Overzicht KNVB beker finales NEC; 5 keer in de Cupfinal

NEC staat zondag 21 april in de KNVB bekerfinale in de Kuip tegenover Feyenoord. Het is voor de Nijmeegse club de vijfde keer dat het in de finale staat van het nationale bekertoernooi. Hier een overzicht van de eerdere finales van NEC. Eerder stond NEC in de eindstrijd in 1973, 1983, 1994 en 2000.

KNVB bekerfinale 1973: NAC-NEC 2-0

Waar de Nederlandse voetbalwereld vreesde voor lege tribunes Stadion Feijenoord De Kuip voor het duel tussen deze middenmoters, was niets minder waar. Maar liefst 46.000 toeschouwers waren op Hemelvaartsdag 1973 aanwezig bij één van de meest sfeervolle bekerfinales ooit. Terwijl NEC het initiatief heeft en meerdere kansen creëert, blijft NAC eenvoudig overeind. Dit is met name te danken aan doelman Jan de Jong, die een magistrale wedstrijd speelt. Aan de andere kant gaat Harry Schellekens juist in de fout. Na tien minuten tast de keeper mis na een corner van Martien Vreijsen. Het is voor Stanley Bish een eenvoudig kunstje om van dichtbij de 1-0 aan te tekenen. Na rust is het na één van de spaarzame uitbraken van de ploeg van trainer Henk Wullems ook 2-0, wat ook de eindstand zou worden.

Samenvattingen KNVB bekerfinales NEC

Hier ook een overzicht met de samenvattingen van de KNVB bekerfinales waarin NEC actief was.

KNVB bekerfinale 1983: Ajax-NEC 3-1 en 3-1

Ajax versloeg NEC in de finale, die toen nog over twee wedstrijden ging. Een uit en thuiswedstrijd.  Aad de Mos was destijds trainer bij Ajax met als aanvoerder Soren Lerby. In Amsterdam won Ajax het eerste duel met 3-1, waarna het ook in Nijmegen met dezelfde cijfers de meerdere was.

Pim van de Meent was destijds trainer bij NEC en dit waren de spelers van NEC die over twee wedstrijden in actie kwamen tegen Ajax in de finale: Harry Schellekens, Dick Mulderij, Piet Wijnber, Sije Visser, Peter Selbach, Toon Willemse, Hans Wanders, John Vievermans, Wim van Zinnen, Frans Janssen, Henk Grim, Carlos Aalbersen Albert Helsper.

KNVB bekerfinale 1994: Feyenoord-NEC 2-1

Feyenoord rekende de Kuip met af met NEC. dat destijds nog in de eerste divisie speelde. Op bezoek bij Ajax won NEC met 1-2.

Een stunt in de finale zat er niet in voor de ploeg uit Nijmegen. In de zevende minuut benutte Ruud Heus een penalty na een overtreding van doelman Wilfried Brookhuis. Pas laat in de tweede helft wist John van Loen de 2-0 binnen te koppen. In de 90e minuut deed NEC nog wat terug met een doelpunt uit een rebound van Bennie Dekker.

Opstelling NEC KNVB bekerfinale:

Brookhuis, Van der Weerden, Aalbers, Van der Linden, Stock, Cruden, Van Wonderen, Kooistra, Dekker, Lok, Van Wanrooy 74' ( De Jong).

KNVB bekerfinale 2000: NEC-Roda JC 0-2

De 82ste editie van de KNVB beker (destijds formeel Amstel-Cup genoemd) kende Roda JC als winnaar. Het was de tweede keer dat de club de beker in ontvangst nam. In de finale werd NEC met 0-2 verslagen.

Statistieken KNVB beker finale

NEC-Roda JC 0-2 (0-1). 18. Peters 0-1, 89. Van de Leur 0-2 (strafschop). Opstelling NEC: Roorda, Collen, Pothuizen, Hesp, De Romijn, Schultz (77. Arts), Koning, Janssen, Lathuheru, De Gier, Renfurm. Opstelling Roda JC: Kalac, Senden, Valgaeren, Luijpers, Van Haaren, Tchoutang (86. Doomernik), Vrede, Van der Leur, Lawal (78. Van Dessel), Peeters (70. Soetaers), Van Houdt.