EURO 2024: hoe ziet het wedstrijdschema van Oranje er na de groepsfase uit?

Het EK 2024 start met de groepsfase, maar daarna begint het natuurlijk pas echt voor de landen met ambitie. Chauvinistisch als we zijn, rekenen we Nederland voor het gemak ook maar even tot die groep.

Stel dat ‘we’ doorgaan tegen wie moet Oranje dan in de achtste finales en daarna? In dit artikel werpen we een blik op het mogelijke EURO 2024-wedstrijdschema van Oranje na de poulefase.

Drie mogelijke routes voor Oranje

Waar je als land in de groep eindigt, bepaalt of en hoe de weg wordt vervolgd in de knock-outfase. Oranje kan eerste, tweede of derde worden en met al die resultaten doorgaan. Dat levert telkens een andere plek in het verdere speelschema op.

Even concreet: Oranje zit in Groep D, samen met Polen, Oostenrijk en Frankrijk. De meeste kenners zijn het er wel over eens dat we de Fransen waarschijnlijk voor moeten laten gaan, het land waar we in de kwalificatie nog twee keer van verloren. Maar tegen de andere landen liggen er mogelijkheden. Grote kans dat Oranje dus tweede wordt..

Nederland tweede in groep: Euro 2024-wedstrijdschema

Met die tweede plek in de poule als aanname, kunnen we kijken hoe het Euro 2024-speelschema er voor Oranje na de groepsfase mogelijk uitziet.

Als nummer twee van Groep D zou Oranje in de achtste finale op 1 juli in Düsseldorf uitkomen tegen de nummer twee van Groep E. Die poule bestaat uit België, Slowakije, Roemenië en Oekraïne. Het is aannemelijk dat België groepswinnaar wordt en een confrontatie met de Rode Duivels zo uitblijft. Oekraïne en Roemenië worden gezien als de meest waarschijnlijke opties om achter de Belgen door te gaan en zouden in de achtste finales dus zomaar tegenover Oranje kunnen staan.

Kwart- en halve finale: wacht angstgegner op Oranje?

Het wordt natuurlijk steeds meer een spelletje ‘EK-poule invullen’ om ook de kwart- en halve finale van Oranje te voorspellen. Altijd een uitdaging, maar laten we gewoon van het meest waarschijnlijke uitgaan en zien wat dat oplevert aan tegenstanders.

Als Oranje via deze route door de achtste finales heen is gekomen, dan kan het daarna voor het eerst een groepswinnaar tegenkomen, uit Poule F om precies te zijn. De topfavoriet om die te winnen, is Portugal, een echte angstgegner van Nederland op eindrondes. De kwartfinale van Nederland is bij dit scenario op 5 juli in Hamburg.

Het is wel opletten geblazen voor Cristiano Ronaldo en zijn team. Zij zouden als groepswinnaar namelijk in hun achtste finale de nummer drie uit de ‘poule des doods’ met Spanje, Italië en Kroatië kunnen treffen. Dit hangt weer af van hoe de beste nummers drie ten opzichte van elkaar presteren.

Hoe verder we komen, des te gevaarlijker het qua opponenten natuurlijk wordt. Als Nederland de halve eindstrijd haalt, in deze route op 9 juli gespeeld in München, dan kunnen daarin tal van sterke landen op ons wachten, zoals de groepswinnaar van de net genoemde poule des doods. Gastland Duitsland is hier een andere reële optie, als het in zijn groep weet te winnen.

Mogelijke tegenstanders Nederland EURO 2024-finale

Zou het echt lukken, het Oranje van nu in de finale van EURO 2024? Laten we gewoon nog even verder dromen - nu het nog kan - en daarvan uitgaan. De mogelijke tegenstanders komen nu logischerwijs uit de andere helft van het wedstrijdschema, waardoor bijvoorbeeld een nieuwe ontmoeting met Frankrijk weer mogelijk is. Ook topfavoriet Engeland kan hier opduiken, zodat we inmiddels alle grote landen wel een keer hebben genoemd.

Kleine details van invloed op wedstrijdschema Oranje

Kleine variaties en details tijdens het EK kunnen echter een grote impact hebben. Als Oranje als eerste of derde uit de poule doorgaat, wacht er bijvoorbeeld een hele andere route en kunnen alle speculaties uit dit artikel het raam uit.

En natuurlijk gaan er ook verrassingen plaatsvinden, met onverwachte landen die verder komen dan verwacht en favorieten die sneuvelen. Wil je goed op de hoogte blijven van hoe het daadwerkelijk uitpakt? Houd dan vooral het EURO 2024-speelschema in de gaten, en volg het EK terwijl het zich ontvouwt.

Feyenoord-doelman vertrekt