Throwback: Sparta Rotterdam vernedert Almere City met 12-1, acht goals van debutant Voskamp

Sparta Rotterdam en Almere City nemen het zondag om 16.45 uur voor het eerst tegen elkaar op in de Eredivisie. De eerste ontmoeting ooit tussen deze ploegen zou uitgroeien tot een afstraffing van jewelste voor de club uit Flevoland: 12-1. Een reconstructie.

Vrijdag 20 augustus 2010, 20.00 uur. Speelronde 2 van de Jupiler League en Eredivisie-degradant Sparta Rotterdam nam het voor eigen publiek op tegen het in 2001 opgerichte Almere City, dat sinds het seizoen 2010/2011 niet meer onder de naam FC Omniworld speelde.

Bij Sparta stond onder andere Johan Voskamp, eerder die week overgekomen van Helmond Sport, in de basis. De spits liet gelijk zien waarom Sparta hem had gehaald. In de eerste helft was hij goed voor vijf (!) treffers. Ook Sparta-captain Ruud Knol kwam in het eerste bedrijf tot scoren, waardoor de thuisploeg met een 6-0 voorsprong aan de thee ging. En Almere? Dat pakte een rode kaart en miste een strafschop via respectievelijk Erwin Dekkers en Karim Fachtali.

In de tweede helft ging Sparta, onder aanvoering van Voskamp, vrolijk door met het maken van doelpunten. In de 48ste minuut was het alweer raak voor de kersverse debutant: 7-0. 25 minuten later stond er een 12-0 tussenstand op het scorebord door treffers van Kevin Strootman, David Abdul en Joey Godee en nog twee doelpunten van Voskamp. In de slotfase bepaalde Jonathan Robertson de eindstand op 12-1.

"Ongelooflijk. Als je tegen mij had gezegd dat ik met één, twee goals zou debuteren, was ik al heel blij geweest. tegenstander was van het niveau van eerste/tweede klasse amateurs, met alle respect. Ik vond het een beetje zielig voor ze", zo vertelde Voskamp na afloop.

De monsterzege van Sparta Rotterdam is de op een na grootste overwinning in het Nederlandse betaalde voetbal ooit. Ajax spant de kroon met een 0-13 overwinning op VVV-Venlo in 2020. Sparta deelt de tweede plek met Heracles Almelo (11-0 tegen EBOH in 1960) en wederom Ajax (12-1 tegen Vitesse in 1972).

De reusachtige zege van Sparta betekende de evenaring van een ander record: slechts tweemaal eerder werd in het Nederlandse betaalde voetbal een dergelijk grote overwinning geboekt. Heracles (11-0 tegen EBOH in 1960) en Ajax (12-1 tegen Vitesse in 1972) gingen de Rotterdammers voor.

Vijf maanden later, op 31 januari 2011, nam Almere City sportieve wraak op Sparta Rotterdam. In eigen huis werd een 3-1 overwinning geboekt.

Samenvatting Sparta Rotterdam - Almere City (12-1)