Wim Jonk: alles over nieuwe assistent-trainer van Oranje

Wim Jonk is door de KNVB aangesteld als nieuwe assistent-trainer van het Nederlands Elftal. Wie is deze rechterhand van Ronald Koeman en hoe presteerde hij zelf als international voor Oranje? Dit moet je weten over Wim Jong als voetballer en trainer.

Het privéleven van Wim Jonk

Van Volendam tot Amsterdam, Milaan en Eindhoven, dit is het leven van Wim Jonk.

Waar en wanneer is Wim Jonk geboren?

Het voetbaldier werd op 12 oktober 1966 geboren in Volendam, als Wilhelmus Maria Jonk en is nu 57 jaar.

Heeft Wim Jonk broers/zussen?

Zijn vader was Klaas Jonk 'Spijker' en moeder Aal Tol 'Sas'. Wim Jonk heeft twee broers: Erik en Nico.

Wie is de vrouw van Wim Jonk?

De oud-voetballer Wim Jonk is getrouwd met Gina Jonk-Van Vlaanderen. Het echtpaar Jonk heeft twee kinderen: Joey en Kayleigh.

Waar woont Wim Jonk?

Vanaf het woonhuis van Wim Jonk, gelegen in de zuidwestelijke hoek van Volendam, is het hooguit vijf minuten fietsen naar het Kras Stadion. Bij bowlingcentrum De Zedde en het ziekenhuis rechtsaf, daarna de eerste links en dan gewoon rechtdoor, fijn langs de amateurvelden van RKAV Volendam.

De loopbaan van Wim Jonk als voetballer

Wim Jonk heeft zowel als spelers en trainer een roemrijke carrière. Om te beginnen; Wim Jonk als voetballer. De Volendammer begon in de jeugd van RKAV Volendam en stroomde door naar FC Volendam. In 1968 begon zijn profcarrière, in zijn geboortestad.

  • Jonk vertrok in 1988 naar Ajax, middels een ruiltransfer met Richard Sneekes en werd een jaar later definitief overgenomen.
  • De middenvelder speelde meer dan 126 wedstrijden voor Ajax, waarin hij voor 26 doelpunten en 10 assists zorgde.
  • Met Ajax won Jonk in het seizoen 1989/90 de landstitel en in 1992/93 de beker. Ook de UEFA Cup werd in 1991/92 veroverd door de Amsterdammers, mét de cruciale Jonk.

(Tekst gaat verder onder de video)

Bij Ajax vormt Jonk samen met Dennis Bergkamp een gouden tandem en zo stijgt de club boven zichzelf uit.

  • Jonk en Bergkamp verdienen in 1993 samen een transfer naar Inter.
  • Voor Jonk pakt de transfer naar Milaan niet goed uit en wil al snel weer vertrekken.
  • Wel wint Jonk in 1993/94 nog de UEFA Cup met de Italiaanse topclub, waarin hij cruciaal is met een doelpunt in de finale tegen Casino Salzburg.

​(Tekst gaat verder onder de video)

Dick Advocaat bevrijdt Jonk in 1995 uit Italië en haalt de middenvelder naar PSV. Jonk speelde in totaal 67 wedstrijden voor Inter, waarin hij 14 keer trefzeker was.

  • Terug in Nederland ziet Jonk zijn oud club Ajax voor de derde keer op rij landskampioen worden.
  • Een seizoen later is het de beurt aan PSV, dat een in 1995/96 dan al de KNVB Beker heeft veroverd. Met 77 punten, vier meer dan Feyenoord, worden de Eindhovenaren kampioen van Nederland.
  • Tussen 1996 en 1998won PSV met Jonk drie keer op rij de binnenlandse supercup.

​(Tekst gaat verder onder de video)

Als Advocaat in 1998 vertrekt bij PSV, besluit Jonk het nog een keer in het buitenland te proberen en vertrekt naar Sheffield Wednesday.

  • In Engeland kampt Jonk veelvuldig met blessureleed. Het was extra pijnlijk, doordat hij in zijn contract had laten opnemen dat hij voor iedere wedstrijd vijfduizend pond zou ontvangen. Ook als hij geblesseerd was.
  • In 2001 stopt Jonk door een hardnekkige blessure aan zijn leis definitief met voetballen.
  • In totaal speelt Jonk meer dan 400 wedstrijden als profvoetballer.

De loopbaan van Wim Jonk als trainer en manager

In 2004 keert Jonk terug binnen de voetballerij, binnen de technische commissie en later als bestuurslid technische zaken van FC Volendam. Na drie jaar vertrekt hij weer bij FC Volendam en gaat in 2008 als techniektrainer aan de slag bij Ajax.

  • Jonk is tussen 2008 en 2011 trainer bij Ajax gaat daarna aan de slag als hoofd jeugdopleiding van de Amsterdammers.
  • In 2010 schreven Jonk, Johan Cruijff en Ruben Jongkind het 'Plan Cruijff' voor Ajax. Het plan werd in 2011 aangenomen als nieuw beleid van Ajax.
  • Een belangrijk onderdeel was het hervormen van de jeugdopleiding, gericht op individuele talentontwikkeling. Jonk implementeerde dit tussen 2012 en 2015 met Cruijff als adviseur en Jongkind als Hoofd Talentontwikkeling. Tegelijkertijd was Jonk ook trainer van verschillende jeugdteams, waaronder de A1.
  • Er ontstond onenigheid tussen Jonk, Cruijff en de directie van Ajax over de implementatie van het plan, vooral bij het eerste elftal.
  • Op 10 november 2015 kondigde Ajax aan dat Jonk moest vertrekken vanwege een "onoverbrugbaar meningsverschil".
  • Jonk overwoog juridische stappen, maar zag daar uiteindelijk van af en vertrok samen met Cruijff en anderen uit de jeugdopleiding.

In april 2019 wordt Jonk aangesteld als hoofdtrainer van FC Volendam voor het seizoen 2019/20 in de Keuken Kampioen Divisie, onder Team Jonk. Er wordt uitgesproken om binnen drie jaar te promoveren naar de Eredivisie.

Wie zijn Team Jonk?

Team Jonk is een groep die is ontstaan vanuit de samenwerking tussen Wim Jonk en Ruben Jongkind. Het team is verenigd door hun visie, passie en principes. 'Team Jonk' kent zijn oorsprong bij Ajax, waar Wim Jonk in de nasleep van de Cruijff-revolutie het technisch beleid en met name de jeugdopleiding ging vormgeven. In 2019 maakten Jonk met zijn zielsverwanten op uitnodiging van voorzitter Jan Smit en coryfee en advocaat Keje Molenaar de overstap naar Volendam.

  • In zijn debuutseizoen eindigt Jonk met FC Volendam als derde, als gevolg van de stopzetting door de coronapandemie.
  • FC Volendam eindigt een seizoen later een stuk lager in de KKD, maar grijpt als nummer zes toch een ticket voor de play-offs. Hier strandt het avontuur vroegtijdig, waardoor de club nog een seizoen op het tweede niveau moet spelen.
  • In het seizoen 2021/22 is dat eindelijk wel raak voor FC Volendam. De club eindigt als nummer twee in de competitie en promoveert rechtstreeks naar de Eredivisie.
  • Ondanks goede resultaten op het veld was er in februari onrust bij FC Volendam. De Raad van Commissarissen gaf het bestuur opdracht om de contracten van Team Jonk (inclusief hoofdtrainer Wim Jonk) per 1 april 2023 op te zeggen. Algemeen directeur Jan Smit en het bestuur waren hier tegen. In maart 2023 verlengden Jonk, zijn staf en de directie hun contracten met drie jaar, ondanks de onrust.
  • Op 13 mei 2023 zette Volendam een grote stap richting handhaving door in blessuretijd van Sparta Rotterdam te winnen. Met nog twee wedstrijden te gaan, stond Volendam vijf punten boven de degradatiestreep. Een week later was handhaving in de Eredivisie verzekerd, ondanks een 3-0 nederlaag tegen Go Ahead Eagles.

​(Tekst gaat verder onder de video)

Team Jonk weg bij FC Volendam

  • In de voorbereiding op seizoen 2023/24 werd assistent-trainer Matthias Kohler hoofdverantwoordelijke, terwijl Jonk technisch manager werd. Jonk kreeg een overkoepelende rol in het voetbalbeleid, maar bleef nauw betrokken bij het eerste elftal en Jong FC Volendam.
  • Eind november 2023 bereikte een langlopende ruzie tussen de raad van commissarissen en het bestuur een climax. De Raad van Commissarissen ontsloeg voorzitter Jan Smit en drie andere bestuursleden vanwege vermeend slecht functioneren.
  • Op 1 december 2023 kondigde Team Jonk (inclusief Jonk, technisch directeur Jasper van Leeuwen en hoofdtrainer Kohler) hun vertrek aan.
  • Kohler coachte nog één keer tijdens de 0-5 nederlaag tegen PEC Zwolle, voordat hij en Jonk hun taken neerlegden. Op 5 mei 2024 degradeerde FC Volendam uit de Eredivisie na een 1-4-thuisnederlaag tegen Ajax.
  • In februari en maart 2024 kwam FC Volendam in het nieuws vanwege een rechtszaak tussen de club en Jonk en Kohler over hun vertrek. De KNVB-Arbitragecommissie oordeelde dat hun vertrek in december niet als directe opzegging mocht worden gezien. FC Volendam moest daarom zes maandsalarissen, inclusief vakantiegeld, uitbetalen aan Jonk en Kohler.
  • Per 1 mei 2024 vertrokken Jonk en Kohler officieel bij de club, wat het einde betekende van Team Jonk bij FC Volendam.

Wim Jonk in het Nederlands elftal

Jonk is zowel als speler en trainer actief geweest bij het Nederlands elftal.

Wanneer maakte Wim Jonk zijn debuut in het Nederlands elftal?

Jonk kwam in actie voor Oranje op de WK’s van 1994 in de VS en 1998 in Frankrijk. Debuteren deed hij op 27 mei 1992 tegen Oostenrijk.

Hoe presteerde Wim Jonk in Oranje?

In totaal schopte Jonk het tot 49 interlands voor het Nederlands elftal. Hierin was de middenvelder goed voor 11 doelpunten en 8 assists. Naast de WK’s van 1994 en 1998 was Jonk er ook bij tijdens het EK van 1992 in Zweden.

Wim Jonk als trainer bij het Nederlands elftal

Op 27 september 2024 wordt duidelijk dat Jonk de nieuwe assistent-trainer van het Nederlands elftal is. Bij Ronald Koeman vervangt hij de vertrokken Sipke Hulfshoff.

Wim Jonk over zijn carrière: Hoe hij ooit begon als huisschilder

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers