'Eringa niet betrokken door KPMG'; laatste ontwikkelingen bij Ajax

Er zijn in de Johan Cruijff ArenA op dit moment een aantal grote problemen en deze lijken niet snel opgelost. Buiten de dossiers over de nieuwe hoofdtrainer en de selectie voor komend seizoen ligt er ook nog een KPMG-rapport over Sven Mislintat, de aandelenaffaire van Alex Kroes én nog veel meer!

KPMG-rapport wijst uit dat Mislintat niet schuldig is aan belangenverstrengeling

Na een kortstondige samenwerking en een historisch dure transferzomer stopte in september 2023 het dienstverband van Sven Mislintat alweer bij Ajax. Er gingen geruchten over wisselingen van zaakwaarnemers en daar zou de Duitse technisch directeur financieel beter van zijn geworden. Bovenal de komst van Borna Sosa liet dat gerucht oplaaien. 

Onlangs kwam het KPMG-rapport naar buiten en dat heeft de volgende uitkomst gehad. 'De werkwijze van Mislintat roept weliswaar vragen op, maar er is geen grond voor aansprakelijkheidsstelling', zo valt te lezen. Daaruit blijkt dat de Duitser zich niet schuldig heeft gemaakt aan het overtreden van de regels, maar er zijn wel een aantal zaken veranderd. 'Binnen de rvc is een Integriteitscommissie ingesteld. Van de mogelijkheid om boetes te vorderen wegens mogelijke schending van de arbeidsovereenkomst is na ampele overweging besloten af te zien.'

Ajax wil in vergadering goedkeuring vragen voor ontslag Alex Kroes

Alex Kroes begon op 15 maart aan zijn klus als algemeen directeur van de Amsterdammers, maar werd twee weken na zijn aanstelling alweer op non-actief gezet door de rvc. Dat had namelijk te maken met 'handel met voorkennis', wat te maken had met het aandelenpakket dat hij van Ajax bezat. Halverwege mei is er een BAVA, Buitengewone Algemene Vergadering Aandeelhouders, in het leven geroepen en in verband met de statuten zal daar goedkeuring gevraagd worden voor een permanent vertrek van Kroes.

Kroes-soap kan jarenlang gaan duren volgens topvrouw AFM

De affaire is neergelegd bij de AFM, de Autoriteit Financiële Markten. Laura van Geest heeft zich uitgelaten over het onderzoek dat gedaan gaat worden en daarbij maakt de bestuursvoorzitter van de financiële toezichthouder duidelijk dat het geen haastklus gaat worden. "We proberen onze onderzoeken binnen een of twee jaar af te ronden en als het simpele onderzoeken zijn, kan het sneller."

"Hoelang een proces duurt, hangt af van de complexiteit van de casus. Als we al een onderzoek afronden, dan kunnen betrokkenen nog in beroep gaan bij de rechter. En dan kan je dit circus ook nog in hoger beroep hebben", zegt Van Geest tot slot.

Ajax-leden eisen reactie van bestuursraad na 'karaktermoord' Van Praag

Michael van Praag liet zich hard uit over de situatie rondom de algemeen directeur en gebruikte daarbij een aantal krachttermen. Dat is volledig in het verkeerde keelgat geschoten van de leden van Ajax en zij hebben in een uitgebreide brief hun onvrede kenbaar gemaakt. 'Alex is niet alleen lid van onze vereniging, maar Alex is bovenal onze vriend en speler bij de Ajax Zaterdag Amateurs. Wij kennen Alex allemaal geruime tijd (sommigen van ons kennen hem al meer dan veertig jaar) en in onze ogen staat de integriteit van Alex buiten kijf', begint het.

Vervolgens worden de pijlen gericht op Van Praag en diens uitspraken in de media. 'Hoe kan dat het dan zijn dat onze erevoorzitter toch heeft gemeend Alex met de grond gelijk te maken en allerlei feitelijke onjuistheden te gebruiken om dit te doen? Wat heeft onze erevoorzitter gedreven om een ander lid van onze vereniging onheus te bejegenen? Is dit de manier hoe leden die verenigd zijn in onze club met elkaar omgaan?'

Michael van Praag wil duidelijkheid bieden voor Ajax-leden

Het Algemeen Dagblad meldt woensdag dat Michael van Praag van plan is om orde te scheppen in de huidige chaos in de Johan Cruijff ArenA. Hij wil graag meer toelichting geven op het op non-actief stellen van Alex Kroes, maar de bestuursraad van Ajax moet deze bijeenkomst in het leven roepen. 

Pier Eringa had géén rol in onderzoek naar handelen Sven Mislintat

De NOS heeft na een onderzoek wederom een aantal bijzondereden achterhaald. Zo blijkt dat Pier Eringa, voormalig voorzitter van de rvc van Ajax, helemaal niet geraadpleegd is in het KPMG-onderzoek naar Sven Mislintat. Hij was in de gehele periode toezichthouder op het functioneren van de Duitse technisch directeur en daarom is het zéér bijzonder te noemen dat zijn naam niet valt in het rapport. Eringa heeft vanuit zijn functie een grote rol gehad in het uitzoeken van het onderzoeksbureau en dat roept veel vraagtekens op bij de eigen achterban. Ook rondom Alex Kroes is er nieuws.

Ajax Video's

Op FCVideo vind je alle video's over Ajax verzameld uit allerlei bronnen. Van de NOS tot aan Vandaag Inside, van FC Afkicken tot Ajax TV. Van Ziggo Sport tot AT5. De samenvattingen, goals, interviews, persconferenties. Alle beelden, filmpjes van Ajax vind je hier: Ajax Video's

Ook interessant
Feyenoord-doelman vertrekt