De vraag om de Engelse voetbalwet wordt groter, maar wat houdt deze in?

Engeland staat bekend als hét voetbalmekka van de Wereld, maar is ook de plaats waar 'hooliganism' zo'n beetje is ontstaan. Waar Nederland tijdens de Klassieker opnieuw werd opgeschrikt door het aansteker-incident met Davy Klaassen, lijkt het er in de Engelse stadions al jaren relatief rustig aan toe te gaan.

De wetgeving in Engeland heeft ontzettend geholpen bij het uitbannen van misdragingen van supporters en zo zijn er verschillende strafbaar in Engeland (en ook in Wales) rondom voetbalwedstrijden. In Nederland is meer moeite om wangedrag van supporters uit te bannen en vonden er in 2023 alleen al drie excessen plaats.

In de Engelse voetbalwet zijn deze gedragingen verboden

In Engeland hanteert men een voetbalwetgeving bestaande uit meerdere weten die gedeelte specifiek van toepassen zijn op voetbalwedstrijden en wetgeving gericht algemeen gedrag. Deze wetgeving geeft rechters in Engeland de mogelijkheid om stadionverboden op te leggen. Dit kan gebeuren als een supporter de volgende dingen doet rondom voetbalwedstrijden:

  • Illegaal verkopen van toegangskaarten voor voetbalwedstrijden
  • Dronken (en/of in bezit zijn van alcohol) terwijl men met de trein naar een voetbalwedstrijd reist
  • Dronken (en/of in het bezit van alcohol) het terrein betreden
  • Gedurende de voetbalwedstrijd alcohol bezitten en/of consumeren in het zicht van het veld
  • Het veld zonder toestemming betreden
  • Vuurwerk bezitten in het stadion
  • Objecten op het veld gooien zonder toestemming
  • Meedoen aan onfatsoenlijke en/of racistische spreekkoren (alleen of in groepsverband)

Verder hangen er in Engeland ook geavanceerde camerasystemen in ieder stadion. Hierdoor is voor raddraaiers onmogelijk om iets uit te spoken en hier ongestraft mee weg te komen. De investering in deze systemen in gefinanciërd door de Engelse voetbalbond en door de clubs zelf.

Een stadionverbod in Engeland

Wanneer een bezoeker van een voetbalstadion zich schuldig maakt aan een (of meerdere) van de bovengenoemde punten, heeft de rechter de mogelijkheid om een stadionverbod op te leggen. Wanneer de rechter van mening is dat een stadionverbod niet noodzakelijk is, dient hij dit te motiveren.

Mensen met een stadionverbod in Engeland hebben daarnaast een meldingsplicht. Hierbij kan de persoon in kwestie daarnaast zijn paspoort in moeten leveren als diens favoriete club een wedstrijd in het buitenland speelt. 

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers