Van ’t Schip over eerste Ajax-bevinding: “Elftal was getraumatiseerd”

In oktober stapte John van ’t Schip in hij Ajax en sindsdien verloren de Amsterdammers in Eredivisie-verband geen wedstrijd meer. In gesprek met Ajax Life blikt hij terug op de beginperiode in de Johan Cruijff ArenA.

Hij maakte kennis met een enorm geëmotioneerde selectie, zo doet de oefenmeester uit de doeken. "Dat het elftal een soort van getraumatiseerd was na de eerste drie maanden van het seizoen, is logisch. De resultaten vielen tegen, de positie op de ranglijst was beroerd en het spel kwam niet uit de verf. Maar de spelers konden niet zoveel doen aan dat negatieve sentiment, omdat de selectie simpelweg niet in balans was.”

Van ’t Schip en zijn staf doen er alles aan om verder te bouwen aan de toekomst. "We proberen daar nu verandering in te brengen. Bijvoorbeeld met de komst van Jordan Henderson. Ook in de zomer moet er het een en ander gebeuren om de balans zo veel mogelijk te herstellen. Het goede gevoel komt vanzelf wanneer je resultaten neerzet. Dat gebeurde gelukkig”, duidt de interim-manager aan.

Voorbeeld

Na afloop van zijn loopbaan als profvoetballer vervulde Van ’t Schip meerdere rollen in de voetballerij en daarbij was Johan Cruijff zijn inspiratiebron. "Hij was de allereerste trainer die mij dingen bijbracht waar ik echt van opkeek. Johan kon een groep op een bepaalde manier vertrouwen geven. Je maakte kennis met termen die je nooit eerder had gehoord en hij veranderde ook de manier van spelen. Ook Louis van Gaal was voor mij een fantastische trainer. Hij lette op details en maakte spelers zichtbaar beter. Johan en Louis zijn de trainers die de meeste indruk op mij hebben gemaakt en vormen een mooie inspiratie”, zegt hij tot besluit.