Alles wat je moet weten over AZ-Ajax (2-0)

Ajax is er wederom niet in geslaagd om een competitieduel te winnen. Ditmaal was concurrent AZ met 2-0 te sterk in het AFAS Stadion en lijkt zicht op een top-3 klassering dit seizoen definitief uit het zicht van de Amsterdammers verdwenen. Voetbalflitsen vat het duel voor je samen.

Afwezigen

Brian Brobbey en Steven Berghuis vielen eerder in de week, toen Ajax in Noorwegen na verlenging won van FK Bodø/Glimt, uit met een blessure, en laatstgenoemde was niet op tijd inzetbaar voor interim-manager John van 't Schip. Datzelfde was van toepassing voor Steven Bergwijn, maar hij liep begin februari een hamstringblessure op tijdens de training en zal voorlopig niet spelen in het Ajax-shirt. Ook Jordan Henderson begon aan de uitwedstrijd in Alkmaar als reserve. 

Wijziging in formatie

Daarnaast ging het voor de aftrap vooral over de formatie waarin de Amsterdammers aantraden in het AFAS Stadion, omdat de filosofie van Johan Cruijff voor even in de koelkast gestopt werd. Van 't Schip besloot om zijn ploeg in een 5-4-1-formatie aan de wedstrijd te laten beginnen, waardoor de traditionele 4-3-3 aan de kant geschoven werd. 

"Berghuis is weggevallen, dus mede door de personele problemen en omdat we na donderdag snel weer moeten spelen, denken we dat dit voor dit moment het beste is. AZ is ook een moeilijke tegenstander. En omdat spelers op bepaalde posities ontbreken, kom je tot deze formatie. Natuurlijk verandert er dan wel wat", klonk de uitleg in gesprek met ESPN.

Ruben van Bommel beslist topper tegen Ajax

Pijnlijke eerste helft

Ondanks de defensieve startformatie van Ajax was het al na zes minuten raak. Diant Ramaj zag zijn ploeggenoten Anton Gaaei en Josip Sutalo schutteren op de middellijn en een knappe individuele actie van Ruben van Bommel opende de score. Gaaei, die deze zomer door Sven Mislintat naar Nederland gehaald werd, mocht in de eerste helft nog naar de kant. Zijn vervanger Ahmetcan Kaplan kon een nieuwe nederlaag niet voorkomen.

Geen vuist

In de volledige 90 minuten kreeg Ajax het niet voor elkaar om de Europese zege in Noorwegen een vervolg te geven door ook in eigen land te zegevieren. Brian Brobbey kon wederom niet in stelling worden gebracht in het AFAS Stadion, maar dat was ook voor de overige Ajacieden van toepassing. De aanvallende aspraties van de thuisploeg waren beter, maar ook het creëren van kansen bleef achter. Een uitermate effectieve Van Bommel nam zijn ploeg bij de hand en zorgde daardoor voor een driepunter én afstand van achtervolger Ajax.