Voorbeschouwen op finale tussen Real Madrid en Borussia Dortmund

Zaterdag 1 juni vormt Wembley het decor van de UEFA Champions League-finale. De laatste keer dat de eindstrijd van het miljardenbal hier gespeeld werd, stond Borussia Dortmund ook op het veld. Zij treffen ditmaal niet Bayern München, maar Real Madrid. Tijd voor een voorbeschouwing!

De finale van de UEFA Champions League is de laatste van alle Europese toernooien dit seizoen. Het Griekse Olympiakos ging er namelijk vandoor met de eindzege in de UEFA Conference League en Atalanta Bergamo kreeg het als eerste ploeg voor elkaar om Bayer Leverkusen te verslaan in de finale van de UEFA Europa League.

Cijfers ruim in het voordeel van Real Madrid

Los Blancos wordt gezien als de favoriet voor de cup met de grote oren, ook volgens de bookmakers. Veertien keer eerder namen de ploegen het in Europese competities tegen elkaar op. Drie keer zegevierden de Duitsers, Real Madrid won zes keer en vijf duels eindigde in een remise. De Spanjaarden wonnen elk van hun laatste tien wedstrijden tegen Duitse opponenten in de knock-outfase van een toernooi. De laatste finale van Die Borussen tegen een Spaanse tegenstander ging met 3-1 verloren, namelijk tegen FC Barcelona in 1997-1998.

Magische Wembley ontvangt Europese grootmachten voor finale

Géén enkel ander stadion ter wereld was vaker dan vier keer de host van een UEFA Champions League-finale, maar de editie van 2024 wordt de achtste keer op Wembley. De laatste keer was in 2012-2013, toen Arjen Robben in de absolute slotfase de winnende treffer scoorde voor Bayern München. Het wordt de achttiende finale voor Real Madrid, maar zij speelden nog nooit een eindstrijd in het stadion van zaterdag 1 juni.

Deze route hebben Real Madrid en Borussia Dortmund afgelegd richting de finale

Borussia Dortmund begon aan de Europese campagne in één van de zwaarst mogelijke poules. AC Milan, Newcastle United én Paris Saint-Germain werden na zes groepswedstrijden allemaal onder zich gelaten. In de achtste finale won de ploeg van trainer Edin Terzic van PSV, in de kwartfinale versloegen zij Atlético Madrid en in de halve finale werd wederom gewonnen van het Franse PSG.

Real Madrid begin in groep C tegen Union Berlin, SC Braga en Napoli. Zonder puntenverlies bereikte Los Blancos de volgende ronde, waarin RB Leipzig verslagen werd. Een zinderende kwartfinale tegen Manchester City en een spannende slotfase tegen Bayern München bracht Carlo Ancelotti voor de zesde keer in de finale van de UEFA Champions League.

Behoudt Real Madrid de ongeslagen Champions League-reeks ook in de finale? Jack’s Casino biedt je een mooie quotering aan bij winst voor de Spanjaarden!

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers