Steijn doorbreekt stilzwijgen over Ajax-tijd: "Mislintat had altijd zijn argumenten klaar..."

Maurice Steijn heeft in een uitgebreid interview met De Telegraaf teruggeblikt op zijn roerige trainersklus bij Ajax. De Haagse coach, die eind oktober vertrok uit Amsterdam, staat uitgebreid stil bij zijn stroeve relatie met de in september ontslagen technisch directeur Sven Mislintat.

Afgelopen zomer maakte Steijn de overstap van Sparta Rotterdam naar Ajax, dat hem voor drie jaar vastlegde. Onder zijn leiding werd slechts één van de zeven competitiewedstrijden gewonnen. In mei maakte Steijn bij hem thuis voor het eerst kennis met Mislintat. De Duitse td vertelde destijds dat ze de klus met z’n tweeën zouden gaan klaren. "Het was samen, maar in de praktijk al heel snel ieder voor zijn eigen", concludeert Steijn.

"Als de directeur voetbalzaken van een instituut als Ajax zegt 'samen', dan geloof je dat. Ook al omdat Mislintat zich echt in mij had verdiept, bleek tijdens onze eerste ontmoeting", gaat de vijftigjarige trainer verder. "Bij al mijn voorgaande clubs werkte ik heel nauw samen in een driemanschap met de algemeen directeur en technisch directeur. Alle grote technische beslissingen namen we bij die clubs in samenspraak. Dat was soms een kwestie van geven en soms van nemen. Maar bij Ajax..."

Had Steijn met zijn staf enige inspraak in het transferbeleid? "Aanvankelijk vroeg hij ons met spelersnamen te komen om het elftal te versterken en in te spelen op het vertrek of de aanstaande verkoop van belangrijke steunpilaren, zoals Dusan Tadic, Jurriën Timber, Edson Alvarez, Mohammed Kudus en Davy Klaassen. Het Ajax van 2019 van Marc Overmars en Erik ten Hag, met een Nederlands gezicht, was onze blauwdruk. We droegen ex-Ajacieden, zoals Noa Lang, Nicolas Tagflico, Justin Kluivert en Sergino Dest aan. En we kwamen met Stefan de Vrij als Nederlandse international, die Jorrel Hato bij de hand kon nemen. Voor Jerdy Schouten zagen we eenzelfde rol bij Kenneth Taylor en Silvano Vos, zoals Lasse Schöne indertijd Frenkie de Jong wegwijs maakte en Daley Blind de leermeester was van Matthijs de Ligt".

"Vangelis Pavlidis brachten we in als spits naast Brian Brobbey. Mislintat opteerde voor Joshua Zirkzee, maar we hadden met Brobbey al een toptalent in huis en zochten juist naar ervaring. Dat hadden die vele jonge Ajax-talenten, die het geraamte moesten vormen voor het nieuwe Ajax nodig. Het was ook de reden waarom ik enthousiast was over de bij ons aangeboden Isco. Later viel de naam van Hakim Ziyech nog. Zonder dat hij het hard uitsprak: Mislintat bleef weg bij voormalig Ajacieden en Nederlanders. Voor die spelers had hij altijd zijn argumenten klaar om ze niet te halen. Zo kon De Vrij, laatst nog uitblinker bij Oranje, niet met ruimte in zijn rug spelen. Terwijl Pavlidis geen optie was omdat AZ altijd moeilijk deed tijdens transferonderhandelingen".

Steijn haalt Sparta Rotterdam-goalie Nick Olij als voorbeeld aan waaruit blijkt dat hij nauwelijks inspraak had. "Ik dacht eerst nog dat Mislintat wel zou weten wat hij deed en uiteindelijk met goede alternatieven zou komen. Dat mijn inspraak bij de samenstelling van de selectie niet werd geduld, merkte ik voor het eerst toen ik Nick Olij voorstelde als tweede doelman achter Geronimo Rulli. Een ervaren jongen, die op de bank wilde zitten, met wie ik bij NAC en Sparta geweldig heb gewerkt en die niet het meeste kostte. Maar hij kwam met Diant Ramaj van Eintracht Frankfurt. Zonder meer een talent, maar uit een andere competitie, zonder enige ervaring en voor een heel behoorlijk bedrag: vijf miljoen euro, dat met bonussen nog aanzienlijk kan oplopen".

Steijn bekroop 'langzaam maar zeker wel' het gevoel dat Mislintat hem naar Ajax had gehaald, omdat de directeur voetbalzaken met een onervaren hoofdtrainer als Steijn bij de samenstelling van het elftal vrij spel dacht te hebben op de transfermarkt. "Voor de Europese uitwedstrijd - op 24 augustus tegen Ludogorets - kwam het tot een enorme botsing, waar ook stafleden bij aanwezig waren. Zijn aankopen tilden Ajax niet naar een hoger niveau, kwamen uit tweede divisies van Frankrijk, Duitsland en Engeland en de topaankopen lieten op zich wachten. Wij als staf hadden volgens hem geen verstand van het samenstellen van een selectie en hoefden ons daar niet mee te bemoeien. 'Ik ben verantwoordelijk voor de selectie en jullie voor het elftal'. Voor het eerst dacht ik: hier ben ik niet op mijn plaats".

Volgens Steijn heeft Mislintat zich nooit met de tactiek en de opstelling bemoeid en daar tevens nooit naar gevraagd. "Voor mij niet normaal, maar hij beschouwde dat als volledig gescheiden werelden. Die twee werelden zijn bij Ajax nooit tot elkaar gekomen. Mijn kracht als trainer komt met het communiceren met spelers, met korte lijntjes naar de voetbal- en algemeen directeur. Die laatste ontbrak totdat Jan van Halst in september kwam. In de clubleiding rommelde het ook", aldus Steijn.