Nederlanders bij Arsenal: van Bergkamp tot Van Persie en Timber

Jurriën Timber is helemaal terug bij Arsenal, na een langdurige afwezigheid door een blessure. Welke Nederlanders gingen hem voor in het rode deel van Noord-Londen? Voetbalflitsen brengt je een overzicht!

Jurriën Timber

In de zomer van 2023 had Arsenal maar liefst 40 miljoen euro over voor Jurriën Timber. Helaas sloeg het noodlot al direct toe. In zijn tweede wedstrijd van het seizoen schuurde hij zijn kruisband af. Timber stond 252 dagen buitenspel en moest 45 wedstrijden van Arsenal missen. Eind april 2024 maakte hij zijn langverwachte rentree en was direct goed voor een doelpunt voor Arsenal Onder 21. Op 19 mei kwam hij ook eindelijk weer in actie voor de hoofdmacht.

Gerrit Keizer

De eerste Nederlander die uitkwam voor Arsenal was doelman Gerrit Keizer. De geboren Amsterdammer stond tussen 1930 en 1931 onder contract bij de Londense club. Het gerucht doet de ronde dat Keizer in die tijd elk weekend heen en weer vloog tussen Londen en Amsterdam om zowel het doel van Arsenal als die van Ajax, de club waar hij in de jeugd speelde en zijn profcarrière startte, te verdedigen. Het leverde hem de bijnaam ‘De Vliegende Hollander’ op. Een mooi verhaal, maar volgens sporthistoricus Jurryt van de Vooren kan het onmogelijk waar zijn gezien het beschikbare historische materiaal. Keizer keepte uiteindelijk twaalf wedstrijden voor Arsenal.

Glenn Helder

Jaren later, in februari 1995, kwam Glenn Helder bij Arsenal terecht. De linksbuiten maakte voor een bedrag van 5,4 miljoen gulden de overstap van Vitesse. In zijn eerste twee seizoenen kreeg hij nog wel speeltijd, maar daarna ging het op sportief én persoonlijk vlak bergafwaarts met Helder. De vleugelaanvaller kwam nauwelijks meer aan spelen toe en raakte door een gokverslaving in de schulden. Tussentijds werd hij nog uitgeleend aan respectievelijk Benfica en NAC Breda. In 1998 kwam er een einde aan het ongelukkige huwelijk. Helder droeg uiteindelijk 47 keer het Arsenal-shirt en scoorde in die wedstrijden slechts één keer.

Dennis Bergkamp

Medio 1995 plukte Arsenal Dennis Bergkamp weg bij Inter, dat 7,5 miljoen pond opstreek. De spits was dat geld dubbel en dwars waard, want op Highbury zou hij uitgroeien tot een clubicoon. Bergkamp speelde in totaal 418 wedstrijden, waarin hij goed was voor 119 doelpunten en 98 assists. In 2006 nam hij bij The Gunners afscheid van het profvoetbal. Als speler van Arsenal verwierf hij vijf verschillende bijnamen: 'Dennis the Menace', 'Bergy', 'The Iceman', 'The Non-Flying Dutchman' en 'God'. Tot op de dag van vandaag is Bergkamp de enige Nederlander die is opgenomen in de English Football Hall of Fame.

(Tekst gaat verder onder de video)

Marc Overmars

Na een succesvolle periode bij Ajax vertrok Marc Overmars in 1997 naar Arsenal, dat circa 15 miljoen gulden overmaakte naar Amsterdam. De buitenspeler kende een succesvol eerste seizoen in Noord-Londen. Zo won hij de landstitel en de FA Cup en pikte hier en daar zijn doelpuntjes mee. In de FA Cup-finale tegen Newcastle United (2-0) opende hij de score. In de twee daaropvolgende seizoenen speelde Overmars veelvuldig onder manager Arsène Wenger, waarna hij in 2000 naar FC Barcelona vertrok. Hij zwaaide af met 138 gespeelde wedstrijden, 38 treffers en 31 assists.

Giovanni van Bronckhorst

Giovanni van Bronckhorst kende een fantastische tijd bij Rangers en verdiende daarmee in 2001 een transfer naar Arsenal. De linksback kwam, mede door blessureleed, niet veel aan spelen toe. In drie jaar tijd speelde hij slechts 65 duels (twee goals en tien assists). Desondanks won hij enkele prijzen, zoals de landstitel en de FA Cup.

Robin van Persie

In 2004 liet Robin van Persie zijn grote liefde Feyenoord achter zich om aan de slag te gaan bij Arsenal. Wenger zag in hem de ideale opvolger van Bergkamp. De samenwerking tussen Arsenal en Van Persie groeide uit tot een uiterst succesvolle. In acht jaar tijd speelde hij 278 wedstrijden, waarin hij 132 keer tot scoren kwam en 58 assists leverde. Zijn laatste seizoen, 2011/2012, werd er een om nooit te vergeten. Van Persie mocht de aanvoerdersband dragen en kroonde zich tevens tot topscorer van de Premier League met dertig doelpunten. Daarna vertrok hij naar Manchester United, tot veel woede van de Arsenal-fans.

(Tekst gaat verder onder de video)

Overige Nederlanders bij Arsenal

Ook Quincy Owusu-Abeyie (2003-2006), Nacer Barazite (2007-2010) en Oguzhan Özyakup (2011-2012) stonden in het verleden onder contract bij Arsenal, maar samen kwamen zij niet verder dan 28 wedstrijden. Owusu-Abeyie speelde de meeste duels van de drie, namelijk 23. Daarnaast spelen de gebroeders Salah-Eddine en Ismail Oulad M'Hand sinds 2020/21 en Ismeal Kabia in de jeugd van The Gunners. 

Méér, belangrijk en beter; deze Nederlanders spelen in Premier League.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers