Vijf spelers die een transfer moeten maken om in aanmerking te komen voor Oranje

Een paar Nederlanders presteren dit seizoen uitstekend bij hun clubs, maar komen toch niet in beeld bij Ronald Koeman. Volgens de bondscoach spelen die spelers bij een te ‘kleine’ club, waardoor ze niet aan de Champions League-norm voldoen. Dit zijn vijf Nederlanders die een stap omhoog moeten maken om zo in beeld te komen voor het Nederlands elftal. 

Dit zei Koeman tijdens de persconferentie over Jerdy Schouten die van Bologna naar PSV ging en daarom nu wel opgeroepen is: “Het is duidelijk: als je terugkomt naar Nederland, ben je nog veel meer in beeld. En je speelt op Champions League-niveau. Ik lig niet wakker van een wedstrijd die PSV makkelijk wint. Ik kijk wel, maar dat vind ik niet de norm. De norm is vooral Champions League-niveau”.

Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion)

Jan Paul van Hecke krijgt dit seizoen meer en meer kansen bij Brighton onder trainer De Zerbi en laat zichzelf zowel in de Premier League als in de Europa League zien. Echter resulteerde dat nog niet in een oproep voor Oranje. Ondanks zijn contractverlenging in juli doet, met het oog op het Nederlands elftal, Van Hecke er goed aan om een stap omhoog te zetten zodat Koeman niet meer om hem heen kan in de toekomst.

Azor Matusiwa (Stade Reims)

Azor Matusiwa belandde in de zomer van 2021 bij Stade Reims. De 25-jarige middenvelder vertelde afgelopen zomer een transfer naar de Nederlandse top niet af te slaan. “Mijn voorkeur gaat uit naar het buitenland, Engeland of Duitsland bijvoorbeeld, maar als er een topclub uit Nederland komt en het plan is goed, ga ik er natuurlijk over nadenken”, aldus Matusiwa in gesprek met Voetbalprimeur. In datzelfde interview gaf de oud-Ajacied al aan niet te verwachten in aanraking te komen met het Nederlands elftal zolang hij bij Reims speelt: “Ik denk dat het voor de bondscoach minder aantrekkelijk is als je bij Reims zit, dan bij een grotere club”, aldus Matusiwa.

Pablo Rosario (OGC Nice)

Pablo Rosario droeg tussen 2008 en 2021 het shirt van alledrie de Nederlandse topclubs, want hij speelde in de jeugd van Feyenoord en Ajax. De 26-jarige middenvelder kende uiteindelijk zijn doorbraak bij PSV, dat hem in de zomer van 2021 voor zes miljoen euro verkocht aan OGC Nice. Rosario, die bij PSV op het middenveld speelde, startte de laatste drie competitieduels in de basis als rechtsback bij Nice. Wil Rosario in aanmerking komen voor Nederland dan moet hij een stap hogerop doen, want met zijn veelzijdigheid zou hij voor veel bondscoaches aantrekkelijk zijn.

Crysencio Summerville (Leeds United)

Crysencio Summerville verliet de Nederlandse velden al op jonge leeftijd voor een Engels avontuur bij Leeds United. De aanvaller doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en liet vorig seizoen in de Premier League al zien goed te kunnen presteren op absoluut topniveau met vier goals en twee assists. Summerville degradeerde met Leeds, maar bleef desondanks bij de club. Dit seizoen produceerde de 22-jarige buitenspeler in dertien wedstrijden zes doelpunten en vijf assists.

Doelpunt Summerville in minuut 9:30:

;

Joshua Zirkzee (Bologna)

De spitspositie bij Oranje is momenteel niet goed bezet, aangezien Memphis Depay vaak geblesseerd is en Wout Weghorst en Brian Brobbey niet bepaald goalgetters zijn. Naast Thijs Dallinga heeft Koeman ook nog Joshua Zirkzee als keuze. De 22-jarige spits kwam via de jeugd van ADO Den Haag en Feyenoord bij Bayern München terecht, maar brak daar nooit echt volledig door. In de zomer van 2022 betaalde Bologna 8,5 miljoen euro aan Bayern en Zirkzee tekende een contract in Italië. De Nederlander doet het met vier goals en twee assists in twaalf wedstrijden prima in de Serie A. Afgelopen zomer stond hij nog op het verlanglijstje van Sven Mislintat bij Ajax.

Doelpunt Zirkzee tegen Sassuolo:

Feyenoord-doelman vertrekt