Overzicht van de 12 grootste bekerstunts van amateurclubs op een rij

De KNVB Beker is een toernooi waar de Nederlandse amateurclubs zichzelf in de spotlight kunnen zetten. Voetbalflitsen duikt de geschiedenisboeken in en zet de grootste bekerstunts van amateurclubs op een rijtje, waaronder een gigantische blamage van Ajax tegen een amateurploeg uit Utrecht.

FC Lienden - Vitesse (1-0)

Met de steun van 2500 supporters hield FC Lienden zich op 12 oktober 2008 knap staande tegen Vitesse in de derde ronde van de KNVB Beker. De Arnhemmers creëerden nauwelijks kansen tegen het stugge Chelsea van de Betuwe.

Tien minuten voor tijd ontvingen de mannen van Hans Kraay jr. een vrije trap. Erik de Kruijk ging achter de bal staan en schoot voortreffelijk raak. Na die memorabele bekeravond ontstond er een heuse jubelstemming in Lienden en omstreken.

Opmerkelijk: Vitesse publiceerde na afloop per ongeluk het verkeerde artikel op de clubsite. In het verslag viel te lezen dat de club uit Gelderland zich 'had geplaatst voor de volgende ronde van het KNVB Bekertoernooi'. Foutje, bedankt!

Samenvatting van FC Lienden - Vitesse (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Sparta Rotterdam - GVVV (1-1, 4-5 na strafschoppen)

GVVV verwierf in het seizoen 2011/2012 de status van cupfighter. De amateurs uit Veenendaal versloegen in de derde ronde Excelsior en kregen in de achtste finales te maken met een andere club uit Rotterdam, namelijk Sparta Rotterdam

GVVV schoot uit de startblokken op Het Kasteel. Simon Brouwer kopte zijn ploeg op voorsprong na gestuntel van Nico Pellatz. De doelman van Sparta Rotterdam liet de bal knullig door zijn handen glippen.

De thuisploeg kreeg na elf minuten spelen de ultieme mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Jaime Bruinier slaagde er echter niet in om doelman Johan Jansen te passeren.

Na ruim een uur was het eindelijk raak voor de Rotterdammers. Sidney Schmeltz volleerde op knappe wijze raak en zorgde daarmee voor de gelijkmaker op Spangen. Beide ploegen kwamen zowel in de reguliere speeltijd als in de verlenging niet meer tot scoren, waardoor penalty’s uitkomst moesten bieden.

De eerste acht strafschoppen waren raak. Nummer negen werd gemist door Spartaan Donovan Slijngard, waarna Thijs van Tent Beking wél raak schoot vanaf elf meter. GVVV plaatste zich zodoende voor de laatste acht van het bekertoernooi.

ADO'20 - FC Eindhoven (6-1)

Wie tijdens het bekerduel tussen ADO'20 en FC Eindhoven op 30 oktober 2012 pas een kwartier na de aftrap arriveerde, zou zich rot zijn geschrokken: 5-0 in het voordeel van de thuisploeg.

Zowel Benny Kleine als Frank Zinhagel kwam in die spectaculaire openingsfase op sportpark De Vlotter twee keer tot scoren. Daarnaast pikte Mark de Loor zijn doelpunt mee vanaf de strafschopstip.

FC Eindhoven deed in de 35e minuut iets terug via Serhat Koç, die profiteerde van een slechte terugspeelbal van Jeffrey Mols. Diezelfde Mols bepaalde een paar minuten na rust de eindstand op 6-1.

FC Den Bosch - VVSB (2-3)

FC Den Bosch leek in het seizoen 2015/2016 met speels gemak af te rekenen met VVSB in de derde ronde van de KNVB Beker. De Bosschenaren leidden na 31 minuten al met 2-0 dankzij treffers van Alessio Carlone en Aziz Khalouta.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor FC Den Bosch, tot minuut 82. Tommy Bekooij profiteerde optimaal van een fout van doelman Kees Heemskerk en zorgde daarmee voor de 2-1 in De Vliert. De aanvaller van VVSB gaf op die manier het startschot voor een bizarre apotheose.

Nog geen minuut later kwamen de mannen uit Noordwijkerhout langszij via invaller Peet van der Slot. Maikey Parami maakte de comeback in minuut 87 compleet na opnieuw een blunder van Heemskerk, die de bal uit zijn handen liet glippen: 2-3.

Feest na afloop van FC Den Bosch - VVSB (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Go Ahead Eagles - Jodan Boys (1-2)

Jodan Boys werd in het seizoen 2016/2017 gekoppeld aan Go Ahead Eagles in de tweede ronde van het bekertoernooi. De Gouwenaren weerden zich kranig in de openingsfase, maar zagen Sam Hendriks na iets minder dan een half uur de score openen.

Jodan Boys ging echter niet bij de pakken neerzitten en begon scherp aan de tweede helft. Levi Marengo benutte direct na rust een vrije trap en zorgde zodoende voor de gelijkmaker in de Adelaarshorst.

Roald Heerkens bracht de meegereisde supporters uit Gouda vlak voor tijd in extase door de 1-2 binnen te koppen.

AVV Swift - Vitesse (0-0, 5-3 na strafschoppen)

Vitesse veroverde op 30 april 2017 voor het eerst in de clubhistorie de KNVB Beker. Een paar maanden later, in de eerste ronde van het bekertoernooi, werd de ploeg van Henk Fraser gekoppeld aan AVV Swift uit de Zaterdag Hoofdklasse A.

Vitesse kreeg in de eerste helft een aantal mogelijkheden om de score te openen, maar slaagde daar niet in. De 0-0 ruststand op Sportpark Olympiaplein in Amsterdam Oud-Zuid werd dan ook uitbundig gevierd door de Amsterdamse aanhang.

AVV Swift beet in het tweede bedrijf van zich af en creëerde de nodige kansen. Invaller Tim Matavž moest de boel proberen te redden voor Vitesse, maar het lukte de Sloveense aanvalsleider niet om een kans te verzilveren.

Na negentig minuten stond de brilstand nog op het bord. In de verlenging werd er ook niet gescoord, waardoor er een strafschoppenreeks op het programma stond. AVV Swift trok uiteindelijk aan het langste eind in die penaltyserie: 5-3.

Samenvatting van AVV Swift - Vitesse (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

AFC - Telstar (5-0)

AFC zorgde op 25 september 2018, in de eerste ronde van het bekertoernooi, voor een ongekende stunt tegen Telstar. Op Sportpark Goed Genoeg kwamen The Reds na veertien minuten op voorsprong via Fouad Belarbi.

In de tweede helft was AFC niet te houden. Een kwartier na rust verdubbelde Yordi Teijsse de score. Johan Kulhan maakte er even later 3-0 van. De voormalig profvoetballer was het eindstation van een schitterende combinatie.

Tot overmaat van ramp kreeg aanvoerder Toine van Huizen in de 83e minuut rood en AFC mocht direct daarna een vrije trap nemen. Milan Hoek ging achter de bal staan een schoot raak. Een paar minuten later zorgde Tim Linthorst voor het slotakkoord: 5-0.

FC Emmen - ODIN '59 (1-3)

Na een busreis van meer dan 200 kilometer trad derdedivisionist ODIN ’59 aan tegen FC Emmen in de tweede ronde van de KNVB Beker. Glenn Bijl dompelde de heren uit Heemskerk al na achttien minuten in rouw.

Het duurde niet lang voordat de stand gelijk werd getrokken. Ahmed Abdallah Al Mahdi zorgde tien minuten voor rust voor de gelijkmaker. In de tweede helft ging FC Emmen op zoek naar de voorsprong, maar tevergeefs.

Odin ’59 nam na 75 minuten verrassend de leiding aan de Oude Meerdijk dankzij een benutte strafschop van Nigel Hardenberg, die zeven minuten later voor de beslissing zorgde: 1-3 in het voordeel van de bezoekers.

Na het duel in Drenthe deed het gerucht de ronde dat Odin ’59 zou hebben gegokt op de bekerwedstrijden tegen FC Lisse en FC Emmen. De KNVB heeft uiteindelijk geen bewijs kunnen vinden.

Samenvatting van FC Emmen - ODIN '59 (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Groene Ster - VVV-Venlo (2-2, 4-2 na strafschoppen)

In het seizoen 2019/2020 gingen de amateurs van Groene Ster op jacht naar een bekerstunt tegen VVV-Venlo. De Venlonaren kwamen desondanks op voorsprong via Johnatan Opoku, die na een klein uur een penalty verzilverde.

Luttele minuten later mocht ook Thom Vluggen aanleggen vanaf elf meter. De 28-jarige linksbuiten faalde niet en bracht Groene Ster weer op gelijke hoogte. In de slotfase ontstond er een ware vreugde-explosie op sportpark Pronsebroek, nadat Maikel van Kesteren voor de 2-1 had gezorgd.

VVV-Venlo kroop uiteindelijk door het oog van de naald. De formatie van Hans de Koning kwam diep in de blessuretijd langszij via Haji Wright, waardoor er een verlenging aan te pas moest komen.

Na 120 minuten stond het nog altijd 2-2 en dus moesten er strafschoppen worden genomen. Wright werd de schlemiel in die penaltyreeks. De Amerikaanse spits miste zijn pingel bij een stand van 4-2 en zorgde daarmee voor de bekeruitschakeling van VVV-Venlo.

AZ '67 - IJsselmeervogels (2-2, 5-6 na strafschoppen)

AZ '67 was in de jaren zeventig bezig met een aanval op de Nederlandse top. De amateurs van IJsselmeervogels hadden op voorhand dan ook geen schijn van kans in de kwartfinale van de KNVB Beker.

De Rooien scoorden maar liefst tweemaal in de Alkmaarderhout. AZ '67 vocht zich ondanks die dubbelslag terug in de wedstrijd en sleepte een verlenging én strafschoppenserie uit het vuur. Jos de Feyter, doelman van IJsselmeervogels, ontpopte zich tot de grote held door enkele strafschoppen tegen te houden.

FC Utrecht - Spakenburg (1-4)

Spakenburg bereikte in het seizoen 2022/2023 de halve finale van de KNVB Beker. De tweede divisionist verloor in de halve finale vervolgens met 1-2 van PSV, maar legde de topclub van de Eredivisie het vuur aan de schenen. Onder meer FC Groningen en FC Utrecht werden uitgeschakeld door Spakenburg. FC Groningen werd in de tweede ronde verslagen met 2-3 en FC Utrecht in de kwartfinale met 1-4:

;

Quick Boys - De Graafschap (2-0)

Na in de eerste ronde Keuken Kampioen Divisie-ploeg NAC Breda met 1-0 te verslaan, was het in de tweede ronde tijd voor nog een eerste divisionist. De Graafschap werd op sportpark Nieuw Zuid met 2-0 verslagen met twee doelpunten van de negentienjarige Sem van Duijn.

USV Hercules - Ajax (3-2)

In de tweede ronde van het bekertoernooi, editie 2023-2024, werd het dwarrelende Ajax gekoppeld aan de amateurs van USV Hercules. De amateurclub uit Utrecht komt uit in de derde divisie en speelde eenmalig in Stadion Galgenwaard om het op te nemen tegen de Amsterdammers. Het bleek al snel een droomavond, want Tim Pieters zorgde met twee mooie treffers voor een riante voorsprong.

Desondanks kwam Ajax in de slotfase van het bekerduel nog terug door doelpunten van Brian Brobbey en Chuba Akpom. Een blamage leek voorkomen te worden en een verlenging moest uitsluitsel brengen, maar in extremis ging het alsnog mis. Mats Grotenberg profiteerde van onrust in de Ajax-defensie en bepaalde zo het lot van de Eredivisionist.