Vijf grootste stunts in de KNVB Beker

Het bekertoernooi nadert dit seizoen zijn einde en met twee ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie in de halve finale is er kans op een gigantische stunt. Het verleden kent ook een aantal memorabele wedstrijden, die nooit vergeten zullen worden door de nationale liefhebbers. Voetbalflitsen zet de vijf grootste bekerstunts op een rijtje.

Swift - Vitesse

Je zult het je vast nog wel herinneren. Niet zo lang geleden, op 17 september 2017. Het was de avond dat zaterdag hoofdklasser Swift geschiedenis schreef. Voor het eerst werd de bekerhouder, op dat moment Vitesse, in de eerste ronde van de KNVB-beker uitgeschakeld door een amateurclub. Honderdtwintig minuten lang hield Swift het op 0-0. De tijd werd de grootste tegenstander voor Vitesse, bij Swift was de kramp inmiddels toegeslagen. Held van de avond werd Bogdan Constantin. De Swift-doelman was 120 minuten een sta in de weg voor Vitesse. Constantin hield de nul en pakte ook nog eens de penalty van Alexander Büttner uit de hoek. En omdat zijn teamgenoten niet faalden, ontplofte het Olympiaplein na de beslissende penalty van Mike Ruijter met een klassieke veldbestorming.

Hoofdklasser Swift wint van bekerhouder Vitesse na strafschoppen...

PSV - FC Wageningen

Sommige kranten spreken van de grootste sensatie in de strijd om de KNVB-beker ooit. Op 21 december 1977 werd het grote PSV – dat later dat seizoen de UEFA-beker won – in eigen huis vernederd met 1-6 door eerstedivisionist FC Wageningen. Het werd de grootste thuisnederlaag van de Eindhovenaren ooit. Willy van der Kuijlen, de gebroeders Van de Kerkhof en wijlen keeper Jan van Beveren speelden destijds bij PSV, die op dat moment koploper was in de Eredivisie. Omdat het dit jaar 40 jaar geleden is dat deze bijzondere wedstrijd plaatsvond, is er in december een ontmoeting tussen de toenmalige spelers van beide teams in het PSV-stadion.

PSV verliest thuis met 1-6 van FC Wageningen...

PEC Zwolle - Ajax

Hoewel Ajax veruit de meeste bekerfinales wist te winnen (20 in totaal), is er ook een finale geweest waarin de Amsterdammers totaal zijn vernederd. Dat was in het seizoen 2013/2014 waarin PEC Zwolle, onder leiding van Ron Jans, de Amsterdammers met 5-1 van de mat veegden. Saillant detail is dat de wedstrijd in het begin minutenlang werd stilgelegd vanwege overlast door vuurwerk vanuit het Ajax-vak. De hoofdstedelingen stonden op dat moment met 1-0 voor. Tijdens deze editie van de bekerfinale maakte de arbitrage in Nederland voor het eerst gebruik van zowel doellijntechnologie als de vijfde en zesde scheidsrechter.

Ajax wordt in de bekerfinale vernederd door PEC Zwolle...

VVSB schakelt FC Den Bosch uit

En in februari 2016 zorgde amateurvoetbalclub VVSB voor een historische bekerstunt: ze wisten tegen FC Den Bosch een 2-0 achterstand om te buigen in een 2-3 voorsprong. En dat in de laatste tien minuten. Voor het eerst in 41 jaar bereikt een amateurclub hiermee de halve finale van het KNVB Bekertoernooi. Lees ook: Meest doelpuntrijke wedstrijd in de KNVB beker

VVSB haalt knap de halve finale, maar verliest met 3-0 van FC Utrecht...

USV Hercules

Een club waar niemand veel van wist, tot bekerseizoen 2023-2024. In de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker trof USV Hercules, als derde divisionist, Ajax in Stadion Galgenwaard. Een duel dat voor veel spelers een unieke ervaring is en altijd bij zal blijven, maar het treffen ging voor altijd de geschiedenisboeken in van het Nederlandse voetbal.

Na ruim een uur spelen had Tim Pieters, die op de wedstrijddag nog een opdracht vlak voor de deadline in had kunnen leveren, al twee keer gescoord en waren de Domstedelingen op ramkoers om de derde ronde te bereiken. Na een comeback van de Amsterdammers leek de droom aan diggelen, maar in de extra tijd van de tweede helft werd het alsnog 3-2 en ging het bekersprookje verder. SC Cambuur presteerde nagenoeg hetzelfde op bezoek bij USV Hercules, want zij scoorden in extremis van de verlenging de beslissende treffer.

De amateurploeg eindigde hun avontuur in de kwartfinale.