Alle KNVB-beker finales Feyenoord

Feyenoord haalde in haar rijke clubhistorie 19 keer de KNVB bekerfinale en wist 13 keer beslag te leggen op de KNVB Beker. De eerste werd gewonnen in 1930 en in 2018 werd er voor het laatst beslag gelegd op de KNVB Beker. Ook was er één bekerfinale die Feyenoord nooit speelde en moet de KNVB-bekerfinale van 2024 nog gespeeld worden. Dit zijn alle KNVB-beker finales uit de clubhistorie van Feyenoord.

Heeft Feyenoord ooit de finale van de KNVB-beker verloren?

Niet elke bekerfinale liep voor Feyenoord goed af. Vier keer in de geschiedenis wist de tegenstander na de finale met de knvb-beker naar huis te gaan.

1934 Velocitas – Feyenoord 3-2

In 1934 heette de KNVB beker nog de Holdertbeker. De finale werd op 23 juni 1934 gespeeld in Utrecht en afgaande op de statistieken moet dat een spannende wedstrijd geweest zijn. Na een ruststand van 0-0 werd het op het eind van de wedstrijd toch nog een doelpuntenfestijn. Pas in de 77ste minuut viel het eerste doelpunt, maar de eindstand na 90 minuten was 2-2. Direct in de eerste minuut van de verlenging zette Fré van de Velde Velocitas op een 3-2 voorsprong en dat was genoeg om de Holdert cup in Utrecht te houden.

1957: Fortuna '54 - Feyenoord 4-2

Op 16 juni 1957 was De Kuip ook het toneel voor de bekerfinale. Ondanks dat de officieel uit spelende club het voordeel van De Kuip had was de tegenstander met 4-2 te sterk, onder andere door drie doelpunten van Bram Appel. De tegengoals van Henk Schouten en Toon Meerman waren niet voldoende. De historische beelden zie je hieronder. (tekst gaat verder na het filmpje)

2003: FC Utrecht - Feyenoord 4-1

Ook in 2003 speelde Feyenoord de bekerfinale 'uit' in De Kuip. Voor een publiek van 45.000 mensen ging de stadionclub onderuit. Na een 4-1 overwinning nam FC Utrecht de beker, toen de Amstel Cup geheten, mee naar de Domstad. Pikant was het doelpunt dat Dirk Kuijt, toen nog spelend voor FC Utrecht, maakte. Een maand na de verloren bekerfinale haalde de Stadionclub de aanvaller voor zo'n miljoen euro op uit Utrecht.

2010 Feyenoord verliest over 2 wedstrijden van Ajax

In het seizoen 2009-2010 werd de KNVB-beker éénmalig over twee wedstrijden gespeeld. Dit experiment verliep voor Feyenoord dramatisch. De heenwedstrjid in de Amsterdam ArenA eindigde in 2-0 voor Ajax.

De terugwedstrijd in De Kuip verliep nog slechter. In eigen huis stond na 90 minuten de uitslag 1-4 op het bord, waarmee Ajax de KNVB-beker won.

Feyenoord in de verboden bekerfinale

Op 19 april 2020 stond de KNVB-bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord op het programma. Op dat moment was het land echter in de ban van het Coronavirus. Na diverse tijdelijke maatregelen deelde premier Rutte op 21 april mee dat betaald voetbal tot 1 september van dat jaar verboden was. Aangezien de KNVB op advies van de UEFA al bekend had gemaakt dat alle professionele competities vóór 3 augustus afgerond moesten zijn kon de verboden bekerfinale niet meer ingehaald worden.

Op basis van de stand in de competitie op dat moment kreeg Feyenoord alsnog het ticket voor de groepsfase van de Europa League dat eigenlijk klaar lag voor de bekerwinnaar.

De meeste bekerfinales werden daarmee door Feyenoord gewonnen. Ook die bekerfinales zetten we uiteraard op een rij.

Hoe vaak won Feyenoord de KNVB-bekerfinale?

Feyenoord wist in de historie van de club liefst 13 keer beslag te leggen op de KNVB-beker. Hieronder zie je een overzicht van de uitslagen en mooie beelden van de door Feyenoord gewonnen bekerfinales.

1930 Feyenoord-Excelsior 1-0

In de finale van de KNVB Beker op 15 juni 1930 wist Feyenoord stadgenoot Excelsior op Het Kasteel met 1-0 de baas te zijn door een doelpunt van Jaap Barendregt. Het was de eerste bekerwinst in de clubgeschiedenis van de Rotterdammers.

1935 Feyenoord-HVV Helmond 5-2

Op 23 juni 1935 pakte Feyenoord haar tweede KNVB Beker. HVV Helmond werd in de 30ste editie van de competitie met 5-2 verslagen.

1965 Feyenoord-Go Ahead Eagles 1-0

Op 29 mei 1965 krijgt Feyenoord de kans om haar derde beker te pakken, dit lukt. Go Ahead Eagles wordt in de 88e minuut met 1-0 opzijgezet na een doelpunt van Frans Bouwmeester.

1969 Feyenoord-PSV 2-0 (1-1, replay)

Op woensdag 11 juni 1969 bleven Feyenoord en PSV in de finale van de KNVB Beker op 1-1 steken. Een replay werd gespeeld. Hierin kwamen de Rotterdammers als beste naar voren en werd PSV dankzij doelpunten van Willem van Hanegem en Henk Wery met 2-0 verslagen.

1980 Feyenoord-Ajax 3-1

Op 17 mei 1980 staan aartsrivalen Feyenoord en Ajax tegenover elkaar in de finale van de KNVB Beker. Frank Arnesen zette de Amsterdammers op voorsprong, maar de Rotterdammers toonden weerstand. Dankzij doelpunten van Petur Petursson (2x) en Carlo de Leeuw, wordt Ajax met 3-1 verslagen.

1984 Feyenoord-Fortuna Sittard 1-0

Op 2 mei 1984 pakt Feyenoord haar zesde bekerwinst door Fortuna Sittard te verslaan. Peter Houtman wordt in de 69e minuut ingebracht en is even later belangrijk door het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren. Eindstand 1-0.

1991 Feyenoord-FC Den Bosch 1-0

Na een periode zonder prijzen weet Feyenoord op 2 juni 1991 een KNVB Beker aan de prijzenkast toe te voegen. Rob Witschge schiet na acht minuten raak voor de Rotterdammers en scoort ook het enige doelpunt van de wedstrijd.

1992 Feyenoord-Roda JC 3-0

In de finale van de KNVB Beker op 10 mei 1992 staan Feyenoord en Roda JC tegenover elkaar. De Rotterdammers zetten aan en weten na een klein halfuur op een 1-0 voorsprong te komen dankzij John de Wolf. Gaston Taument maakt de 2-0, waarna Jozef Kiprich de eindstand op 3-0 bepaald en Feyenoord voor de achtste keer de KNVB Beker wint.

1994 Feyenoord-NEC 2-1

Op 12 mei 1994 staat Feyenoord in de finale van de KNVB Beker tegen stuntploeg NEC. Voor een nieuwe stunt weten de Nijmegenaren niet te zorgen, zo zijn de Rotterdammers de club de baas met een 2-1 winstpartij. Ruud Heus en John van Loen zijn namens Feyenoord trefzeker, terwijl Bennie Dekker namens NEC het net weet te vinden.

Ben jij benieuwd naar de prestaties van NEC in de KNVB-beker? Hier zie je alle KNVB-bekerfinales van NEC.

1995 Feyenoord-FC Volendam 2-1

Een jaar na de bekerwinst van 1994, staat Feyenoord op 25 mei 1995 opnieuw in de bekerfinale. Ditmaal tegen FC Volendam. Gaston Taument opent de score, maar Volendam komt terug in de wedstrijd na een doelpunt van André Wasiman. Het is uiteindelijk Mike Obiku die Feyenoord de beker schenkt, hij schiet in de 82e minuut raak.

2008 Feyenoord-Roda JC 2-0

In de finale van de KNVB Beker op 27 april 2008, staan Feyenoord en Roda JC opnieuw tegenover elkaar. Net als in 1992, zijn de Rotterdammers te sterk voor de club uit Kerkrade. Doelpunten van Denny Landzaat en Jonathan de Guzman bezorgen Feyenoord de elfde bekerwinst in de clubhistorie.

2016 Feyenoord-FC Utrecht 2-1

Na acht jaar afwezigheid kan Feyenoord op 24 april 2016 eindelijk weer eens de KNVB Beker pakken. Dit lukt ook, zo wordt FC Utrecht met 2-1 verslagen. Michiel Kramer is voor de Rotterdammers trefzeker. FC Utrecht wist dankzij Ramon Leeuwin terug te komen in de wedstrijd, maar zag de winst uit handen glippen na een eigen doelpunt van doelman Filip Bednarek.

2018 Feyenoord-AZ 3-0

In de 100e bekerfinale neemt Feyenoord het op 22 april 2018 op tegen AZ. In een bomvolle Kuip opent Nicolai Jørgensen de score, waarna Robin van Persie de Rotterdammers in de tweede helft op een 2-0 voorsprong zet. Jens Toornstra laat De Kuip in de 93e minuut ontploffen door de derde erin te schieten. Feyenoord wint voor de 13e keer in haar clubhistorie de KNVB Beker.

2024 Feyenoord-NEC 1-0

Op zondag 21 april 2024 stond Feyenoord weer in de bekerfinale. Deze keer was NEC in De Kuip de tegenstander. In een wedstrijd die twee keer gestaakt werd (één keer wegens rookontwikkeling door vuurwerk en één keer wegens een brandend spandoek) was NEC een waardige tegenstander. Het was Igor Paixao die in de 59ste minuut de enige en daarmee winnende treffer op het bord zette. Uiteraard was het daarna feest in Rotterdam. Kijk maar... (tekst gaat verder na de afbeelding)

Uiteraard deelden wij nog tijdens de wedstrijd de videogoal van de bekerfinale Feyenoord-NEC en de sfeerbeelden van het feest in de stad.