Wie zijn de topscorers aller tijden van het EK?

Over een paar weken begint alweer de zeventiende editie van het Europees kampioenschap. Er hebben al heel wat doelpuntenmachines deelgenomen aan verschillende edities van het EK, maar wie heeft de meeste doelpunten ooit gemaakt op dit toernooi?

Wie is de topscorer aller tijden van het EK?

Het zal je misschien niet verbazen, maar Cristiano Ronaldo heeft veruit de meeste doelpunten gemaakt tijdens een Europees kampioenschap. De teller van de Portugees staat nu op veertien. Ook deze editie is de spits weer geselecteerd, dus het kan zomaar zijn dat de teller van veertien nog verder oploopt. Met zijn zesde deelname is Ronaldo de speler met de meeste EK's op zijn naam. De spits wist samen met Portugal in 2016 het EK te winnen door in de finale favoriet Frankrijk met 1-0 in de verlenging te verslaan.

2. Michel Platini

Michel Platini staat in deze lijst op een mooie tweede plek met negen doelpunten op EK's. Platini was in 1984 aanvoerder van het Franse elftal en wist dat jaar het EK te winnen. Tijdens dit EK wist de middenvelder maar liefst negen keer te scoren. De Fransman heeft in totaal 72 wedstrijden voor Les Bleus gespeeld, waarin hij vijftig keer aanvoerder was. Hij wist in deze 72 wedstrijden 41 keer te scoren. Hiermee was hij voor een lange tijd topscorer van Frankrijk. Uiteindelijk nam in 2007 Thierry Henry het stokje van hem over door twee keer te scoren tegen Litouwen.

3. Alan Shearer / Antoine Griezmann / Alvaro Morata

De derde plek op de topscorerslijst wordt gedeeld door de Engelsman Alan Shearer en de Fransman Antoine Griezmann. Beide spelers hebben zeven doelpunten gemaakt op verschillende EK's. Griezmann is dit jaar ook weer geselecteerd door Didier Deschamps en kan dus Shearer voorbijgaan op de lijst. Griezmann wordt gezien als een van de sterspelers van het Franse elftal. De aanvaller van Atlético Madrid heeft een belangrijke rol in het team. Griezmann werd tijdens het EK van 2016 topscorer met zes doelpunten. Met zijn doelpunt tegen Kroatië komt Alvaro Morata de lijst van topscorers aller tijden van het EK binnen. De Spanjaard staat nu ook op zeven doelpunten.

Shearer heeft negen wedstrijden op drie verschillende EK's gespeeld. Twee keer wist Engeland niet verder te komen dan de groepsfase, maar tijdens het EK van 1996 bereikte Engeland de halve finale. Tijdens dit EK wist de spits vijf keer te scoren.

Welke Nederlander heeft de meeste doelpunten op EK's gemaakt?

Patrick Kluivert heeft twee keer deelgenomen aan een EK. Tijdens zijn eerste EK in 1996 werd de spits vooral gebruikt als invaller omdat hij nog niet volledig was hersteld van een blessure. Kluivert wist dit EK één doelpunt te maken. Tijdens zijn tweede EK had de spits wel een basisplaats bemachtigd en hielp hij Nederland met twee doelpunten naar de eerste plek in de groepsfase. In de kwartfinale scoorde hij een hattrick tegen Joegoslavië. In de halve finale tegen Italië werd niet gescoord en werd Nederland uitgeschakeld na penalty's.

2. Ruud van Nistelrooij

Van Nistelrooij heeft net als Kluivert zes keer gescoord op verschillende EK's. De spits heeft twee keer deelgenomen aan een EK. In 2004 was zijn eerste EK. Tijdens dit EK wist Van Nistelrooij vier keer te scoren in de groepsfase, waardoor Nederland eerste werd in de groep. Uiteindelijk wist de spits na de groepsfase niet meer te scoren en verloor Nederland de halve finale van Portugal. In 2008 scoorde Van Nistelrooij tweemaal in de groepsfase, maar Nederland verloor de eerste knock-outronde.

Alles over het EK 2024 in Duitsland

Het Europees Kampioenschap voetbal van 2024 wordt gehouden in buurland Duitsland. Er staat een mooi programma voor de deur. Lees hier alles rondom het EK en hier alle updates rondom Oranje

Feyenoord-doelman vertrekt