ESPN-analisten zagen bij Ajax 'slechtste restverdediging van Europa'

Ajax won zondagmiddag bij het debuut van interim-trainer John Heitinga uiteindelijk ruim met 1-4. Makkelijk was het zeker niet. Excelsior kreeg in de eerste helft een aantal grote kansen. Voornamelijk in de omschakeling konden de Kralingers Ajax pijn doen. Dat was ook de analisten van ESPN opgevallen.

'De restverdediging was echt krankzinnig', stelt Kenneth Perez. 'Ajax speelde aanvallend, maar wel echt met alle risico's van dien. Ze speelden zonder echte controleur, iemand die de wacht houdt. In de eerste helft zag je een paar keer balverlies waar Heitinga het na afloop ook over had. Ajax had heel veel mazzel dat Excelsior voor rust niet meer dan een keer scoorde.'

Collega Kees Kwakman deed daar nog even een schepje bovenop. 'De restverdediging van Ajax is de slechtste van Europa. Eigenlijk is het al maanden niet op orde. Onder Erik ten Hag was dat af en toe ook al.' Perez weet hoe Ajax dit kan oplossen. 'Als de backs iets verder naar achteren gaan, kun je als je bal krijgt altijd nog de ruimte in duiken. Het liefst heb je dat spelers het zelf inschatten, maar als dat niet het geval is, moet je erop blijven trainen.'