UEFA deelt drie spelregels waar tijdens het EK de focus op ligt
Inhoudsopgave
Het Europees kampioenschap wordt door de UEFA ingezet om drie (nieuwe) spelregels in de schijnwerpers te zetten. Zij hebben namelijk gecommuniceerd dat er tussen 14 juni en 14 juli gefocust wordt op fair play en respect. Welke regels zijn het precies? Tijd voor een uitleg!
Aanvoerders krijgen speciale rol tijdens EK
Gedurende het gehele toernooi worden de aanvoerders van alle deelnemende landen de spreekbuizen van hun teams. Alleen zij mogen zich met kritiek op beslissingen van de scheidsrechters melden met hun onvrede. Er zijn tijdens de wedstrijden dus maar twee spelers binnen de lijnen met het recht om de leidsmannen aan te spreken op hun beslissingen. Er is echter één uitzondering: de doelman. Als hij aanvoerder is, mag er één veldspeler aangeduid worden.
VAR krijgt crucialere rol tijdens Europees kampioenschap
Er zijn drie officials aangewezen. Zij gaan zich buigen over situaties voor de VAR, die ondanks alle kritiek tóch gewoon een rol krijgt tijdens het EK. Er zijn microchips in de wedstrijdballen geplaatst, waardoor het makkelijker wordt voor de officials om bijvoorbeeld een handsbal waar te nemen. Daarnaast staan er gespecificeerde camera's langs de velden om zodoende sneller een beslissing te kunnen maken over buitenspelsituaties. Iedere beslissing wordt getoond op televisie én op de schermen in de stadions.
Kaartenpakkers worden later aangepakt door UEFA
Ook voor de kaartenpakkers veranderen er een aantal dingen. Alle spelers hebben géén kaarten op hun naam en starten met nul noteringen in het boekje. Alle gele kaarten worden na de kwartfinale kwijtgescholden, dus is het onmogelijk om door een gele kaart de halve finale of de finale te missen. Op het moment dat een speler in de eindfase van het toernooi tegen een schorsing oploopt, zal hij na het EK één competitieduel moeten missen. Oranje start op zondag 16 juni aan het toernooi.