'We zijn voor niemand bang'; het Koning Willem II Stadion in Tilburg

Willem II is één van de betaald voetbalclubs uit de provincie Brabant, maar is voor altijd een belangrijke speler geweest in de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal. De Tilburgse voetbalclub verbrak namelijk de titelreeksen van ploegen uit de Randstad en was de eerste club buiten deze omgeving, die kampioen werd.

Dat gebeurde allemaal in 1916, toen Willem II al enkele jaren bestond. Het begon namelijk allemaal al in 1896. In het verleden werd met enige regelmaat gewisseld van thuishaven, maar inmiddels voelt het Koning Willem II Stadion vertrouwd aan voor de hondstrouwe achterban. Alles wat je moet weten!

Wat moet je weten bij een bezoek aan het Koning Willem II Stadion, het stadion van Willem II?

Wat is het adres en telefoonnummer van het Koning Willem II Stadion?

Het stadion is gevestigd aan de Goirleseweg 34, 5026 PC te Tilburg. Het telefoonnummer van de accommodatie is als volgt: 013-5490590.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

Met je wedstrijdkaartje kan je bijtijds naar het Koning Willem II Stadion afreizen voor een hapje en een drankje. De poorten van het stadion gaan 1,5 uur voor de wedstrijd open.

Wanneer is het Koning Willem II Stadion open als er geen wedstrijd is en kun je het dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

Voor de jonge supporters is er een mogelijkheid om je kinderfeestje te vieren op een wedstrijddag van Willem II, met uitzondering van de thuiswedstrijden tegen PSV, Feyenoord, Ajax en NAC Breda. Er worden géén rondleidingen georganiseerd. Het stadion is doordeweeks van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur geopend.

Hoe kun je het Koning Willem II Stadion bereiken?

Volgens Hollands recept is op de fiets naar het stadion komen één van de beste opties in aanloop naar een thuiswedstrijd van Willem II, maar ook met het openbaar vervoer en de auto zijn er voldoende opties. Vanaf het centraal station rijden er volop bussen richting het stadion en er zijn op en rondom het stadionterrein voldoende parkeergelegenheden ingericht voor bezoekers. 

Waar kun je (gratis) parkeren bij het Koning Willem II Stadion?

De parkeergelegenheden rondom het stadion zijn echter wél gereserveerd voor de supporters met een toegangskaart voor de desbetreffende parking. Dat geldt voor P1 tot en met P7, maar ook aan supporters zonder deze benodigde kaart is gedacht. Zij kunnen de auto kwijt op Stappegoor of evenemententerrein 't Laar. 

Wat is de verdeling van het Koning Willem II Stadion en waar zit jij?

Bron: Willem II

De Kingside, waar de trouwe en fanatieke supporters uit Tilburg zitten, wordt gevormd door de vakken A, B en C. In vak D nemen de bezoekers plaats en om de heksenketel compleet te maken, zitten op vak E een aantal supporters van de 'oude garde'. Fanatiekelingen van vroeger. De vakken BCN, BCZ, TLN en TLZ zijn voor businessleden en op dezelfde tribune kan de pers zitten tijdens thuiswedstrijden. Mindervaliden kunnen plaatsnemen in vak L. 

Wat wist jij nog niet over het Koning Willem II Stadion?

Wanneer is het Koning Willem II Stadion gebouwd en wie ontwierp het?

Na verschillende verhuizingen in de beginjaren van voetbalclub Willem II, mede door de aanleg van het Wilhelminakanaal, begon in 1947 de bouw van een nieuwe thuisbasis. Na een jaar hard werken was het grasveld in 1948 al klaar om bespeeld te worden. In de publicaties van toen werd gesproken over een stadion dat in de toekomst kon gaan beschikken over een capaciteit voor 30.000 toeschouwers! Van een architect destijds is niets bekend. In 1995 werd het stadion naar de grond gewerkt en volledig opnieuw opgezet. Dat is de huidige thuishaven.

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan het Koning Willem II Stadion geweest of staan er gepland?

Het antwoord op deze vraag is als volgt: best veel! Door de grondige vernieuwing, lees vervanging, is het stadion nog relatief jong te noemen. In 1995 werd Buro Bollen als architect aangehaakt om het nieuwe stadion te realiseren. In november van 2022 werd Willem II de eigenaar van het eigen stadion, waardoor de bouwplannen ook weer uit de kast getrokken konden worden.

De club heeft in twee fases verbouwd. Fase één bestond uit faciliteiten als een commandokamer en een nieuw camerasysteem, maar bij de tweede fase werden supporters wel getroffen. Er zijn meer horecapunten en sanitaire voorzieningen gekomen, het stadion is opgedeeld in sectoren, de ingangen zijn verplaatst en de uitgangen zijn aangepakt. 

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van Willem II nog meer in het Koning Willem II Stadion plaats?

Buiten enkele interlands van de Oranje Leeuwinnen en beloften van het Nederlands elftal heeft er ooit één concert plaatsgevonden in het Koning Willem II Stadion. In september 1988 was de thuishaven van Willem II namelijk één van de locaties van de Europese tour van Monsters of Rock. 

​Bijzonderheden het Koning Willem II Stadion

Willem II is één van de weinige clubs dat in het stadion iedere tribune overdekt heeft en verwarmd. Dat betekent dat er eens in de twee weken 14.500 duizend voetballiefhebbers zorgeloos kunnen afreizen naar het Koning Willem II Stadion, ongeacht de weersvoorspellingen. Eén van de grootheden die de club voortbracht, is Frenkie de Jong.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers