Schrijver crisisboek Ajax heeft twijfels: "Iemand nodig met dynamiek"

Onlangs werd een boek gepresenteerd over de crisis bij Ajax en dat is geschreven door journalist Menno de Galan. Hij vertelt in de podcast van Voetbal International over de totstandkoming en kwam in contact met een oud-werkgever van de Amsterdammers.

"Een insider wilde met mij praten over zijn periode bij Ajax. De situatie zat hem zo hoog dat hij zelfs wilde afkicken van voetbal", vertelt De Galan. "In juli was dat nog niet zo duidelijk, maar het bleek dat Ajax in een diepe crisis zat. Je bent dus aan het schrijven aan een boek en het duizelingwekkende proces gaat door.
Je moet meelezen en onderzoek blijven doen, want je zit in het oog van de storm."

Hij verwacht ook niet dat een dergelijke crisis snel afgewend is en het voorlopig nog niet opgelost is in Amsterdam. "Op voetbaltechnisch gebied en op bestuur technisch gebied vraag ik me af of Ajax hier snel bovenop komt. Voetbal-watchers hebben het altijd over golfbewegingen: 'er komen weer goede tijden aan, let maar op'. Maar ik betwijfel of dat nu ook opgaat. Ajax heeft het daar echt moeilijk mee", concludeert de schrijver van Ajax in crisis.

Redder in nood

Ook John van 't Schip is niet de verlosser die de club gaat helpen, denkt De Galan. "De beste trainers van Nederland zitten bij PSV en Feyenoord. Niets ten nadele van John van 't Schip, maar je hebt iemand nodig die de dynamiek terugbrengt bij Ajax, het échte 'Ajax-spel'. Dat kan natuurlijk alleen als je het spelersmateriaal hebt, achterin maar vooral op het middenveld. Ik denk ook niet dat zo een speler snel komt, omdat ik geen trainer zie staan die doorheeft dat je zo iemand nodig hebt."

De Galan heeft hoge verwachtingen van Alex Kroes, de man die Edwin van der Sar op gaat volgen in de Johan Cruijff ArenA. "Op bestuurlijk vlak moet het ook goed zitten. Mijn hoop is gevestigd op Kroes. Ik heb hem een aantal keer gesproken en het is een dynamische man, iemand die beslissingen durft te nemen", klinkt het tot slot.

Ook interessant