De overeenkomsten en verschillen tussen de Champions League-finalisten

Borussia Dortmund en Real Madrid staan in de finale van de Champions League. De twee finalisten kennen echter wel een totaal andere weg naar de eindstrijd. Waar de een al kampioen is geworden in een knap seizoen, is de ander vijfde in de competitie geëindigd met een straatlengte achterstand op de topploegen. Toch kennen deze twee ploegen ook overeenkomsten. Analyse van de gelijkenissen en de verschillen tussen de Champions League-finalisten.

Gelijkenissen tussen Real Madrid en Borussia Dortmund

Hoewel de loting duidelijk niet in het voordeel van Real Madrid was, kennen de twee teams qua speelstijl wel een soortgelijke aanloop richting de finale. Beide ploegen hebben in de wedstrijden vaak het initiatief aan de tegenstander gelaten, om vervolgens zelf keihard toe te slaan.

Bij Real Madrid begon dat tegen Manchester City, in de kwartfinale. De Spanjaarden wisten op voorhand dat de ploeg van Pep Guardiola graag de bal wil hebben en met verzorgd positiespel tot kansen wil komen.

De reden dat Real Madrid ook in toernooien zo goed presteert, is dat zij ook stoïcijns kunnen verdedigen. De Madrilenen hebben in beide wedstrijden met Manchester City veel minder de bal dan de Engelsen en bereiken na strafschoppen de halve finale van het miljardenbal. In dat soort wedstrijden kan Carlo Ancelotti namelijk ook terugvallen op een sublieme omschakeling. Met Vinicius Júnior en Rodrygo beschikt Real Madrid over gigantisch veel snelheid in de voorste linie. Daarnaast heeft de kampioen met Toni Kroos een passer die hen altijd weg kan steken.

Dat is terug te zien in de cijfers. Real Madrid is in de Champions League het elftal met de meeste counters (36) en de meeste goals uit counters (7). Ook in de heenwedstrijd met Bayern München staat Real Madrid in fases met de rug tegen de muur en weten ze te overleven. Wederom is het de individuele klasse van Vinicius en Kroos die toch zorgt dat Real Madrid nog twee doelpunten binnenschiet.

Dat omschakelen kan de tegenstander van Real Madrid aanstaande zaterdag ook als geen ander. Ook Borussia Dortmund trof in de knock-out fase van het toernooi een ploeg die enorm op balbezit gericht is: Paris Saint-Germain. Met Luis Enrique aan het roer is PSG een van de meest passende teams ter wereld. Daar weet Borussia Dortmund wel raad mee. Dortmund schakelt tegen de Champions League-opponenten snel om en weet zo de finale te bereiken. Een selectie bestaande uit: Jadon Sancho, Karim Adeyemi, Jamie Bynoe-Gittens en Donyell Malen helpt enorm bij die vlugge counters.

Tegen Real Madrid zal Edin Terzic opnieuw hopen op een aantal momenten van slechte organisatie bij de tegenstander. In dit soort situaties is zijn ploeg het sterkst. De Duitsers hebben dit jaar voornamelijk punten laten liggen tegen teams die hen het balbezit gunnen. Wanneer Dortmund van achteruit het spel moet maken is het kwetsbaar. Ze beschikken over weinig creatieve middenvelders die het spel openbreken, waardoor het in balbezit vaak stroperig en fantasieloos oogt. Dit is een verschil met de tegenstander van aanstaande zaterdag.

Verschillen tussen Borussia Dortmund en Real Madrid

Real Madrid weet namelijk wel raad met balbezit. In de competitie is de recordkampioen namelijk een van de meest dominante ploegen. Alleen Barcelona en Las Palmas hebben gemiddeld meer balbezit per wedstrijd dan de hoofdstedelingen (59,7%). Dat balbezit resulteert ook nog in goede momenten. Zo heeft geen enkele ploeg in de La Liga vaker geschoten uit een opbouw van achteruit.

In de Champions League zijn die cijfers ongeveer hetzelfde. Alleen Manchester City heeft vaker een doelpunt gemaakt vanuit de eigen opbouw en vaker een aanval met meer dan tien passes uitgespeeld. Buiten de fenomenale counters van de Spanjaarden, zijn zij dus ook in staat om wedstrijden vanuit balbezit te controleren. De ploeg van Ancelotti is als een soort kameleon die zich aanpast aan het type wedstrijd en wat daarin gevraagd wordt.

Dat is, zoals eerder beschreven, anders bij Borussia Dortmund. De Duitsers hebben in de Champions League nog geen enkel doelpunt gemaakt vanuit de eigen opbouw. Tegen PSG scoort Dortmund bijvoorbeeld vanuit een bal in de diepte richting de spits, terwijl PSV genekt werd door twee afstandsschoten en een fout van Isaac Babadi. De finale wordt op zaterdag 1 juni gespeeld.

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers