‘Alcoholverbod in voetbalstadions kan helpen tegen supportersproblemen’

Een alcoholverbod in alle voetbalstadions in Nederland. Dat is één van de oplossingen tegen de supportersproblemen, zo noemt adviesbureau Berenschot. Het bureau heeft een advies gegeven aan het ministerie van Justitie en Veiligheid. De NOS heeft het advies in handen en komt met het nieuws. 

Naast het alcoholverbod worden ook een verscherpt cameratoezicht, een betere opleiding voor stewards en het invoeren van vaste zitplaatsen op naam genoemd als oplossingen. Het onderzoek dat is uitgevoerd door het adviesbureau focust zich op supporters in Engeland en Duitsland en vergelijkt deze met supporters uit Nederland. Nederland zou in de voetsporen kunnen treden van Engeland, waar er tijdens de wedstrijd geen bier mag worden genuttigd, enkel in de tussengebieden van het stadion. 

Het Supporterscollectief Nederland denkt dat beter cameratoezicht en beter opgeleide stewards kunnen helpen en zien af van een alcoholverbod. Volgens het collectief drinken de meeste fans enkel een paar biertjes en zou dat geen problemen moeten opleveren. De KNVB wil samenwerken met de clubs, het kabinet en andere partijen om tot nieuwe oplossingen te komen.