Wie is Dean Huijsen en waarom hij niet voor Oranje speelt

Dean Huijsen is sinds kort een bekende naam in de Nederlandse voetbalwereld. Het 18-jarige talent van Juventus komt momenteel op huurbasis voor AS Roma uit en heeft zich in de kijker gespeeld van de Spaanse bond. Met het aannemen van de Spaanse nationaliteit en berichtgeving van Spaanse media, zou Huijsen een interlandcarrière bij Spanje al boven Oranje hebben verkozen. Voetbalflitsen legt het jonge talent onder de loep. 

Zoon van Donny Huijsen en geboren in Amsterdam 

Dean Huijsen werd op 14 april 2005 geboren in Amsterdam als zoon van voetballer Donny Huijsen. Vader Donny schopte het tot één duel bij Ajax en stond te boek als groot talent, echter wist ‘Maradonny’ zijn grote belofte in het profvoetbal nooit echt in te lossen en zette hij op jonge leeftijd al een punt achter zijn carrière. De oud-prof werd vervolgens in verband gebracht met zaken uit de criminele onderwereld, waaronder de verdenking van het smokkelen van cocaïne in 2006. In hoger beroep werd Huijsen vrijgesproken. 

Dean Huijsen Spanje 

Dean Huijsen groeide op in Spanje, waar hij op jonge leeftijd gescout werd door het Spaanse Málaga CF. Jaren later klopte Juventus in de zomer van 2021 aan bij Malaga. De Italiaanse topclub slaagde erin om Huijsen naar Turijn te halen voor een bedrag van 470 duizend euro. Even later werd Huijsen door de KNVB opgemerkt en voegde hij zich bij Oranje onder 17. Vervolgens kwam hij nog uit voor Oranje onder 18 en Oranje onder 19. 

Dean Huijsen debuut 

Dean Huijsen maakte op 22 oktober 2023 op 18-jarige leeftijd zijn debuut voor Juventus in het met 0-1 gewonnen duel tegen AC Milan in de Serie A. Vervolgens speelde Huijsen geen minuut meer voor de club uit Turijn en werd hij in de winter verhuurd aan AS Roma. Bij de club uit Rome maakt Huijsen veel meer minuten en was hij tot dusver in acht duels goed voor twee doelpunten in de Serie A. In het tweeluik met Feyenoord in de tussenronde van de Europa League, deed Huijsen niet mee omdat hij niet ingeschreven is op Europees niveau bij AS Roma. 

Dean Huijsen eerste doelpunt 

Zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau scoorde Dean Huijsen op 5 februari 2024 voor AS Roma. De verdediger kopte raak uit een corner en zette zijn ploeg daarmee op een 4-0 voorsprong tegen Cagliari in de Serie A. 

Ook deze goal voor AS Roma mocht er zijn.

(Tekst gaat verder onder de video)

Waarom kiest Dean Huijsen voor Spanje? 

Dean Huijsen vroeg eerder de Spaanse nationaliteit aan en kiest voor Spanje volgens betrouwbare Spaanse kranten. De Spaanse bond heeft hem een mooi aanbod voorgeschoteld, zo mag hij eerst aansluiten bij Jong Spanje. Een jaar geleden gaf Huijsen in een interview met het AD nog aan dat hij over vijf jaar graag in Oranje wilde spelen. Toch kreeg Huijsen tot dusver nooit een uitnodiging van Jong Oranje. Mogelijk zou dit zijn keuze voor Spanje hebben beïnvloed. Bij Jong Spanje zal hij klaargestoomd worden voor het eerste elftal van Spanje en hoopt Huijsen in de voetsporen te treden van verdedigers als Sergio Ramos en Gerard Piqué. 

Nigel de Jong bedankt Dean Huijsen namens KNVB 

Nadat Spaanse berichtgeving ook in Nederland doorkwam, werd directeur topvoetbal bij de KNVB, Nigel de Jong, gevraagd door het AD om zijn mening. “Het staat alle spelers met een dubbel paspoort natuurlijk vrij hun eigen keuze te maken. De afgelopen jaren hebben we bij onze nationale teams met plezier met Dean gewerkt en we wensen hem alle succes voor de toekomst. Wij zullen die keuze altijd respecteren.”