Waarom deze window voor Ajax, Feyenoord en PSV anders wordt dan alle anderen

Over een week is het alweer zover; op 1 januari zal het transfergeweld in voetbalwereld losbarsten. Het zal een unieke winterse transferperiode gaan worden. Het WK is net achter de rug, het bezuinigen door corona lijkt naar de achtergrond te zijn verdwenen en de Nederlandse topclubs bevinden zich in bijzondere situaties.

Het is er inmiddels al vaak over gegaan dat er in het voetbal nog nooit een winter-WK gespeeld werd. Maar wat gaat dit straks betekenen voor de winter-window? Waar de meeste clubs deze periode normaal gesproken gebruiken om de selectie waar nodig te repareren, zal er door het WK zomaar een grote transfermolen kunnen gaan draaien.

Onwinterse transfermolen

Een voorbeeld: Jude Bellingham wist zich dit eindttoernooi in de kijker te spelen bij Liverpool en Manchester City. Mocht een van die twee clubs daadwerkelijk bereid zijn om de vraagprijs van 150 miljoen euro op tafel te leggen, dan is het onvermijdelijk dat er een onwinters grote cyclus op gang komt in de transferwereld. Ajax, Feyenoord en PSV kunnen zomaar het derde station in die cyclus zijn.

Wanneer een speler vanuit de subtop naar de top verkast, komt het nogal eens voor dat de club uit de subtop (in dit geval Dortmund) op het niveau Eredivisie komt kijken voor een vervanger. Wellicht een vervanger die, evenals Bellingham, furore wist te maken in Qatar. Voor dat laatste geval komen vooral Ajax en PSV in aanmerking. Cody Gakpo was een van de beste aan de kant van Oranje, terwijl Kudus schitterde voor Ghana. 

Hand komt langzaam van de knip

Daarnaast lijkt de situatie rondom corona de handen van de TD's steeds minder op de knip te klemmen. Hoewel afgelopen zomer al te merken viel dat de clubs weer wat meer risico durfden te gaan nemen, is er de afgelopen drie jaar geen winter voorbijgegaan zonder corona-angsten. Ook niet in de voetbalwereld. Nu de situatie rustiger is, gaat ook de traditionele top drie wellicht weer meer uitgeven. Of meer ontvangen. Of allebei.

Saillante situaties

Tot slot is ook de situatie waarin de clubs zich bevinden heel anders dan hij in de vorige seizoen was. Feyenoord gaat de tweede seizoenshelft voor het eerst sinds 2017 in als koploper. Bovendien is de formatie van Arne Slot er op wonderbaarlijke wijze in geslaagd om als groepshoofd door te stoten naar de knock-out fase van de Europa League. Een extra versterking kan op weg naar een prijs misschien net dat laatste zetje geven.

Tegelijkertijd ging in de eerste seizoenshelft van Ajax zo'n beetje alles mis wat er maar mis kon gaan: de ploeg werd op zeer pijnlijke wijze uitgeschakeld in de Champions League, won niet van Go Ahead, Emmen en Vitesse en is dankzij de gevolgen van die eerste speelhelft een clubicoon kwijt. Voor Ajax is alles eraan gelegen om zich in de winter flink te gaan versterken.

Voor PSV was de eerste seizoenshelft wellicht minder bewogen, maar verliep deze ook zeker niet zonder rumoer. Niet op het gebied van de prestaties, maar ook zeker niet op bestuurlijk niveau. Midden september bleek het vertrouwen van bepaalde beleidsbepalers in technisch directeur John de Jong opeens heel broos. De Jong verbond zijn conclusies aan het bericht en stapte op. PSV moet het de komende window daarom stellen zonder TD.

Zo draagt iedere topclub zijn eigen redenen aan voor waarom dit wel eens een bijzondere transferwindow kan gaan worden. Ze zullen zich de komende weken klaar moeten gaan stomen voor een tweede seizoenshelft die maar liefst twintig wedstrijden bevat. Om nog maar eens een reden te benoemen waarom de wonderen ons deze window niet bespaard gaan blijven...