Deze bekende voetbalsterren speelden voor Feyenoord

Het Legioen wordt de afgelopen jaren verwend met hoogstaand voetbal en mag tevreden zijn met het team dat Dennis te Kloese gebouwd heeft met Feyenoord. In het verleden hebben er ook een tal aan geweldige voetballers in Rotterdam gevoetbald, die in het buitenland aanzien hebben verdiend.

In het hedendaagse voetbal heeft Feyenoord een aanzienlijke invloed gehad op spelers bij grote clubs. David Hancko, Santiago Gimenez en Lutsharel Geertruida staan in de belangstelling van Europese topclubs, terwijl voormalig Feyenoord-spelers zoals Georginio Wijnaldum, Orkun Kokcü, Stefan de Vrij en Sofyan Amrabat de afgelopen jaren furore maakten in Europa. Roy Makaay, Willem van Hanegem en Dirk Kuyt zijn andere voorbeelden van oud-profs die in De Kuip hebben gespeeld en internationale roem hebben verdiend, net zoals de onderstaande top-5 van de bekendste Feyenoorders.

5. Giovanni van Bronckhorst

Van Bronckhorst begon zijn profcarrière in Rotterdam-Zuid en eindigde hem ook in de havenstad, waar hij een invloedrijke speler is geweest. De veelzijdige linksback kwam vier volledige seizoenen in actie voor Feyenoord, voordat hij de transfer naar Rangers FC maakte. Van Bronckhorst gooide hier hoge ogen en verdiende een move naar Arsenal, waar destijds sterren zoals Thierry Henry en Dennis Bergkamp speelden. Hier moest Van Bronckhorst het vertrek van Emmanuel Petit opvangen als defensieve middenvelder, maar hier presteerde de Nederlander niet.

Bij FC Barcelona werd hij een grote naam op de linkervleugel van de defensie, met een Champions League-winst, waarin Van Bronckhorst als enige speler alle wedstrijden speelde. In 2007 keerde de verdediger terug bij Feyenoord en ten slotte sloot hij zijn loopbaan in Zuid-Afrika af met het Nederlands Elftal, waarin hij een wereldbekend doelpunt scoorde tegen Uruguay.

4. Henrik Larsson

De Zweedse spits, die zelfs bij mensen die niet van voetbal houden een belletje doet rinkelen. Larsson was een veelscorende en spectaculaire spits, die ook headlines haalde met zijn fameuze dreadlocks. Van 1993 tot 1997 dook de Zweedse goalgetter in Rotterdam op, waar hij de harten van de Feyenoord-fans veroverde en twee KNVB Bekers won. Larsson maakte pas echt indruk bij de Europese elite toen hij bij Celtic in Schotland ging spelen. Hier scoorde de aanvaller 174 goals in 221 wedstrijden. Dit leverde hem een transfer naar FC Barcelona op in 2004, waar hij Van Bronckhorst tegenkwam en ook de Champions League won.

3. Coen Moulijn

Ookwel Mister Feyenoord genoemd in de volksmond. Moulijn is wellicht de beste voetballer die de Rotterdammers in hun clubhistorie hebben gehad, maar op internationaal vlak krijgt hij niet dezelfde bekendheid als in Nederland. De linksbenige sterspeler kwam in 1955 over naar Feyenoord van Xerxes en werd een clubicoon in Rotterdam-Zuid. In 1970 schoot Moulijn Feyenoord naar de Europacup I als eerste club van Nederland en in hetzelfde jaar herhaalde hij dit kunstje in de Wereldbeker voor clubteams.

Moulijn heeft een legendarische status in Rotterdam, waar de mascotte Coentje bijvoorbeeld naar hem is vernoemd. De publiekslieveling hing in 1972 zijn voetbalschoenen aan de wilgen, maar heeft Feyenoord op internationaal vlak op de kaart gezet. Bij het Nederlands Elftal wist Moulijn geen significante successen te boeken.

2. Robin van Persie

The Flying Dutchman begon zijn profloopbaan bij Feyenoord, waar hij in 2002 zijn eerste keer uitkwam voor de Rotterdammers. Het Legioen heeft twee jaar van zijn kunsten kunnen genieten, voordat Van Persie naar Arsenal verkaste gedurende de gloriejaren met coach Arsène Wenger. De spits vertrok via de achterdeur, omdat hij bij Feyenoord aan het einde teleurstelde en een breuk wilde forceren. In Engeland groeide de spits uit tot een speler van wereldklasse en een complete aanvaller, die welverdiend in Oranje mocht debuteren in 2005.

Dit was het begin van een weergaloze interlandcarrière, waarin Robin van Persie het record brak van de speler met de meeste doelpunten voor het Nederlands elftal. Ondertussen werd Van Persie in zijn zevende seizoen voor Arsenal de nieuwe aanvoerder, voordat hij de controversiële transfer naar Manchester United maakte. Dit namen de Arsenal-fans hem niet in dank af, want de aanvaller kon op fluitconcerten en boegeroep rekenen in het Emirates-stadion.

Bij United was de spits van grote waarde met zijn goals en zijn connectie met Wayne Rooney, wat de club een Premier League-titel opleverde. Van Persie vertoonde nog een kunstje op het WK 2014, waar de bijnaam The Flying Dutchman voor het eerst voorkwam na zijn geweldige doelpunt tegen Spanje (1-5). In zijn nadagen belandde de topschutter bij Fenerbahçe en Feyenoord.

1. Ruud Gullit

Wereldbekend wegens het EK 1988, zijn periode bij AC Milan, Sampdoria, Chelsea en zijn herkenbare kapsel en zijn snor. Ruud Gullit maakte in Nederland al grote indruk bij HFC Haarlem, Feyenoord en PSV, voordat hij naar de ultieme top in het buitenland vertrok. Gullit was instrumenteel voor het iconische AC Milan van de jaren 80 en 90 en speelde hier samen met andere Nederlanders: Marco van Basten en Frank Rijkaard. Gullit kon op elke positie van het veld functioneren vanwege zijn veelzijdigheid: zo speelde hij in Italië voornamelijk voorin, terwijl hij in zijn Chelsea-periode in het hart van de defensie wilde opereren.

Op deze positie was Gullit alleen anders ingesteld dan de traditionele Engelse spelers en teams en dus moest hij terug naar het middenveld. Op individueel vlak heeft Gullit meerdere grote verdiensten behaald, namelijk Europees voetballer van het jaar en Wereldvoetballer van het jaar om enkel de grootste maar te noemen. In Oranje speelde Gullit de sterren van de hemel en was hij de grote man in de EK-winst van 1988. Na zijn voetballoopbaan werd Gullit eerst trainer, maar recent is Ruud Gullit analist op televisie. 

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers