Oud-topspits Ruud Geels (75) overleden

De legendarische spits Ruud Geels is op 75-jarige leeftijd overleden, zo heeft Ajax via de officiële kanalen bekendgemaakt. De kopspecialist kroonde zich liefst vijf keer tot topscorer van de Eredivisie.

Geels is een van de weinige voetballers die uitkwam voor Ajax, Feyenoord én PSV. De aanvaller speelde ook nog voor Telstar, Go Ahead Eagles, Club Brugge, RSC Anderlecht, Sparta Rotterdam en NAC Breda.

In 1966 brak Geels door bij het grote publiek, toen hij de overstap maakte van Telstar naar Feyenoord. De geboren Haarlemmer speelde in totaal vier seizoenen voor de Stadionclub, waarmee hij in 1970 de Europacup I won.

Via Go Ahead Eagles en Club Brugge kwam Geels, die destijds de goals aaneenreeg, na het WK van 1974 terecht bij Ajax. In vier jaar tijd speelde hij 166 wedstrijden voor de club uit de hoofdstad, waarin hij liefst 153 keer tot scoren kwam.

Na zijn uiterst succesvolle periode in Amsterdam trok Geels in 1978 opnieuw naar België, ditmaal om aan de slag te gaan bij Anderlecht. In de daaropvolgende jaren speelde Geels achtereenvolgens voor Sparta Rotterdam, PSV en NAC Breda, waar hij in 1984 zijn voetballoopbaan afsloot.

Geels maakte op 27 maart 1974 zijn debuut voor het Nederlands elftal, tegen Oostenrijk (1-1). Door de moordende concurrentie van onder anderen Johan Cruijff en Rob Rensenbrink groeide Geels nooit echt uit tot een vaste waarde in Oranje. Desondanks kon hij uitstekende cijfers overleggen: elf goals in twintig interlands.

Met 265 doelpunten staat Geels op de tweede plaats van de eeuwige topscorerslijst van de Eredivisie, achter Willy van der Kuijlen met 311 goals. Johan Cruijff (215 goals) bekleedt plek drie.

Ook interessant