Ajax maakt verlies op de twaalf aankopen van Mislintat: Overzicht

Op 19 mei 2023 werd Sven Mislintat aangesteld als directeur voetbalzaken van Ajax. Elf spelers mochten vertrekken en om dit op te vangen kocht Mislintat er twaalf terug. Dit is hoeveel er werd uitgegeven en wat het Ajax nu zou opleveren.

Aanval 

De aanval werd versterkt met de komst van Georges Mikautadze, Carlos Forbs en Chuba Akpom. Eerstgenoemde werd gehaald voor 16 miljoen euro en volgens het doorgaans betrouwbare transfermarkt is zijn marktwaarde nu 9 miljoen euro. Forbs werd gehaald voor 14 miljoen euro en is nu 10 miljoen euro waard. Akpom heeft nagenoeg zijn waarde behouden, hij werd gekocht voor 12,30 miljoen euro en is momenteel 12 miljoen euro waard.  

Middenveld 

Benjamin Tahirovic, Sivert Mannsverk en Branco van den Boomen kwamen Ajax op het middenvelder versterken. Van de twaalf nieuwe spelers die onder Mislintat naar Ajax kwamen, werd alleen Van den Boomen transfervrij overgenomen. Transfermarkt schat zijn marktwaarde momenteel op 8 miljoen euro. Tahirovic werd voor 7,5 miljoen euro gehaald en staat nu op 6 miljoen euro. Mannsverk heeft zijn waarde iets opgekrikt, hij werd voor 6 miljoen euro gekocht en heeft nu een marktwaarde van 6,5 miljoen euro. 

Verdediging 

Er werd het meet geïnvesteerd in de verdediging door Mislintat. Liefst zes nieuwe spelers werden aangetrokken voor deze linie. De duurste aankoop was Sutalo, die werd gekocht voor 20,5 miljoen euro. Zijn marktwaarde ligt volgens transfermarkt echter wat lager, op 15 miljoen euro. Ávila werd voor 12,5 miljoen euro overgenomen en staat op 5 miljoen euro. Sosa heeft zijn marktwaarde behouden ten opzichte van zijn aankoopbedrag, die zijn beide 8 miljoen euro. Keeper Ramaj is gekocht voor 5 miljoen euro en wordt nu geschat op 10 miljoen euro. Rechtsback Gaaei werd gehaald voor 4,5 miljoen euro en is nu 3 miljoen euro waard. Medic werd gekocht voor een bedrag van 3 miljoen euro en zijn marktwaarde is volgens transfermarkt.nl momenteel 2,5 miljoen euro.  

Totaal  

In totaal gaf Mislintat 109,30 miljoen euro uit aan transfers. Slechts drie van de twaalf spelers die gehaald zijn hebben momenteel een hogere marktwaarde dan het bedrag waarvoor ze gehaald zijn. Als Ajax nu alle twaalf de spelers zou verkopen voor hun huidige marktwaarde dan zou de club 95 miljoen euro vangen. Bekijk hier hoe de aankopen van Mislintat momenteel presteren.