De Kuip: alles wat je moet weten over historisch stadion van Feyenoord
Inhoudsopgave
Feyenoord speelt de thuiswedstrijden al jarenlang in De Kuip. De thuishaven van de Rotterdamse club is echter ook al een tijdje onderwerp van gesprek in het gemeentehuis, omdat er plannen zijn om het stadion te renoveren of zelfs volledig te vervangen. Alles wat je moet weten over Stadion Feijenoord.
Dat is namelijk de originele naam van de plek waar Feyenoord de thuiswedstrijden speelt: Stadion Feijenoord. In de volksmond wordt het historische stadion De Kuip genoemd. Een tempel voor Het Legioen, maar ook een plek waar historische dingen zijn gebeurd op nationaal en internationaal vlak.
Wat moet je weten bij een bezoek aan De Kuip, stadion Feijenoord?
Wat is het adres en telefoonnummer van Stadion Feijenoord, beter bekend als De Kuip?
Stadion Feijenoord is te vinden op het Van Zandvlietplein 1, 3077 AA te Rotterdam. Het stadion is te bereiken op het volgende telefoonnummer: 010-4929444.
Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?
Normaliter gaan de poorten van de Rotterdamse voetbaltempel zo'n 1.5 uur voorafgaand aan de aftrap open, maar dat staat niet vast. Er zijn soms uitzonderingen, waardoor de toegangspoorten eerder geopend worden voor bezoekende supporters.
Wanneer is De Kuip open als er geen wedstrijd is en kun je Stadion Feijenoord dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?
Als er géén thuiswedstrijd wordt gespeeld door het Nederlands elftal of Feyenoord, kan je als bezoeker een stadiontour kopen. Hierbij zijn verschillende opties, namelijk een reguliere stadiontour, kidstour, mindervalidentour, kinderfeestje, stadiontour in het Engels en een wedstrijdtour. Laatstgenoemde is een rondleiding op de wedstrijddag. Het stadion is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09:00 tot 17:00 uur. Er is een restaurant aanwezig, genaamd Brasserie De Kuip, is doordeweeks enkel beschikbaar voor verhuur.
Hoe kun je Stadion Feijenoord, beter bekend als De Kuip, bereiken?
De thuishaven van Feyenoord is op verschillende manieren te bereiken, Drie uur voorafgaand en na afloop van een thuiswedstrijd kunnen wedstrijdbezoekers op vertoon van ticket gratis reizen met alle RET-lijnen. Dit geldt voor de tram- en buslijnen. Het stadion is vanaf het centraal station goed bereikbaar via het centraal station. Fietsers kunnen terecht op de Olympiaweg, waar zo'n 200 fietsbeugels zijn geplaatst. Het is zelfs mogelijk om via De Maas met een watertaxi af te reizen richting De Kuip. Op wedstrijddagen is afreizen met de auto niet aan te raden, maar wél mogelijk.
Waar kun je (gratis) parkeren bij De Kuip?
Op niet-wedstrijddagen kan je gratis parkeren op P2 en/of P3. Deze parkeerplaatsen liggen beide gelegen aan het Van Zandvlietplein 1. Er zijn nog véél meer parkeergelegenheden rondom het stadion. P3 en P4 bevinden zich aan de Stadionweg, P5C aan de Piet Smitkade 44, P5G aan de Siem Heidenstraat 6, P6 aan de Noorderhelling 60, P7 is voor mindervaliden en ligt net als P8 aan de Olympiaweg 36 en tot slot is er ook nog P10. Dat is een P+R aan de Edo Bergsmaweg. De P+R Beverwaard is gratis, het achterliggende terrein niet. Parkeren in de buurt van De Kuip is mogelijk met een parkeerkaart, die in totaal achttien euro kost.
Wat is de plattegrond van De Kuip en waar zit jij?
Bron: Wikipedia.
Er kunnen in totaal 51.177 duizend mensen in het stadion en binnen de toegangspoorten zijn verschillende soorten vakken. De business seats bevinden zich bijvoorbeeld aan de lange zijde aan de kant van het Maasgebouw, de fanatiekelingen nemen plaats op vak S en gezinnen kunnen terecht op CC, OO, DD en PP. 67-plussers kunnen terecht op de vakken D of K, mindervaliden op Y en Z en de blindentribune is geplaatst op vak M.
Wat wist jij nog niet over De Kuip?
Wanneer is Stadion Feijenoord gebouwd en wie ontwierp het?
Op 27 maart in 1937 werd er voor het eerst gespeeld. Leendert van der Vlugt en Johannes Brinkman zijn de architecten van de thuishaven. In 1934 worden de eerste werkzaamheden en door de serieuze plannen van Brinkman en Van der Vlugt werd er steeds meer gebouwd in Rotterdam.
Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan De Kuip geweest of staan er gepland?
In totaal is het stadion drie keer in één zin genoemd met een definitieve sloop. In 1994 is er een nodige renovatie aan De Kuip gedaan. Er zijn plannen, voorheen verpakt onder de noemer Feyenoord City, om het stadion opnieuw te voorzien van een nieuw jasje. Vooralsnog is dat niet concreet.
Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van Feyenoord nog meer in De Kuip plaats?
In de geschiedenis van Stadion Feijenoord hebben er veel nevenactiviteiten plaatsgevonden in Rotterdam-Zuid, bijvoorbeeld wedstrijden van de sport motorcross. Er zijn ook turn- en atletiekwedstrijden afgewerkt in De Kuip. Er is echter ook historie geschreven in 1978, toen Bob Dylan een concert gaf in het stadion. Later kwamen er andere internationale grootheden, zoals;
- U2
- Madonna
- Michael Jackson
- Pink Floyd
- Prince
- The Rolling Stones
- David Bowie
- Simon and Garfunkel
- Rod Stewart
- Bruce Springsteen
- Genesis
- Simple Minds
- Tina Turner
- Dire Straits
- Eric Clapton & Elton John
- Guns & Roses
- Metallica
- Bon Jovi
- Bryan Adams
- The Eagles
- Rammstein
Meest legendarische concerten in de Kuip
Bijzonderheden Stadion Feijenoord
Er is echter nóg iets bijzonders aan de thuishaven van de stadionclub, omdat sportclub Feyenoord 52% van de aandelen van het stadion bezit. Dennis te Kloese is van plan om he stadion eigendom te maken van Feyenoord zelf, dat is één van zijn doelstellingen. Verder is hij ook verantwoordelijk voor het transferbeleid.