Historie Portugese tegen Nederlandse clubs: wie won er het vaakst?

Met meer dan 90 wedstrijden tussen clubs uit Portugal en Nederland in Europees verband, hebben de voetballanden een rijke historie met elkaar. Welk land won het vaakst? Voetbalflitsen neemt het door!

Hoe vaak speelde een Nederlandse club tegen een Portugese?

In totaal troffen Nederlandse en Portugese clubs elkaar in Europa al 93 keer. De clubs uit Portugal wisten het vaakst aan het langste eind te trekken: 39 keer werd een Nederlandse ploeg verslagen; 27 keer eindigde een treffen in een gelijkspel en 27 keer ging een Nederlandse club er met de overwinning vandoor.

Het eerste treffen tussen een Nederlandse en Portugese club

In het seizoen 1958/59 stond Sporting CP tegen DOS op het programma tijdens de beginjaren van de Europa Cup I.  In de eerste ronde van het toernooi komen de clubs uit Lissabon en Utrecht elkaar tegen. De Portugezen zijn twee keer te sterk, met 3-4 en 2-1.

Meest recente ontmoeting tussen Nederland en Portugal

In het seizoen 2023/24 kwamen clubs uit Nederland en Portugal elkaar voor het laatst tegen. In de play-offs van de Conference League moet AZ af zien te rekenen met Gil Vicente. Dat doet het en is met 4-0 en 2-1 te sterk. Dat seizoen bereiken de Alkmaarders de halve finale van het toernooi, waar West Ham United te sterk blijkt.

Memorabele wedstrijden tussen Nederlandse en Portugese clubs

Nederlandse clubs wisten niet vaak van een Portugese club te winnen, de één slaagde er wel in, terwijl de ander nipt onderuit ging. Dit zijn een aantal memorabele wedstrijden tussen Nederlandse en Portugese clubs.

1987/88 – PSV wint van Benfica in de finale van de Europa Cup I

Tijdens de legendarische campagne van PSV in de Europacup I van het seizoen 1987/88 trof het Benfica wederom, in de finale van het toernooi. Nadat de doelpunten in de reguliere wedstrijd niet vielen, moesten de ploegen via strafschoppen de winnaar bepalen. PSV won met 6-5 en kroonde zich tot kampioen van Europa.

(Tekst gaat verder onder de video)

2004/04 – AZ tegen Sporting CP in de halve finale van de UEFA Cup

Nadat Sporting CP in de derde ronde van de UEFA Cup al heeft afgerekend met Feyenoord (2-1 en 1-2), treft het in de halve finales AZ. De Alkmaarders verliezen op bezoek in Portugal met 2-1, waardoor ze in eigen huis nog kans maken op een ommekeer. Met een voorsprong van 2-1 moet de verlenging uitmaken wie er doorgaat naar de finale. AZ maakt in minuut 109 de 3-1 via Kew Jaliens en de vreugde is groot in de Alkmaarder Hout, totdat Miguel Garcia de Europese door aan gort schiet. Vanuit een corner maakt hij in de tweede minuut van de blessuretijd de 3-2 en zo gaan de Portugezen door naar de finale.

2021/22 – Ajax neemt revanche op Sporting CP

Ajax kan in het seizoen 2021/22 revanche nemen op Sporting CP en dat lukt. In Portugal zijn de Amsterdammers met maar liefst 1-5 de baas. Sébastien Haller was met vier doelpunten de grote man. In eigen huis wordt het in de groepsfase vervolgens 4-2 voor Ajax.

PSV tegen Portugese clubs: van gewonnen finale tot pak slaag in Europa.