Kroes wil drie Mislintat-aankopen behouden: overzicht per speler

Op 19 mei 2023 wordt Sven Mislintat aangesteld als directeur voetbalzaken van Ajax. Elf spelers vertrekken en om dit op te vangen koopt Mislintat er dertien terug. Dit is hoeveel er werd uitgegeven en wat het Ajax nu zou opleveren.

In de aflevering van Kick Off op 11 juni 2024 geeft De Telegraaf een update rond de toekomst van de Mislintat-aankopen. "Er mogen drie van de twaalf aankopen van Mislintat blijven van Kroes", klinkt het. 

Welke spelers mogen vertrekken bij Ajax?

Naar verluidt mogen alleen Diant Ramaj, Branco van den Boomen en Sivert Mannsverk blijven bij Ajax. Recent wordt Mislintat-aankoop nummer één al verkocht. Zo keert Georges Mikautadze voor dertien miljoen euro terug naar FC Metz

Welke aanvallers kocht Mislintat?

De aanval wordt versterkt met de komst van Georges  Mikautadze, Carlos Forbs en Chuba Akpom. Eerstgenoemde werd gehaald voor 16 miljoen euro. Forbs wordt gehaald voor 14 miljoen euro van Manchester City en is nu 8 miljoen euro waard, volgens Transfermarkt.nl. Chuba Akpom, die de overstap maakt van Middlesbrough heeft nagenoeg zijn waarde behouden. Hij wordt gekocht voor 12,30 miljoen euro en is momenteel 12 miljoen euro waard.  

Welke middenvelders kocht Mislintat? 

Benjamin Tahirovic (AS Roma), Sivert Mannsverk (Molde) en Branco van den Boomen (Toulouse) komen bij Ajax op het middenvelder versterken. Van de twaalf nieuwe spelers die onder Mislintat naar Ajax kwamen, werd alleen Van den Boomen transfervrij overgenomen. Transfermarkt schat zijn marktwaarde momenteel op 6 miljoen euro. Tahirovic werd voor 7,5 miljoen euro gehaald en staat nu op 5 miljoen euro. Mannsverk is op dit moment 6 miljoen euro waard en wordt voor hetzelfde bedrag overgenomen.

Welke verdedigers kocht Mislintat? 

Er wordt het meest geïnvesteerd in de verdediging door Mislintat. Liefst zes nieuwe spelers worden aangetrokken voor deze linie. De duurste aankoop was Sutalo (Dinamo Zagreb), die gekocht wordt voor 20,5 miljoen euro. Zijn marktwaarde ligt volgens Transfermarkt echter wat lager, op 15 miljoen euro. Ávila (Antwerp) wordt voor 12,5 miljoen euro overgenomen en staat op 5 miljoen euro. Sosa (Stuttgart) heeft zijn marktwaarde behouden ten opzichte van zijn aankoopbedrag, die zijn beide 7,5 miljoen euro.

Keeper Ramaj (Frankfurt) wordt gekocht voor 5 miljoen euro en wordt nu geschat op 18 miljoen euro. Hij is daarmee de op één na duurste keeper van Duitsland. Rechtsback Gaaei (Viborg) wordt gehaald voor 4,5 miljoen euro en is nu 3 miljoen euro waard. Medic (St. Pauli) wordt gekocht voor een bedrag van 3 miljoen euro en zijn marktwaarde is volgens transfermarkt.nl momenteel 2 miljoen euro. Tot slot maakt ook nog Ethan Butera (Anderlecht) voor een bedrag van 1,5 miljoen euro de overstap naar Ajax. De Belgische verdediger is nu 0,8 miljoen waard.

Totaal  

In totaal gaf Mislintat 111 miljoen euro uit aan transfers. Slechts drie van de twaalf spelers die gehaald zijn hebben momenteel een hogere marktwaarde dan het bedrag waarvoor ze gehaald zijn. Als Ajax nu alle twaalf de spelers zou verkopen voor hun huidige marktwaarde dan zou de club 106 miljoen euro vangen. Bekijk hier hoe de aankopen van Mislintat momenteel presteren.

Feyenoord-doelman vertrekt