Van 't Schip tempert Ajax-enthousiasme: "Moeten niet tevreden zijn"

John van 't Schip nam het stokje over van de ontslagen Maurice Steijn en verraste alles en iedereen toen hij Ar'Jany Martha liet debuteren in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam. en sindsdien kreeg de jongeling steeds meer minuten in de hoofdmacht van Ajax. Hij is blij met zijn ontwikkeling, maar is nog niet tevreden.

Van 't Schip is wél blij met de ontwikkeling van de twintigjarige Rotterdammer, maar hij weet nog niet Martha ook tegen Olympique Marseille start. "Dat moet nog blijken. Het is een jongen die het de afgelopen wedstrijden goed heeft gedaan. We zien ook dat het geen geboren linksback is in verdedigend opzicht. Hij stond tegen een lastige buitenspeler als Manhoef, die een goede individuele actie heeft. Dan moet je als linksback ook geholpen worden. Als blijkt dat hij gaat spelen, dan heb ik er vertrouwen in dat hij dat op een goede manier gaat doen", aldus de oefenmeester.

Verbeterpunten

Er werd met ruime cijfers gewonnen van Vitesse en daardoor sluiten de Amsterdammers aan in het linkerrijtje, maar Van 't Schip wil meer. "We proberen dusdanig duidelijk aan te geven hoe ze hun vrijheid kunnen krijgen binnen de rol die ze hebben. Om aan de bal hun kwaliteiten te laten zien. Dat gaat samen met als je de bal niet hebt, daar moeten we ook stappen in maken. Dat zijn we aan het doen. We zijn nog steeds Ajax, ondanks dat we een slecht begin hebben gehad. We moeten ook gewoon naar boven kijken en niet tevreden zijn. Door blijven gaan en verder ontwikkelen."

De 59-jarige voetbaltrainer werkt met zijn technische staf aan ontwikkeling van de voltallige Ajax-selectie. "Ik verwacht van elke speler progressie, ook de oudere spelers. Oudere spelers tussen haakjes, want ze zijn nog niet zo oud. Ik verwacht van elke speler dat ze stappen maken en daarin beter en sterker worden. En ook in de intensiteit meegaan, want ze gaan er ook in mee. Als elftal moeten we sneller omschakelen", zegt hij tot besluit.