Simon Tahamata krijgt groots afscheid tijdens Ajax-FC Utrecht

Simon Tahamata kreeg voorafgaand aan Ajax - FC Utrecht een erehaag van de supporters. De oud-speler neemt na tien jaar afscheid als techniektrainer bij de club. Hij vertrekt naar Berlijn, waar hij aan de slag gaat bij een door hem zelf opgezette voetbalschool. Het afscheid dat Tahamata gebeurde in geheel Molukse stijl.

TEKST GAAT DOOR ONDER DE FOTO'S

simon tahamata neemt afscheid bij ajax en spreekt ajax supporters toe

Molukse Ajax-supporters

Onder anderen supporters van AFCA Maluku waren bij de ontvangst bij de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena aanwezig. Die groep bestaat voornamelijk uit Molukse Ajax-supporters. "Dat was een hele grote verrassing", zei een geëmotioneerde Tahamata. "Ik heb er geen woorden voor. Dit had ik niet verwacht, ik dacht dat de club iets zou organiseren, maar dit is mijn eigen volk die mij aan het uitzwaaien is. Alles wat wij in onze cultuur hebben heb ik vandaag meegemaakt, daar ben ik ze heel dankbaar voor."

afscheid simon tahamata bij ajax. een moluks afscheid

oom simon tahamata staat op een spandoek bij ajax-fc utrecht. bedankt voor alles

Loopbaan Tahamata

Simon Tahamata  was een legende bij Ajax, zijn naam gegrift in de geschiedenis van de club. Tussen 1976 en 1980 schitterde hij op het veld. Met 149 wedstrijden achter zijn naam, drie keer landskampioen en een bekerwinst, was zijn tijd bij Ajax gevuld met triomfen en glorie. 

Daarna vertrok hij naar België, waar hij speelde voor Standard Luik, Beerschot en Germinal Ekeren. Tussendoor speelde hij ook drie seizoenen voor Feyenoord. Tahamata was daarnaast international: bij het Nederlands Elftal schopte hij het tot 22 interlands. 

Na zijn spelersloopbaan keerde Tahamata terug naar de club die zijn hart altijd had gestolen. Als jeugdtrainer bij Ajax begon hij aan een nieuwe fase van zijn leven. Bij Ajax was hij dat over twee periodes. Tussen 2004 en 2009 en tussen 2014 en 2024. 

Lees ook: Basis debuut Ahmetcan Kaplan bij Ajax-FC Utrecht

Beelden van de erehaag die Simon Tahamata voorafgaand aan Ajax - FC Utrecht kreeg van de supporters.

Simon Tahamata is emotioneel en dankbaar. "Ik maakte 48 jaar geleden mijn debuut tegen FC Utrecht. En nu neem ik afscheid tegen Utrecht. Dit heeft zo moeten zijn."