Ahmetcan Kaplan revelatie van Ajax? Alles over Turk in de Eredivisie

Ahmetcan Kaplan, geboren op 16 januari 2003 in het Turkse Trabzon, had altijd al gedroomd van het dragen van het shirt van Trabzonspor. Als jonge jongen, geboren en getogen in de bruisende stad Trabzon, streefde hij ernaar om zijn plaats te verdienen in het eerste elftal van zijn geliefde club. Die droom werd werkelijkheid in de zomer van 2021, toen hij zijn professionele debuut maakte voor Trabzonspor.

Het was een gedenkwaardig moment voor Kaplan toen hij voor het eerst het veld betrad. Als invaller, ingebracht door coach Abdullah Avcı. Na zijn debuut verdiende Kaplan al snel een plekje in de basisopstelling van Trabzonspor.

Transfersom: Dit betaalde Ajax voor Kaplan

In de zomer van 2022 kreeg hij een kans die hij niet kon weigeren: een overstap naar Ajax. Ahmetcan Kaplan verruilde per direct Trabzonspor voor Ajax. De toen negentienjarige verdediger tekende voor vijf jaar in Amsterdam.  Ajax deed geen uitspraken over de hoogte van de afkoopsom, die volgens Turkse media 9,5 miljoen euro bedroeg. 

Hierdoor kon Kaplan lange tijd niet in actie komen 

Bij Ajax werd zijn droom op een snelle entree in de Eredvisie tijdelijk onderbroken door een blessure tijdens een interlandperiode. Kaplan vocht hard om terug te komen, maar een tegenslag tijdens de training hield hem aan de zijlijn gedurende het grootste deel van zijn eerste seizoen in Amsterdam. Maar Ahmetcan Kaplan gaf nooit op. Na maanden van revalidatie en hard werken, keerde hij terug naar het veld. 

Debuut als invaller bij Ajax

Zijn eerste speelminuten in Amsterdam maakte hij op 23 oktober 2023 bij Jong Ajax, tijdens de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag (0–0). Hij mocht van coach Dave Vos in de eenenzeventigste minuut invallen voor Tristan Gooijer.

Op 25 februari 2024 maakte hij als invaller vervolgens zijn eerste minuten in het eerste elftal. Coach John van 't Schip liet Kaplan tegen AZ tijdens de eerste helft invallen voor Anton Gaaei. AZ won het duel met 2–0 door doelpunten van Ruben van Bommel.

Ahmetcan Kaplan debuteert bij Ajax in de Eredivisie tegen AZ

Ahmetcan Kaplan maakt debuut voor Ajax in wedstrijd tegen AZ

Basisdebuut tegen FC Utrecht

Zondag 3 maart in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht staat Kaplan voor het eerst in de basis bij Ajax, vanwege  de blessure bij Josip Sutalo. Zijn eerste minuten in het Ajax-shirt waren een mooie mijlpaal, maar hij bleef er naar eigen zeggen niet helemaal rustig onder. "Ik stond na anderhalf jaar weer voor het eerst op het veld, dus ik was best zenuwachtig. Als je zo lang niet hebt gespeeld weet je niet of het je gelijk weer goed afgaat. Maar ik heb me natuurlijk voor de volle honderd procent ingezet", aldus de defensieve speler.

Lees ook: Alle Turkse voetballers in de Eredivisie

Instagram

Op zijn Insta posts Ahmetcan Kaplan vooral foto's als voetballer. Van zijn privé leven is verder weinig bekend.