
Arne Slot is inmiddels op weg om Feyenoord verlaten. Na drie succesvolle seizoenen werd op 26 april 2024 bekend dat Feyenoord en Liverpool mondeling akkoord zijn over een transfer van de succes-coach die in Liverpool Jürgen Klopp op gaat volgen. Tijd om op basis van tactische analyse te kijken naar vijf mogelijke vervangers van Arne Slot bij Feyenoord en twee kandidaten die het hoogst waarschijnlijk niet worden.
1: Tactisch gezien de beste keuze als trainer voor Feyenoord: Pascal Jansen
Pascal Jansen was eerder al de opvolger van Arne Slot bij AZ, en deed dat verdienstelijk. Nu is de in Londen geboren trainer door zijn winterse ontslag bij de Alkmaarders clubloos en gratis op te halen. Jansen werd achtereenvolgens 3e, 5e en 4e met AZ en haalde hij de halve finale van de Conference League.
Past de speelstijl van Pascal Jansen bij Feyenoord?
Net als zijn succesvolle voorganger bij AZ speelt Jansen graag op balbezit en houdt hij van een verzorgde opbouw van achteruit. Zijn speelstijl is alleen niet in beton gegoten. De ex-trainer van AZ bewees meermaals in topwedstrijden dat hij over de tactische knowhow beschikte om tegenstanders onschadelijk te maken. Vaak was zijn AZ dan juist gevaarlijk vanuit de omschakeling en kon het uiterst gestructureerd verdedigen. Wel deed de 51-jarige trainer dit vrijwel altijd vanuit een 4-3-3-formatie.
Twijfelpunt
Dat Jansen goed gepresteerd heeft met AZ, is duidelijk. Maar zijn de Alkmaarders sinds zijn komst écht beter geworden, ten opzichte van zijn voorganger? Mocht Jansen inderdaad trainer van Feyenoord worden, zal hij moeten bewijzen dat hij zich ontwikkelt heeft en meer uit een selectie kan halen dan Slot. Feyenoord zal namelijk toch vooruit willen de komende jaren.
2: Wordt Dick Schreuder de opvolger van Arne Slot bij Feyenoord?
Dick Schreuder maakte afgelopen zomer een opvallende transfer. De oefenmeester is momenteel trainer bij Castellón, op het derde niveau in Spanje, waar hij kampioen lijkt te gaan worden. Voor zijn Spaanse avontuur loodste Schreuder PEC Zwolle al met hyperoffensief voetbal terug naar de Eredivisie en lanceerde hij spelers als Thomas Beelen en Thomas van den Belt naar Feyenoord.
Traint Dick Schreuder de beste speelstijl voor Feyenoord?
Schreuder pakt het anders aan dan de meeste Nederlandse trainers. De Barnevelder speelt met drie verdedigers en jaagt tegenstanders graag een-op-een over het hele veld af. Hoewel systemen met drie/vijf verdedigers in Nederland vaak als ‘defensief’ worden gezien, kan dat dus niet gezegd worden over de formaties van Schreuder. In het jaar dat hij instapte bij PEC Zwolle, was zijn elftal na Feyenoord, Ajax, PSV en FC Twente het fanatiekst pressende elftal.
Twijfelpunt
Het grootste twijfelpunt van Schreuder zit vooral in het presteren op een hoger niveau. De 52-jarige trainer heeft bewezen dat hij op een lager niveau veel succes kan hebben en mooi voetbal kan spelen. Maar of hij dat in de top van Nederland ook succesvol kan? Dat valt nog te bezien.
Tot zover de Nederlandse namen.
3: Is Bo Svensson geschikt voor Feyenoord?
Bo Svensson is een getalenteerde Deense trainer die bijna drie jaar werkzaam was als trainer van Mainz. De Deen was voor zijn periode bij de Duitse club, hoofdtrainer bij FC Liefering (onderdeel van Red Bull-concern). Daarvoor was hij daadwerkelijk trainer bij een jeugdteam van RB Salzburg.
Wat is de speelstijl van Bo Svensson?
Een verleden bij een Red Bull-opleidingsteam zegt eigenlijk al voldoende: Héél veel pressen. In Svensson zijn jaren bij Mainz, hoorde de Zuid-Duitsers steevast bij de ploegen die het felste druk zetten van de Bundesliga. Daar hoorde ook het nodige succes bij. Mainz is onder Svensson tweemaal in het linkerrijtje van de Duitse competitie geëindigd.
Twijfelpunt
Waar het bij een underdogclub als Mainz vaak voldoende is om de tegenstander fanatiek af te jagen, wordt bij een topclub meer gevraagd. Zo had de Zuid-Duitse club onder Svensson zijn leiding gemiddeld 46% balbezit. Bij Feyenoord zal de Deen meer aandacht aan het spel met bal moeten besteden. De Rotterdammers zullen in de meeste wedstrijden namelijk meer de bal gaan hebben dan de tegenstander. Aan Svensson om te bewijzen dat hij ook in balbezit goede patronen in het elftal kan slijpen.
4: Gaat Kjetil Knutsen niet naar Ajax maar naar Feyenoord?
Bij Ajax zong zijn naam een jaar geleden al rond als eventuele opvolger van John Heitinga. De Noorse manager gooit al jaren hoge ogen met FK Bodø/Glimt en is wellicht klaar voor een stap hogerop.
Past de speelstijl van Kjetil Knutsen bij Ajax en bij Feyenoord?
Patronen, patronen en nog meer patronen. Dat is hoe de speelstijl van Knutsen het beste omschreven kan worden. De 55-jarige trainer slijpt zoveel mogelijk vaste passes en loopacties in zijn elftal om zijn elftal zo foutloos mogelijk te laten voetballen. Hij laat zijn team iedere wedstrijd starten vanuit een 4-3-3 met de punt naar achteren.
Twijfelpunt
Hoewel Bodø/Glimt de laatste jaren een steeds bekendere naam in de Europese toernooien wordt, blijft het niets vergeleken met Feyenoord. De selectie bestaat dikwijls uit spelers die geboren zijn in Noorwegen en de club heeft weinig met internationale invloeden te maken. Knutsen komt bij de Rotterdammers terecht in een ander klimaat met een andere weerstand. Het is nog geen uitgemaakte zaak dat zijn voetbal in Rotterdam hetzelfde aanslaat.
5: Een outsider bij Feyenoord? Jacob Neestrup
Hij overwinterde in de Champions League met FC Kopenhagen in een moeilijke poule en brengt verzorgd voetbal met zich mee. Jacob Neestrup is een jonge trainer die op 31-jarige leeftijd al zijn eerste klus als hoofdtrainer kreeg. Hij staat nu ruim anderhalf jaar bij Kopenhagen aan het roer en is nog altijd maar 36 jaar oud. Een talentvolle trainer met veel toekomstperspectief dus.
Dit is de speelstijl van Jacob Neestrup die men bij Feyenoord mag verwachten
Neestrup staat voor verzorgd voetbal van achteruit en fanatiek druk zetten bij balbezit tegenstander. Aangezien FC Kopenhagen net als Feyenoord traditiegetrouw bij de sterkere elftallen in de competitie hoort, hoeft zijn speelstijl niet extreem aangepast te worden. De Denen winnen vaak de bal rondom het vijandelijke strafschopgebied, komen tot veel kansen in een wedstrijd en scoren gemiddeld twee keer per duel. Daarnaast toont de Deense manager in zijn opbouwpatronen gelijkenissen met Arne Slot. Net als de huidige trainer van de Rotterdammers, probeert Neestrup de opbouw extreem door de as te dwingen.
Twijfelpunt
Hoewel Kopenhagen doorgaans goed voetbal op de mat legt, de meeste kansen van de competitie creëert en de minste weggeeft, dreigt de club uit de hoofdstad geen kampioen te worden in de Deense competitie. Met veruit de duurste selectie van de competitie, is dat een smetje op het seizoen van de Denen. Intern zal bij Feyenoord goed geanalyseerd moeten worden hoe zwaar dit weegt op de keuze voor deze trainer.
Deze trainers worden waarschijnlijk niet de opvolger van Arne Slot bij Feyenoord
1: Joseph Oosting, tactisch favoriet voor Feyenoord, maar verlengde contract
In eerste instantie kwam Joseph Oosting als favoriet uit onze analyse. De in Emmen geboren trainer presteerde eerder al goed met RKC, waarna hij bij FC Twente terecht is gekomen. Dit seizoen lijkt Oosting met de Tukkers onder Feyenoord en PSV, als nummer drie van de competitie te eindigen. Gezien de vertrokken spelers bij Twente, is dat een uiterst knappe prestaties van de 52-jarige trainer.
Speelstijl
Net als Arne Slot houdt Oosting ervan om de tegenstander hoog op het veld af te jagen. Dat is terug te zien in de cijfers die Twente noteert dit seizoen. Alleen PSV (9,8) en Feyenoord (10,2) staan gemiddeld minder passes toe, voor ze een defensieve actie ondernemen dan Twente (10,9). Daarnaast is ook de formatie van de huidige nummer drie gelijk aan die van de Rotterdammers. Beiden starten het leeuwendeel van de wedstrijden vanuit een 4-2-3-1-formatie.
Toch zit ook verschillen tussen de huidige nummer twee en drie van de Eredivisie. De grootste zit hem in het creëren van kansen. Waar Feyenoord dit seizoen uitblinkt in het creëren van kansen door van achteruit op te bouwen, komt Twente verhoudingsgewijs vaker tot mogelijkheden uit een snelle omschakeling.
Twijfelpunt
Hoewel Oosting bij al zijn clubs bovengemiddeld gepresteerd heeft, zijn ook twijfelpunten aan te wijzen. Zo is de 52-jarige trainer bij RKC en FC Twente vooral gewend om met spelers om te gaan die Nederlands spreken en uit de Nederlandse cultuur komen. Bij een internationalere club als Feyenoord wordt op dat vlak een andere manier van managen gevraagd. Daarnaast heeft Oosting nog zeer weinig Europese ervaring, terwijl de Rotterdammers volgend seizoen hoge ogen in de Champions League hopen te gooien.
De kans dat Joseph Oosting de opvolger van Arne Slot wordt is een stuk kleiner nu ook op 26 april 2024 bekend werd dat Joseph Oosting zijn contract bij FC Twente verlengde.
2. Sipke Hulshof wordt geen hoofdtrainer in De Kuip
Feyenoord wilde aanvankelijk ook in de technische staf een doorgroei-systeem introduceren, maar volgens de laatste berichten gaat Sipke Hulshof met Arne Slot mee naar Liverpool om daar wederom zijn assistent-coach te worden.
3. Heeft Robin van Persie te weinig ervaring om hoofdcoach van Feyenoord te worden?
Een andere 'kroonprins' op Varkenoord was lange tijd Robin van Persie, maar bij Feyenoord lijkt men het een te grote stap te vinden om hem van trainer van Feyenoord onder 18 ineens hoofdcoach te maken. Een rol van assistent-trainer van een mogelijke opvolger ligt mogelijk wel in het verschiet, maar er zijn ook diverse Eredivisieclubs geïnteresseerd om Robin van Persie wel hoofdtrainer te maken.