De Coen Dillen Index; wat is dat, en wie was Coen Dillen

In de rijke geschiedenis van het Nederlandse voetbal zijn er enkele namen die synoniem staan voor buitengewone prestaties en ongeëvenaarde doelpuntenaantallen. Eén van deze iconen is Coen Dillen, wiens nalatenschap voortleeft in de vorm van de zogenoemde "Coen Dillen Index" - een maatstaf die de prestaties van hedendaagse Eredivisie-spitsen vergelijkt met die van de legendarische goalgetter uit het verleden.

Wie is Coen Dillen

Coen Dillen werd geboren op 5 oktober 1926 in Eindhoven en groeide uit tot een van de meest gevreesde aanvallers van zijn tijdperk. Gedurende dertien seizoenen droeg hij met trots het shirt van PSV, waar hij bekendheid verwierf voor zijn buitengewone doelpuntenproductie.

Meeste goals ooit in een seizoen in de Eredivisie

Zijn meest gedenkwaardige seizoen was 1956/57, toen hij in 34 wedstrijden een recordaantal van 43 doelpunten wist te scoren, een prestatie die tot op de dag van vandaag ongeëvenaard blijft in de Eredivisie.

In totaal speelde Dillen 328 voor PSV gespeeld, waarin hij 287 doelpunten wist te maken. Zijn roem bereikte een hoogtepunt in het seizoen 1956/57.

Ontstaan als Coen Dillen Index

Het concept van de Coen Dillen Index ontstond als een eerbetoon aan de ongeëvenaarde prestaties van de legendarische spits. Naarmate de jaren verstreken en nieuwe generaties voetballers het veld betraden, wilden fans en analisten een manier vinden om de uitzonderlijke doelpuntenproductie van Dillen te contextualiseren ten opzichte van moderne spelers.

Doelpuntenaantallen Index

De Coen Dillen Index werd geboren als een instrument om de doelpuntenaantallen van huidige topscorers te vergelijken met die van Dillen op een vergelijkbaar punt in zijn carrière. Deze index biedt een historisch perspectief en stelt fans in staat om de prestaties van hedendaagse spitsen te beoordelen in het licht van een van de grootste doelpuntenmakers aller tijden.

Wat betekent de Coen Dillen Index

De Coen Dillen Index komt vooral naar voren wanneer een speler in de Eredivisie opmerkelijke doelpuntenaantallen behaalt, met name in de vroege fase van het seizoen. Wanneer een spits een vergelijkbaar aantal doelpunten bereikt als Dillen deed in zijn gloriedagen, wordt dit beschouwd als een opmerkelijke prestatie en wordt de Coen Dillen Index tevoorschijn gehaald om deze prestatie te markeren.

Coen Dillen record

Hoewel Coen Dillen in 1990 op 63-jarige leeftijd overleed, blijft zijn naam voortleven in de harten van voetbalfans over de hele wereld. Zijn ongeëvenaarde doelpuntenaantallen en zijn nalatenschap als een van de grootste aanvallers in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal worden gevierd en geëerd door middel van de Coen Dillen Index, die zijn erfenis levend houdt voor toekomstige generaties.

Beelden van de wedstrijd AFC DWS - PSV (2-5) van 11 oktober 1959. Coen Dillen scoorde alle (5) doelpunten voor PSV.

Statistieken

In een tijdperk waarin statistieken en vergelijkingen een integraal onderdeel zijn geworden van het moderne voetbal, biedt de Coen Dillen Index niet alleen een blik in het verleden, maar ook een manier om de prestaties van hedendaagse spelers te waarderen in het licht van een van de grootste legendes van het Nederlandse voetbal. 

Familie van... Het nichtje van Coen Dillen in 2016 op bezoek bij PSV

Lijst topscorers Eredivisie

Het record van Dillen kwam voor het laatst serieus in gevaar in het seizoen 1960/61, toen Ajax-spits Henk Groot uiteindelijk 41 doelpunten maakte. Ook Marco van Basten was in 1986 in de race, toen hij na 21 wedstrijden bij Ajax op 34 doelpunten stond. Helaas raakte Van Basten geblesseerd en was zijn seizoen voorbij. De laatste keer dat een topscorer in de Eredivisie meer dan dertig doelpunten maakte, was in het seizoen 2012/13 toen Wilfried Bony van Vitesse tot 31 treffers kwam. Een seizoen eerder wist Bas Dost van SC Heerenveen nog 32 doelpunten te maken.

Lees ook: Overzicht scorende doelmannen in de Eredivisie