WK-deelnemers uitgelicht: Iran, Team Melli

Het WK 2022 in Qatar is vanaf 20 november het toneel waarop 32 landen gaan strijden om het wereldkampioenschap voetbal. Ter voorbereiding op het WK blikken wij alvast vooruit en bekijken we alle 32 deelnemers. Deze keer richten we onze blik op Iran, oftewel Team Melli. Zij plaatsen zich als groepswinnaar in de poule met Irak, Bahrein, Cambodja en Hong Kong. Dit is alles wat je moet weten over Iran.

Geschiedenis van Iran op het WK

Iran probeerde zich pas in 1974 voor het eerst te kwalificeren voor deelname aan het WK. Deze poging bleef onsuccesvol, maar 4 jaar later kwalificeerde Team Melli zich wel voor het WK 1978. Hier werd men in de groepsfase uitgeschakeld. In 1982 trok het team zich terug van deelname en in 1986 werd Iran gediskwalificeerd. Voor de WK’s van 1990 en 1994 wist Iran zich niet te kwalificeren, maar daarna brak een betere tijd aan. Het team kwalificeerde zich namelijk wel voor de WK’s van 1998, 2006, 2014 en 2018, maar kwam nooit verder dan de groepsfase. De kwalificatie voor het WK 2022 betekent dus de derde kwalificatie op rij. In de B poule zullen wedstrijden met Engeland, Wales en de Verenigde Staten beslissen of zij deze keer wel verder zullen komen dan de groepsfase.

De ster van Iran: Mehdi Taremi

In Nederland is Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh misschien wel de bekendste international van Iran, maar de grote ster van het team is centrumspits Mehdi Taremi van FC Porto. Waar veel voetballers hun carrière afsluiten in het Midden-Oosten bewandelde Taremi de omgekeerde weg. De op 18 juli 1992 geboren centrumspits voetbalde voor diverse clubs in zijn thuisland. Tot 2018 speelde hij voor Persepolis waarna hij naar Qatar vertrok om daar voor Al-Gharafa te spelen. Hier speelde hij nog samen met recordinternational van Oranje Wesley Sneijder. In 2019 maakte hij zijn debuut voor het Portugese Rio Ave, waarna hij in 2020 naar FC Porto verhuisde. Taremi maakte zijn debuut voor Team Melli tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Oezbekistan op 11 juni 2015. Tijdens het WK van 2018 kwam hij niet tot scoren. Dat lijkt uitzonderlijk, want in de 61 interlands die hij tot nu toe speelde kwam hij 29 keer tot scoren.

Huidige bondscoach

Iran gaat op het WK de strijd aan onder leiding van Carlos Queiroz. Als speler maakte hij als keeper in Mozambique weinig naam, maar sinds hij in 1984 als trainer actief werd bouwde hij een veel grotere reputatie op. Zo was hij in het seizoen 2002-2003 assistent van de fameuze Alex Ferguson bij Manchester United. Hiermee kwam hij op de radar van Real Madrid, dat hem in de zomer van 2003 benoemde als opvolger van Vincente del Bosque. Dit duurde echter niet lang, want na 10 maanden werd hij weer ontslagen en keerde hij terug als assistent bij Sir Alex. Hier zou hij blijven tot hij in 2008 bondscoach werd van Portugal, waar hij na een dopingschandaal moest vertrekken. Hierna werd hij in 2011 voor de eerste keer bondscoach van Iran. Met deelnames aan de WK’s van 2014 en 2018 en diverse Asia Cups was hij erg succesvol, maar in 2019 vertrok hij bij Iran om bondscoach van Colombia te worden. Dit werd geen succes, waarna hij bondscoach van Egypte werd. Hier vertrok hij omdat zij de WK-kwalificatie miste. Sinds 7 september van dit jaar is hij weer benoemd als bondscoach van Iran. 

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers