Feyenoord maakt grootste financiële groei in omzet

Het Nederlandse voetballandschap draait niet alleen om sportieve prestaties op het veld, maar ook om de financiële strijd achter de schermen, zo ook voor Feyenoord. Onder succescoach Arne Slot behaalden de Rotterdammers behoorlijke successen op het veld, maar ook de financiële opmars van de Stadionclub zet de traditionele top-3 concurrenten Ajax en PSV onder druk.

Grote omzetgroei Feyenoord

In een nieuw onderzoek van de HAN naar de financiële ranglijst van de Eredivisie in het seizoen 2022/23 valt op dat de Rotterdammers de grootste groei in omzet hebben gemaakt. Ze tikten in Rotterdam-Zuid net niet de 100 miljoen euro omzet aan, maar met 12% is de groei bijna vier keer zo groot als die van de rivalen uit Amsterdam.

Het verschil in bedragen is echter nog steeds enorm.  De kosten voor de club zijn in het seizoen 2022/23 enorm toegenomen in vergelijking met andere ploegen. Van 86,6 miljoen in 2021/22 naar 106,6 miljoen in het afgelopen seizoen. Dat is een toename van 18,76%. Een deel van die grote toename komt door transfers.

Investeringen betalen zich uit bij Feyenoord

Waar de Rotterdammers in het seizoen 21/22 nog slechts 9,5 miljoen aan nieuwe spelers uitgaven, werd dat in het seizoen van dit rapport 37,98 miljoen. Spelers als Santiago Giménez, Quinten Timber en Dávid Hancko zorgden voor dit vergrote bedrag. Het lijkt een goede investering geweest te zijn des tijds, als je kijkt naar hoeveel die spelers op dit moment waard zijn. Deze drie zijn bij elkaar al meer dan 100 miljoen euro waard, volgens Transfermarkt.

Personeelskosten Feyenoord

Ook de personeelskosten stegen volgens het rapport enorm. Van 48,2 miljoen euro naar 58,3 miljoen euro was er een stijging van 17,33%. Heel hoog als je het vergelijkt met Ajax, die daalde in de personeelskosten, en PSV die slechts 7% steeg. Dat Feyenoord meer uitgeeft, is dus eigenlijk een goed teken. Het zijn investeringen die zich uitbetalen. Netto gaan de Kameraden er met 6,6 miljoen op vooruit. Dat is een flink verschil met het seizoen daarvoor, toen ze er met 4,5 miljoen op achteruit gingen. Het bouwt zelfs een eigen vermogen op nu.

Dit is het eigen vermogen van Feyenoord

In het seizoen 21/22 was dat eigen vermogen nog slechts 1 miljoen euro. Nu in het nieuwe rapport is het eigen vermogen gegroeid naar 6,3 miljoen euro. Ook de toekomst ziet er rooskleurig uit. De verzekerde tweede plek in het huidige seizoen levert Feyenoord een Champions League-ticket op. Dat zorgt voor tientallen miljoenen extra in de portemonnee. Ook de waarde van de selectie stijgt hard. Weet Feyenoord deze lijn door te trekken? Ook opvallend: Feyenoord scoort ook op social media, explosive stijging

Feyenoord-doelman vertrekt