Wie waren de topscorers op de laatste vijf EK's?

Met Kylian Mbappé, Jude Bellingham en Harry Kane staan er het aankomende EK een aantal sterren op het veld als het gaat om goals maken. Elke doelpuntenmachine wil zich laten zien op het Europese eindtoernooi in Duitsland. Het belangrijkste is voor hen natuurlijk het winnen van het toernooi, maar de individuen zullen stiekem ook strijden om die andere prijs: de Gouden Schoen. Dit zijn de EK-topscorers van de afgelopen vijf keer. 

EK 2020: Cristiano Ronaldo 5 goals

In een toernooi waar Portugal al in de achtste finale werd uitgeschakeld door België, wist Cristiano Ronaldo toch de topscorer van het EK te worden. De wereldspits wist vijf goals te maken in de vier wedstrijden die hij speelde. Portugal had een lastige poule met Duitsland, Frankrijk en Hongarije. Drie van de vijf goals scoorde de huidige Al-Nassr-ster door middel van een strafschop. De Tsjechische aanvaller Patrick Schick maakte ook vijf goals op het eindtoernooi. Toch won Ronaldo de topscorerstitel, omdat hij ook nog een assist gaf en zijn doelpunten in minder speelminuten maakte. 

EK 2016: Antoine Griezmann 6 goals

In eigen land wist Frankrijk de finale te halen van het EK. De Fransen verloren die uiteindelijk wel van de Portugezen. Smaakmaker Antoine Griezmann werd wel de topscorer van het Europese toernooi. In die periode zat de, toen nog, 25-jarige aanvaller in zijn eerste periode bij Atletico Madrid. Hij wist zes goals te maken met als hoogtepunt: twee goals in de halve finale tegen Duitsland. Met grote dank aan hem bereikten de Franse ploeg de finale, die met 1-0 verloren werd. De creatieveling wist ook nog twee assists te geven. Twee jaar later weet hij met Équipe wel een finale te winnen. Frankrijk wordt dan voor de tweede keer wereldkampioen. 

EK 2012: Fernando Torres 3 goals

Het EK van 2012, wat gespeeld werd in Polen en Oekraïne, kende maar liefst zes topscorers. Allemaal wisten ze slechts drie goals te maken. Dat waren: Fernando Torres, Mario Balotelli, Alan Dzagojev, Mario Gómez, Mario Mandžukić en Cristiano Ronaldo. Torres is uiteindelijk uitgeroepen tot topscorer, omdat hij zijn doelpunten wist te maken in de minste speelminuten. De Spaanse aanvaller gaf ook een assist en won het toernooi met zijn ploeg. Spanje versloeg Italië met 4-0. Het waren de gloriejaren voor de ploeg die bekend stond om zijn tiki takavoetbal. De Spanjaarden wonnen in vier jaar tijd twee keer het EK en één keer de wereldtitel. In 2012 speelde El Niño bij Chelsea. Hij voegde in dat jaar ook de Champions League toe aan zijn prijzenkast. 

EK 2008: David Villa 4 goals

David Villa kent een aantal goede jaren met het Spaanse elftal. In 2008 begon het succes van de Spanjaarden. Ze wonnen voor het eerst sinds 44 jaar weer het EK. In de finale werd Duitsland met 1-0 verslagen door een doelpunt van Fernando Torres. Villa wist vier doelpunten te maken op het toernooi in Zwitserland en Oostenrijk. In de eerste wedstrijd wist de aanvaller van Valencia tegen Rusland een hattrick te maken. Dat was een belangrijke wedstrijd in de strijd om de Gouden Schoen. Zijn vierde doelpunt was ook zeker belangrijk. Hij schoot in de 93e minuut de winnende goal binnen tegen Zweden. De rest van het toernooi was Villa niet zo belangrijk als in het begin. In de finale kreeg de toen 26-jarige geen speelminuten. 

EK 2004: Milan Baroš 5 goals

Het EK van 2004 staat vooral bekend om de onverwachte winnaar: Griekenland. De Grieken versloegen Portugal met 0-1 dankzij een doelpunt van Charisteas. Door de glansrijke overwinning komt Tsjechië, dat ook een goed toernooi speelt, in de schaduw te staan. De twee ploegen stonden in de halve finale tegen elkaar en toen werd er met 1-0 gewonnen door Griekenland. De Tsjechen leverden wel de topscorer van het toernooi met Baroš. Hij wist vijf doelpunten te maken. Een van de tegenstanders waartegen de aanvaller wist te scoren was Nederland. De Tsjechische nationale ploeg won met 2-3 van Oranje. 

Ek 2024

Wie de topscorer van het aankomende EK in Duitsland wordt is nog maar de vraag. Bekijk hier alles over het toernooi en hier alles over Oranje

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers