
Mogelijke transfer zet Feyenoord op scherp: ethiek versus sportief belang
Inhoudsopgave
De naam Manfred Ugalde ligt op tafel in De Kuip. Feyenoord ziet in de voormalig Twente-spits een welkome versterking voor de aanval en is bereid om zijn eigen transferrecord te breken om hem los te weken bij Spartak Moskou. Maar de mogelijke deal zorgt voor veel meer ophef dan alleen sportieve discussie. De interesse in een speler uit Rusland, dat al ruim drie jaar in oorlog is met Oekraïne, leidt tot ethische spanningen en publieke verontwaardiging.
Levchenko: "Sponsor je de oorlog"
Evgeniy Levchenko, voorzitter van de VVCS (de Nederlandse spelersvakbond), reageerde fel op een mogelijke deal. “Als je nu een speler uit de Russische competitie haalt, sponsor je de oorlog. Dan ben je medeverantwoordelijk voor doden in Oekraïne”, schreef hij op X. Hij wijst met name naar Lukoil, hoofdsponsor van Spartak Moskou en brandstofleverancier van het Russische leger.
Volgens Levchenko zou een topclub als Feyenoord moreel leiderschap moeten tonen in plaats van handel te drijven met een land dat internationaal geïsoleerd is.
Feyenoord: “We houden ons aan wet- en regelgeving”
Feyenoord koos ervoor om niet in detail te reageren op het statement van Levchenko, maar liet via een woordvoerder wel weten dat het zich “te allen tijde houdt aan alle wet- en regelgeving.”
Spartak Moskou staat officieel niet op een sanctielijst, wat betekent dat er juridisch niets mis is met de transfer. PSV haalde eerder Guus Til op uit Moskou, en Spartak kocht Ugalde ook gewoon van FC Twente.
Ethische koerswijziging in De Kuip?
Toch wringt het, zeker omdat Feyenoord in het verleden juist afstand nam van zaken doen met Russische clubs. Dat de club nu contact zoekt met Spartak, lijkt een koerswijziging. Volgens ingewijden is de drang om titelkansen te maximaliseren zo groot, dat er sportieve keuzes worden gemaakt die eerder als ondenkbaar golden. "De lat ligt hoger", klinkt het intern.
Robin van Persie gaf al aan dat Feyenoord komend seizoen voor de landstitel gaat, en met Ugalde zou Feyenoord op korte termijn sterker worden. De Costa Ricaan is bovendien bekend met de Eredivisie en samenspeelde eerder met aankoop Sem Steijn.
Intern veel haast, extern veel weerstand
Dat de interesse in Ugalde uitlekte, veroorzaakte rumoer in de Kuip. De club wil snel schakelen richting de Champions League-voorrondes begin augustus en heeft haast. Toch blijft de weerstand aanzwellen. Niet alleen van Levchenko, maar ook van mediafiguren als Valentijn Driessen (De Telegraaf), die stelt dat een club met een maatschappelijke voorbeeldfunctie principieel geen zaken moet doen met een Russische partij.
Driessen wijst bovendien naar makelaarskantoor Muy Manero, dat betrokken is bij de transfer, en hekelt de banden van de zaakwaarnemers met Rusland. “Sommige transfers moet je gewoon niet willen doen,” aldus Driessen. Hij vindt dat de raad van commissarissen bij Feyenoord moet ingrijpen.
Sportieve noodzaak versus morele verantwoordelijkheid
De discussie raakt aan een diepere vraag: in hoeverre moet sport losstaan van geopolitiek? Feyenoord lijkt ervan overtuigd dat Ugalde een absolute versterking is. De club wil geen tijd verliezen, zeker nu het nog niet zeker is of spitsen als Ueda of Carranza gaan leveren op topniveau.
Toch blijft de vraag: is sportieve winst belangrijker dan moreel leiderschap? Die afweging zal Feyenoord intern moeten maken voordat het een definitieve stap zet.



























































