Denzel Dumfries: laatbloeier via Heerenveen en PSV naar Europese top

Denzel Dumfries is al enkele jaren een ware sensatie als rechtsachter van het Nederlands elftal. Maar hoe verloopt zijn carrière tot nu toe en hoe ziet zijn leven buiten het voetbal eruit? 

Wist jij dit al over het privéleven van Dumfries?

Op het veld kennen we de verdediger wel. Lees hier nog meer over het privéleven van Denzel Dumfries.

Waar en wanneer is Denzel Dumfries geboren?

Op 18 april 1996 wordt Denzel Dumfries geboren in Rotterdam. De voetballer begint zijn carrière in de jeugd van Smitshoek, Spartaan '20 en Barendrecht. 

Hoe oud is Denzel Dumfries nu?

Op dit moment is de voetballer 28 jaar oud.

Wat is de afkomst van Denzel Dumfries?

Geboren in Nederland, maar de roots van Denzel Dumfries leggen vooral aan de andere kant van de wereld. Zo is Denzel de zoon van een Surinaamse moeder en Arubaans-Surinaamse vader.

Speelde Denzel Dumfries ooit voor Aruba?

Dumfries maakte als A-junior van BVV Barendrecht zijn debuut in het Arubaans voetbalelftal. Hij debuteerde hierin op 28 maart 2014 onder bondscoach Giovanni Franken als basisspeler, in een thuiswedstrijd tegen het Guamese voetbalelftal (2–2). Drie dagen later maakte Dumfries zijn eerste doelpunt voor Aruba, in een tweede wedstrijd tegen Guam (2–0). Na zijn overgang naar Sparta stopte Dumfries als Arubaans international, in de hoop zich in de kijker te spelen voor Nederlandse nationale (jeugd)elftallen.

Heeft Denzel Dumfries een vriendin?

Jaimy Kenswiel is de partner van Denzel Dumfries, speler van Internazionale en het Nederlands elftal. De twee hebben al jarenlang een relatie, bekijk de foto's van Jaimy Kenswiel.

Waar woont Denzel Dumfries?

Begin van 2024 werd de voetballer trotse eigenaar van een vrijstaande villa in Rhoon, Zuid-Holland.

Wat is het vermogen van Denzel Dumfries?

Enkele seizoenen verdiende de rechtsachter bij Inter naar verluidt een jaarsalaris van 2,5 miljoen euro per jaar. Zijn gehele vermogen is niet bekend.

(Tekst gaat verder na de video)

Hoe werd Denzel Dumfries de ster van het Nederlands elftal?

Tot 2014 speelde Dumfries nog de amateurvelden, voordat hij door Sparta werd opgepikt. Vanaf daar ging het hard voor de rechtsachter. Op 20 februari 2015 maakte hij zijn profdebuut in de Eerste Divisie.

  • In het seizoen 2015/16 is Dumfries van vaste waarde voor Sparta in de KKD en komt 31 keer in actie voor de Rotterdammers. Ook maakt hij zijn debuut in de KNVB Beker, waarin hij twee keer mag spelen.
  • Met Sparta promoveert hij vervolgens naar de Eredivisie en mag het zo laten zien op het hoogste niveau van Nederland. In het seizoen 2016/17 komt hij in totaal 36 keer in actie, scoort één keer en geeft drie assists.

In 2017 volgt een overstap naar sc Heerenveen, dat 750 duizend euro moet neertellen voor hem. In zijn eerste en enige seizoen bij de Friese club komt Dumfries in 37 wedstrijden tot 8 assists en 4 doelpunten.

In de zomer van 2018 volgt alweer een overtap naar PSV, ter waarde van 5,5 miljoen euro. Met PSV mag hij aan de bak in de Champions League, maar strandt in de groepsfase van het miljardenbal.

  • In zijn debuutseizoen voor PSV speelt Dumfries 43 wedstrijden en is daarin goed voor 7 assists en 4 doelpunten.
  • PSV loopt in het seizoen 2019/20 deelname aan de UCL mis en moet de Europa League in. Ook daar komt het met Dumfries niet verder dan de groepsfase van het toernooi. In totaal speelt hij 40 wedstrijden en is goed voor 7 doelpunten en 4 assists.
  • Het seizoen 2020/21 is het laatste seizoen van Dumfries. Hij speelt 41 duels, scoort 4 doelpunten en geeft 9 assists.

(Tekst gaat verder na de video)

Inter Milan heeft in de zomer van 2021 een bedrag van 14,25 miljoen euro over voor Dumfries. In Italië gaat Dumfries verder met scoren en assists geven; zo komt zijn teller na 45 wedstrijden op 5 treffers en 7 assists te staan.

  • In de UCL komt Dumfries met Inter tot de achtste finales van het toernooi. In Italië wordt in het seizoen 2021/22 de Coppa Italia en Supercoppa Italiana gewonnen.
  • Een jaar later, in het seizoen 2022/23 wordt zelfs de finale van de UCL bereikt. Dumfries is één keer trefzeker in de campagne, die eindigt met een nederlaag tegen Manchester City.

Met 4 doelpunten en 5 assists in 31 duels heeft Dumfries een bijdrage in het seizoen 2023/24 waarin Inter landskampioen van Italië wordt.

Wanneer maakte Dumfries zijn debuut bij het Nederlands elftal?

Op 13 oktober 2018 maakt Denzel Dumfries zijn debuut voor het Nederlands elftal, Onder Ronald Koeman speelt hij tegen Duitsland (3-0) de gehele interland. 

Hoe presteert Dumfries in het Nederlands elftal?

Op het EK in 2021 is Dumfries een ware sensatie en scoort hij twee keer. Op het WK 2022 is het één keer raak voor de rechtsachter, terwijl hij op het EK 2024 één assist geeft. In 59 interlands wist hij al voor 17 assists en 6 doelpunten te zorgen.

Zit Dumfries op sociale media?

De verdediger is actief op Instagram en heeft meer dan 716 duizend volgers (@ddumfries2).

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers