Dit is waarom Feyenoord Bekerwinst niet op de Coolsingel viert

Mocht Feyenoord winnen van NEC in de bekerfinale aankomende zondag op 21 april, dan zal dit niet gevierd worden op de belangrijkste straat uit Rotterdam. Dit besloot burgemeester Ahmed Aboutaleb eerder al en hij is niet van plan zijn beslissing te wijzigen. 

Feyenoord huldigingen op de Coolsingel

De Coolsingel is dé boulevard van Rotterdam. Op 28 mei 1969 werd Feyenoord voor het eerst gehuldigd op de Coolsingel, op uitnodiging van destijds burgemeester Wim Thomassen. Hierna gebeurde dit tot op heden nog 18 keer, waarbij het ging om de volgende prijzen: één Europa Cup 1, één wereldbeker, twee keer de Europa Cup 2/UEFA Cup, zeven keer de landstitel en acht keer de beker. Dit leverde al vaak schitterende beelden op. Kijk maar... (tekst gaat verder na het filmpje)

Heb je zin in meer nostaligsche beelden? Bekijk dan hier het overzicht van alle KNVB-beker finales van Feyenoord.

Aankomende zondag zal dus niet de 19e keer worden.

Waar en wanneer vindt de huldiging plaats als Feyenoord de KNVB-beker wint?

Als de Rotterdammers op 21 april de beker winnen vindt de huldiging niet dezelfde dag plaats. Na winst van de dennenappel vindt de huldiging op maandag 22 april om 12 uur plaats op de Binnenrotte in Rotterdam. Dit grote plein naast de iconische Markthal is vanaf 9 uur 's morgens geopend als festivalterrein. Er gelden dezelfde regels als in De Kuip. Zo is er geen vuurwerk toegestaan. Vlaggen mogen wel, maar zonder stokken. Daarnaast mag je geen alcohol hebben en zijn er geen verkooppunten voor eten en drinken.

Overigens is de Binnenrotte ook als evenemententerrein ingericht tijdens de KNVB-bekerfinale, zodat mensen de wedstrijd gezamenlijk kunnen bekijken en beleven.

Is de eventuele huldiging van Feyenoord na de KNVB-beker ook op TV te bekijken?

Ja, lokale omroep RTV Rijnmond heeft in de programmering rekening gehouden met een eventuele huldiging. In het programma 'De Bekerfinale Dé Huldiging' kun je alle gebeurtenissen maandag 22 april vanaf 9 uur live volgen.

Waarom wordt Feyenoord na bekerwinst niet op de Coolsingel gehuldigd?

Volgens de officiële communicatie is het een gezamenlijk besluit van de gemeente en Feyenoord geweest. Als redenen noemt men onder meer dat:

  • Het duurder is om een huldiging op de Coolsingel te organiseren;
  • Dat men niet zeker is over de opkomst omdat de huldiging overdag op een werkdag is;
  • De Coolsingel eigenlijk alleen is voor huldiging bij een kampioenschap of Europese prijs en dat de KNVB-beker van 'een andere statuur' is.
  • Dat een huldiging in De Kuip eerder niet succesvol was.

Ondanks het gezamenlijke besluit is er toch onvrede. Naast een deel van de fans was ook de fractie van GroenLinks het niet eens met deze beslissing. ‘Bij het winnen van de beker hoort natuurlijk een groot feest en een huldiging op de Coolsingel’, stelt de partij. 

Voor men over een huldiging kan spreken moet Feyenoord wel eerst zien te winnen. Hoe de kansen liggen lees je in onze tactische analyse van de bekerfinale.

Ook interessant
Feyenoord-doelman vertrekt