Dit zijn de potentiële tegenstanders van PSV bij een tweede plaats

PSV overwintert, na de thuiszege op Arsenal (2-0), definitief in de Europa League. De Eindhovenaren hebben nog kans om zich als groepswinnaar direct bij de laatste zestien te voegen. Echter mag Arsenal daarvoor maximaal gelijkspelen in Londen tegen FC Zürich en moet PSV winnen op bezoek bij Bodö/Glimt. De kans is aannemelijk dat PSV tweede eindigt in Groep A van de Europa League. Wanneer dit definitief wordt, zullen de Eindhovenaren gekoppeld worden aan een van de teams die derde zijn geëindigd in de groepsfase van de Champions League. PSV kan Ajax, dat derde werd achter Napoli en Liverpool niet treffen.

Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen eindigde derde in ogenschijnlijk de minst zware poule, achter FC Porto en Club Brugge en boven Atletico Madrid. De Duitsers lieten zich in België verrassen in de eerste groepswedstrijd (1-0, verlies), maar wonnen vervolgens knap in eigen huis van Atletico Madrid (2-0, winst). Vervolgens werd er twee keer verloren van FC Porto (respectievelijk 2-0 en 0-3). In Madrid hield Bayer Leverkusen Atletico op een 2-2 gelijkspel en de laatste groepswedstrijd tegen Club Brugge eindigde ook in een gelijkspel. Een van de smaakmakers bij Leverkusen is Nederlander Jeremie Frimpong. De 21-jarige vleugelverdediger kwam in de Bundesliga al drie keer tot scoren en mag dromen van het WK met Oranje, daar hij bij de 39-koppige voorselectie zit. 

Barcelona

Een van de grootste club ter Wereld daalt ook dit seizoen weer af naar de Europa League. Barcelona eindigde derde in Groep C achter Bayern München en Internazionale. De Catalanen ging voortreffelijk van start tegen Viktoria Plzen (5-1, winst), maar verloren vervolgens twee keer op rij van respectievelijk Bayern München (2-0) en Inter (1-0). De terugwedstrijd tegen de Italianen eindigde in een knotsgek 3-3 gelijkspel en de thuiswedstrijd tegen Bayern München werd kansloos verloren (0-3). Barcelona was al zeker van plek, maar sloot de groepsfase met een overwinning af in Tsjechië, tegen Viktoria Plzen (2-4). De Spaanse topclub heeft tal van uitblinkers, maar de grote man in Europees verband is zomeraanwinst Robert Lewandowski. De Poolse spits kwam in de vijf duels die hij speelde in de Champions League vijf keer tot scoren.

Sporting CP

Sporting CP streedt tot de laatste wedstrijd mee voor overwintering in de Champions League, maar delfde het onderspit in de onderlinge confrontatie tegen Eintracht Frankfurt (1-2, verlies) en eindigde derde. In Duitsland wonnen de Portugezen nog met 0-3 en deze succesvolle start werd vervolgd met een 2-0 overwinning in eigen huis tegen Tottenham Hotspur. In Frankrijk zakte Sporting finaal door het ijs en werd er met 4-1 verloren van Olympique Marseille en ook in eigen huis werd er verloren van de Franse club (0-2). In Engeland speelden Sporting nog knap gelijk, maar het was niet voldoende voor overwintering in de Champions League. Een naam bij de Portugese topclub die wellicht in Rotterdam een belletje doet rinkelen, is Marcus Edwards. De Engelse aanvaller kwam in het seizoen 2018/19 28 keer in actie voor Excelsior. In Lissabon kwam hij in Champions League-verband in zes duels twee keer tot scoren en gaf hij twee assists.

Red Bull Salzburg

In Groep E is Red Bull Salzburg op de derde plek geëindigd, waardoor de club naar de Europa League ís afgedaald. De Oostenrijkers moesten Chelsea en AC Milan voor zich laten en hielden Dinamo Zagreb onder zich. Salzburg ging met twee gelijke spelen en een overwinning goed van start. De laatste drie groepswedstrijden pakte de club uit Oostenrijk slechts één punt en klom de concurrentie over Salzburg heen. Een oude-bekende bij Red Bull Salzburg voor de Eredivisie-volgers is Maximillian Wöber. De oud-Ajacied kwam in de Champions League 'slechts' drie keer in actie, maar gaf wel één assist. In competitie verband mistte de verdediger slechts één wedstrijd.

Shaktar Donetsk

Shaktar Donetsk daalt ook af naar de Europa League. De club uit Oekraïne werkt haar wedstrijden af in Polen en begon de Champions League-groepsfase voortvarend met een overwinning in Duitsland tegen RB Leipzig. Hierna werd er niet meer gewonnen door de Oekraïnse formatie. Wel hielden ze Real Madrid op een 1-1 gelijkspel in eigen huis, maar twee gelijke spelen tegen Celtic eindigde het Champions League avontuur voor Shaktar Donetsk met de derde plaats. De grote ster bij de Oekraïners is aanvaller Mykhaylo Mudryk. Het 21-jarige talent kwam alle groepswedstrijden in actie voor zijn club en was met drie goals en twee assists zeer belangrijk voor zijn club. 

Sevilla

Sevilla, die de Europa League (en diens voorganger) al zes keer wist te winnen, is ook weer van de partij in de knock-outfase. De Spaanse club won slechts één duel in de groepsfase van de Champions League en dat was tegen FC Kopenhagen. In Denemarken speelde Sevilla nog gelijk. Net als bezoek bij Borussia Dortmund. Sevilla verloor de twee ontmoetingen met Manchester City en de thuiswedstrijd tegen Dortmund, waardoor het genoegen moet nemen met een derde plaats. In de selectie van de Spanjaarden bevinden zich diverse namen die een lichtje doen branden bij de Nederlandse voetbalfans. Zo speelt de Nederlandse verdediger Karim Rekik in dienst van Sevilla. De geboren Hagenees komt, mede door blessureleed, niet veel aan spelen toe. Iemand die wel veel speelt in Sevilla is oud-speler van onder meer NAC, AZ en Ajax Nemanja Gudelj. Hij mistte geen wedstrijd in de Champions League, maar kwam niet tot scoren voor zijn club.

Juventus

Juventus is wellicht samen met Barcelona de grootste club in het rijtje van clubs die derde eindigden in de groepsfase van de Champions League. De Italianen konden geen potten breken in hun poule met PSG, Benfica en Maccabi Haifa. Juventus won slechts één wedstrijd in de groepsfase. Dat was in Turijn tegen Maccabi Haifa (3-1). Tegen diezelfde Israelische club blameerde Juventus zich een week later (2-0, verlies). Verder verloor Juventus ook twee maal van Benfica (1-2 thuis en 4-3 in Portugal) en PSG (2-1 in Parijs en 1-2 in eigen huis). Het doelsaldo van -4 tegenover het doelsaldo van -14 van Maccabi zorgde uiteindelijk voor plaats 3. De man die dit seizoen (gedeeld) topscorer is in de Champions League voor Juventus is ex-Ajacied Arek Milik. De Poolse spits kwam zowel thuis als uit tot scoren tegen Benfica. De doelpunten waren helaas niet voldoende voor een resultaat in die wedstrijden. 

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Bodö/Glimt - PSV’

In 2024 twee Nederlandse clubs in de groepsfase van de Champions League? Nederland doet goede zaken!

PSV op Rapport: Eindhovenaren gaan niet in de fout in Noorwegen

ZIEN: PSV-fans klimmen in boom om wedstrijd te kunnen zien

Gemengde gevoelens over PSV in Noorwegen

Opstelling PSV bekend: Drommel en Hoever keren terug in basisopstelling

Wat gaat PSV doen in het uiterste Noorden van Europa tegen Bodö/Glimt?

Gerbrands vult toekomst in voor Cody Gakpo: "Dat leek hem wel wat"

Van Nistelrooij richt vizier 'gewoon' op Bodø/Glimt, maar houdt Ajax-uit in achterhoofd

Vermoedelijke opstelling PSV tegen Bodø/Glimt!

Deze 24 spelers zijn met PSV afgereisd naar Noorwegen: 5 spelers ontbreken, 3 talenten krijgen de kans!